Д-р Папазова: Не консумирайте пшеница

Във фейсбук ми пратиха връзка към статия със мнение на д-р Папазова за пшеницата. Основната препоръка е, че съвременната пшеница е вредна и всичките и съвременни производни храни, като хляб, пица, паста, кифли, баници, сладки, торти, козунаци и т.н. И няма значение дали е пълно зърнест, черно или бяло тестото. Проблемът както в повечето случай е намесата на човек и стремежът за максимизиране на производството. Както е и в случаят с шарлана и рафинираното олио. От студено пресоване на слънчогледово масло се произвежда много по малко олио от колкото при индустриално рафинирането. Също така традиционните житни култури като лимец, нахут и просо не дават такава продукция като изкуствено кръстосаните супер култури от модерна пшеница. Също както крава на традиционната си диета от треви - произвежда по-малко мляко от крава на фураж. И във трите примера традиционният метод, макар и не толкова производителен е в пъти по здравословен.

Аз съм малко с особено мнение към пшеницата - няма значение дали става въпрос за традиционна или модерните супер кръстоски. И в двата случая човек се е приспособил към нея в най-добрият случай едва от 20-40 хиляди години.. което сравнено със милионите години на еволюция от примати (когато не са се консумирали зърнени култури) е като мигване на окото в размаха на времето. Нашите биохимични асимилиращи апарати са имали съвсем малко време за адаптиране за химическата война със зърнените зародиши. Понеже не се бъркайте, традиционна или не - за пшеницата няма никаква изгода нейните зародиши, нейното бъдещо поколение да бъде консумирано и унищожавано.

Докато по земите около средиземно море, пшеницата през последните няколко хилядолетия е нанесла своите вреди, и с поколенията са се раждали все по устойчиви деца на тази необичайна за приматите храна, имало е значителни групи по широкият бял свят.. които не са имали тази възможност за адаптация. От индианците в Америките, до ескимосите около полярният кръг, до бушмените и пигмейте в Австралия, до многото изолирани в недалечното минало племена в Африка и Азия - неминуемо сблъсъкът с брашното е бил трагичен. Фатален и за зъбите, и за имунната система и за качеството на живот. Да енергизираща, вкусна и пристрастряваща храна са тестените изделия - но надебеляването, съкращаване продължителността на живота, съсипани зъби, модерните болести неминуемо опустошават такива общности.. общности които не са имали няколкото хиляди години, който сме имали средиземноморксите общности за първична адаптация.

Едно е знанието - друго е да го превърнеш в практика. Вкъщи нямаме никакъв успех с преборването с хляба.. 

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: