Подчиняване на природата

Винаги ми е било интересно да гледам документални филми за произхода и еволюцията на човека. Всички примати са вкъщи когато са сред гората - и горилите и шимпанзетата и бонобото. Магически успяват да намерят храна. Правят си гнезда, спят по 12 или повече часа - заспиват когато слънцето залезе и се събуждат когато изгрее. Някои от тях имат добри приспособления за вадене на мравки и мед, за чупене на орехи и ядки. Докато ако трябва да изкараме дори и една нощ, дори в нашите сравнително безопасни гори - повечето от нас ще се нуждаят от сериозна подготовка, проучване, покупки на специализирано оборудване и т.н. Нещото което драстично отличава човека от вискчи останали животни - нивото на инструментите и машините, които сме успяли да проектираме и пригодим за нашите нужди ни прави толкова успешни сравнено със другите наши събратя животни

Днес попаднах на интересно демонстративно видео как със голи ръце човек може човек да променя, извайва и нагажда природата съгласно волята, нуждите и въображението си. Трудно е на съвременният градски човек да си представи как може да се запали огън без кибрит, да изгради къща без пирони, бетон, желязо и керемиди.

Имаше период дето бях много запален по пермакултурите - устойчиво земеделие без нужда от оране, плевене, пръскане. Прекарвах много вечери слушайки лекции на лидери в областа, от Сеп Холцер в  Австрийските Алпи, до едемската градина на Паул Гаучи на западното крайбрежие на Щатите, до Масонобу Фукоока и неговата "революция на сламката" в Япония, до Паул Уитон, и примери устоичиви градини в Сирия, Австралия, Африка.. Нали знаете като го обземе любопитсвтото човек, и когато попадне на добри лектори и примери - времето спира, потапяш се изцяло. Всичко това го казвам, понеже стотиците часове теория и вдъхновение пред компютъра не помогна кой знае колко когато бащата ми даде 6 квадратни метра от градината му за да я направя устойчива :-). Плевелите си превзеха мястото без да им пука изобщо за моите високопарни очаквания.

Та едно е да знаеш, че огън може да се запали със триене на остра пръчка в дърво.. Едно е да знаеш, че брадва може да се направи от издялан остър камък.. едно е да знаеш, че глината може да се изпече в съд. Друго е да го направиш наистина без да се провалиш грандиозно. Затова и възхищението към човека, които очевидно е прекарал много дни усъвършенствайки тези изброени умения, за да изглежда толкова леко, последователно, организирано на видеото. Е стига толкова приказки:

Въпреки, че изглежда просто, на младежът му е отнело няколко дена, сигурно седмица, да оползотвори уменията и находчивостта си за да направи тази уютна къща.

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: