Побеляване на косата

С изминаването на десетилетията често се чудя какви са причините за побеляването на косата. Имам и няколко теории и защо опада косата :-), но понеже поне за сега няма изгледи косата ми да оредеe (макар че дядо ми от майчина линия беше плешив) - не му отделям внимание. Докато побеляването се случва.



Интересно е, че кератиновите клетки, който изграждат косъмът са бели. Едва когато към него се примеси в различни пропорции черен, кафяв или червен меланин се образуват различните цветове коса (русата коса има съвсем малко меланин). Меланинът е и боядисващият пигмент на кожата и ириса на окото. Албиносите, които имат генетичен дефект в една от поточните линии на меланоцитите, клетките които образуват различните багри на меланина, най-нагледно показват, че структурните протеини на косъмът и кожата са по подразбиране бели.

Т.е. кератиновите клетки на косъмът сами по себе си са като една бяла измазана стая. Тухлите в стената са структурните елементи - и осигуряват в известна степен топло- и шумо- изолиращите свойства. Но едва когато се боядиса стената с латекс се получава крайният цвят. Така и косъмът е бял, и едва когато се добави генетично предопределените пропорции на кафяво, черно и червено се получават различните видове естествени цветове коса.

Меланоцитите и кератиноцитете са много биологично активни клетки. Особено тези разположени в скалпа на косата. Те произвеждат около 3-5 милиметра оцветена коса на седмица. Техните поточни линии работят на особено висока скорост, за да могат да произведат космите. И като всяка машина, която работи на високи обороти, те са чувствителни при стрес и се нуждаят от постоянна поддръжка. "Стрес" за тези клетки е всичко което не е нормално, което е прекалено много или не достатъчно. Като недостатъчно кръвоснабдяване, висока температура на водата при къпане, недостатъчно количество на хормона на щитовидната жлеза, недостатъчно сън, повече стрес в ежедневието и свързаните с това по-високи нива на кортизол и адреналин, недостатъчно витамини и протеини в диетата и мн. др.

Не бих могъл да идентифицирам всички фактори, които могат да повлияят на анаболичните пътища които създават косъмът. Показателно, че те са особено чувствителни на стрес и токсини е фактът, че косата опада след химеотерапия. Популярен е и изразът "побеля ми косата за една нощ" - проявяващ се обикновено след период на силен емоционален, интелектуален или физически стрес.

Нямам разбира се формула срещу побеляването или падането на косата. Но точно заради това е любопитен феномен. Ще нахвърлям без особен ред и приоритизиране фактори, които биха могли да допринесът за уверждане на косъмът.

Миене на косата с гореща вода

Обикновено главата е със 10+ градуса по ниска температура от тялото, поради простият факт че тялото ни е облечено с дрехи, а в по-голямата част от годината главата е гола. Но през студените месеци, човек настройва температурата на душа спрямо тялото си, и със същата температура попарва главата.

Не, не, не и не. Косата трябва да се мие със хладка вода :-). Високата температура не само разваля структурата на косъмът над кожата, но и влошава кръвоснабдяването на корена в дермиса. Против съм и честото използване на сапун/шампоян - понеже измива защитният мазен слой върху косъмът и скалпа.

И защо мъжете оплешивяваме винаги от горната част на главата - там където пада топлата струята с водата, а не отстрани или отзад. Защо обикновено военните, който продължително време носят фуражки - оплешивяват. Дали не от повишена температура и липса на кислород. Но ако температурата беше само фактор, защо хората от екваториалният пояс имат хубава къдрава коса и рядко оплешивяват, въпреки че са изложени често на жарко слънце.

За мене връзката с температурата е безспорна, въпреки че почива на ограничен брой лични наблюдения. И когато мога оставям косата да изсъхне сама - за да не избърсвам защитните слоеве мазнина с кърпата.

Енергично четкане 

Няма нужда от обяснение нали - подобрява кръво-снабдяването. Правя го със широка четка, докато бялата кожа на скалпа зачервенее. Един път на няколко дена за мене е достатъчно - понеже го правя доста енергично, и кожата става чувствителна

Стрес

Когато човек е под постоянен продължителен стрес - нова работа, изискващ шеф, неодобряващи колеги, неразбиране в семейството, дете и т.н. тялото произвежда в по-големи количества хормоните кортизол и адреналин. Кортизолът е един от най-мощните хормони които стимулира тялото да бъде енергично и във форма. Кортизолът си има 24 часов цикъл като през нощта е най-нисък за да позволи на тялото да се възстанови, сутринта се вдига доста високо, за да приведе мускулите и кръвното във активна форма. И през деня е с постоянни нива. Когато човек е под стрес - надбъбречната жлеза произвежда наднормални количества. Адреналинът е екстремалната форма на кортизол - когато става въпрос на живот и смърт. Когато при "нажежен" спор ти се зачести дишането и сърцето - адреналинът се включва в действие. И последиците за тялото са като след бой на живот и смърт, макар и само думи да са били разменени.

И двата хормона подтискат имунната система и намлят кръвообръщението към периферните мускули. Т.е. по малко кислород и хранителни вещества към косата. Адреналина се прави от тирозин - същата аминокиселина която се използва за направата на меланин - багрилото на косата.

Енергия

Някои автори твърдят, че стареенето е предимно енергиен проблем. Със всяко изминало десетилетие мускулите атрофират, хормонните нива намаляват, производство на енергия се понижава. Енергичната централа на повечето клетки е митохондрията. Количеството и качеството на митохондриите определя качеството на живот във почти всички аспекти - от това как изглеждаме и се чувстваме до качеството на работа на мозъка.

Моята теория е че побеляването на косата е един от първите признаци на западащи нива на енергия, които се проявяват най-рано в метаболично активните меланоцити. И както химеотерапията отравя почти мигновенно чувствителните кератоцитни клетки произвеждащи косъма, така и западащите митохондрии се отразяват първо на чувствителните биохимични пътища при произвоздството на мелатонин.

Т.е. всички мерки които могат да подобрят работата на митохондриите, би забавило западането в производството на мелатонин:

  • редовни физически натоварвания - особено от типа на високоинтензивните.
  • дълбоко коремно дишане
  • чист и богат на кислород въздух
  • добри нива на щитовидната жлеза (хормона Т3) - главният треньор на митохондрията
  • студени терапии и на цялото тяло и на косата - стимулира кръвообращението и по-високи нива на Т3
Бих написал и "здравословна" диета. Но съм се отказал :-) да я търся перфектната диета, понеже е сложна тема. Колкото политически партии има, толкова и противоречащи си здравословни диети има.




Ако имах повече свободно време, много пари и биохимична лаборатория - бих изследвал нивата на енергия и връзката и с цвета на косата. Бих използвал кръвни тестове на нивата на хормоните и биоенергично измерване.

Тези мисли са лично мнение, и въпреки че темата ми е интересна и чета много, не съм използвал определени изследвания, затова и няма какво да цитирам.

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: