Бързи закуски

Тази седмица детето се възстановява от възпаление на венците. И решихме, да я изпратим за укрепване в Благоевград, под вещите грижи на бабите, да укрепне като се храни редовно и спи дълго. Понеже в нашето семейство вярваме, че силното ядене и спането са в основата на здравата имунна система. А когато детето е на детска е на режим - и ставането сутрин е проблем.. и яденето в ОДЗ-то понякога не и се нрави и е на хляб.

След почти безпроблемното прибиране от работа в центъра до Младост, последва придвижване в задръстването с колата от Младост до Централна гара. Всеки знае какво удоволствие е придвижването по светофарите когато гониш час. Изпратих ги успешно. И в чакалнята се загледах във витрините на едно от заведенията за бързи закуски.




Предполагам асортимента от продукти ви е познат. На мене поне ми е доста добре познат и лесно предизвиква отделяне на слюнка. Понеже съм израстнал на целят асортимент. В училище , университета и ергенският живот е това което се ядеше. Разбира се майка ми, като всички майки отдадена на децата си - се грижеше да има топла храна вечерите и през събота и неделя. Но тестените изделия са заемали голяма част от седмичният порцион. Мисля че положението в днешно време в училищата и университетите не е по различно..

Но в последните години, сигурно и със вас ви се е случвало ако сте минали 30, се интересувам по задълбочено от  т.нар. "здравословно хранене". Слагам го в кавички, понеже темата е толкова поляризирана, че почти не може да се намери общ консенсус. Вегетарианците са ужасени от болестите, които носят животинските продукти. Палео последователите съжаляват веганците, че не могат да си доставят нужните протеини и мастно разтворими витамини. Има хора, които вярват, че термичната обработка разваля храната и ядат само сурови неща. Има хора дето ядат само и основно сурово месо. Има хора който вярват че фирбрите са полезни за доброто храносмилане и такива които смята, че фибрите "посичат" всмукателните папиоли на тънкото черво и допринасят за "пропусклив стомах". Почти всички се страхуват от мазнините - понеже те са в основата на напълняването и сърдечните проблеми.. Има и такива, дето ги поставят в центъра на хранителният си режим и здраве. Има хора които ядат три пъти на ден, като закуската е най-важна, за други вечерята е най-важна, за трети - пет пъти на ден е нормата.. има и такива който ядат по един път на ден, има такива дето ядат след 15. Млякото е предвидена за деца до 3 години, а  за възрастни е отрова и още повече да се пие млякото от друг животински вид. За други е в основата на диетата им. И повечето ядем всичко, и най вече захар. Както в политиката, така и в спорта, така и в яденето има много версии на истината.. и много от тях са правилни, и много от тях са грешни - но кой са правилните и грешните в конкретният случай..

Аз съм залитал от едната крайност в другата в търсенето на истината за моят случай. Сигурно и на вас ви се е случвало? Като в поредният период ревностно и емоционално защитаваш поредната теза. Докато в един момент се спираш и гледаш малко по отвисоко на нещата и да се опитваш да убеждаваш и променяш който и да е в твоята версия на истината си. И тъй като за всяка една от темите свързани с храненето можеш да намериш противоположни, добре аргументирани гледни точки, съм решил, че тази гледна точка трябва да има историческа почва.

Какво имам предвид под "историческа почва". Колкото за по продължителен период от време е била ядена от маймуни, примати и хомо сапиенс дадена храна - толкова по-голям шанс да сме развили биохимичните процеси за ефективно извличане на хранителните вещества и неутрализиране на отровните. Затова с интерес гледам всякакви документални филмчета за живота на шимпанзетата, бонобо и орангутаните. С интерес следя еволюцията на приматите до хомо саписенс. На историческото развитие на човечеството от преди 20-30 хиляди години с въвеждането на земеделието, уседналият начин на живот, индустриалната революция. Трудно е на човек да си представи колко много се е променил живота в последните 200 години.

Проблемът, който имам с бързите закуски е именно колко трудно може да се впише еволюционно. Житените изделия се консумират от няколко хиляди години от определени популации. Европейците и азиатците имат приемлива адаптация към тези наситени въглехидратни храни. Но африканците, традиционните американци от преди 300 години, ескимосите от преди 100 години, аборигените от Нова Зеландия, Полинезия и Австралия не са имали почти никаква адаптация. След "цивилизоването" им - теглото, зъбите, оформянето на костите и разцентроването на имунната система са епидемиологични. Книгата Хранене и физическа дегенерация на зъболекъря Уестън Прайс[1] от 1930 година описва и нагледно представя много такива случай.
      
Ефекта на захарта, бялото брашно, мармаладите и шоколадът върху оформянето на лицевите кости, подредбата и големината на зъбите и отслабена имунна система.

От една страна са наситени въглехидрати от генетично модифицирани зърнени култури. От друга страна всичко в тези закуски е дълготрайно. Толкова трайно, че дори и мега химическите лаборатории на природата - бактериите и гъбичките не искат и не могат да ги ядат. Маслата използвани са от типа на хомогенизираните растителни .. който се приготвят по индустриален и неестествен начин  и не се развалят дълго време. Има една дузина добавки, също които подобряват "живота на рафта" и подобряват вкуса и имената им започват с Е, като Е123 и Е15. И накрая - въздесъщата за българската реалност - бяла захар.


Жалкото е че България има такъв слънчев климат с такива плодородни почви - предполагаш дъхави, вкусни зеленчуци и плодове, и здрави животни. А диетата на българина е тестена.. Както си говорихме с един приятел - северните народи не могат да се мерят с нашият климат.. но там тестото не е основна храна..


Литература:
[1] Nutrition and Physical Degeneration - A Comparison of Primitive and Modern Diets
and Their Effects, Weston A. Price,  1938

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: