Месото обявено за канцерогенно

Тази седмица почти всички сайтове на тема хранене, фитнес и здраве коментираха под една или друга форма доклада за връзката между месото и рака на дебело черво от Международната Агенция за Изследване на Рака(МАИР), която е агенция към Международната Здравна Организация(МЗО).
Jacopo da Empoli [Public domain], via Wikimedia Commons
МАИР класифицира връзката на хранителните вещества и рака в следните категории:
  • Група 1: веществото е ракообразуващо
  • Група 2А и 2Б: вероятно е ракообразуващо
  • Група 3: не може да се класифицира като ракообразуващ
  • Група 4: най-вероятно не е ракообразуващ
22 експерта от МАИР, след като са обобщили изследванията в над 800 изследвания класифицират червеното месо в група 2А. Докато преработените меса, като салами, шунки, луканки, наденици, филета и т.н. като ракообразуващи от група 1. Доста мрачен резултат, за тези които консумират месо. Kъдето попадам и ние със семейството ни.

Не е във възможностите ми да проверя качеството на работата на тези 22 експерта. Креденциалите им са на достатъчно високо ниво, в достатъчно уважавана институция. Темата изобщо не е лесна за осмисляне..

Това, на което вярвам е, че еволюционно сме хора, понеже сме били ловци, поне милион години сме консумирали сурово месо. В последните може би 200 хиляди години сме почнали да го печем. В последните 10 хиляди години сме почнали да водим отседнал начин на живот, като сме развили селското стопанство и опитомили животните. Диетата ни винаги е включвала в известна степен месо.

До близкото минало, и на някои места все още е имало и има хора живеещи традиционният живот на ловец и събирач. Като тръгнем от инуитте и ексимосите с техните ниски, набити и здрави стойки, широки лица и здрави зъби, които през по-голямата част от годината са на диета от животински продукти, почти без зеленчуци.

Преминем през Масаите в Африка, с техните високи осанки, издължени крайници, грациозни походки и перфектно подредени бели зъби - за които кравите са свещени - заради млякото, заради кръвта и месото.

Племената Хадза в Африка са модел за еволюцията на модерният човек, типичните ловци събирачи. Не са толкова напреднали като Масаите, който разчитат на собствен добитък, с предвидими приходи на храна. Те са възползват от сезоните и случайността, предимно диетата им е на грудкови растения, боровинки и ягоди, плодове. Ловът е труден, и затова месото е деликатес.

Монголците до преди няколко десетилетия са с диета основана само на животински продукти. Набити, със дръпнати очи, широко лице, добре подредени малки здрави зъби, много издръжливи на студ и дълги преходи в дългите студени, ветровити и сухи зими във високопланинските пустините на подножието на планината Алтай. 

За мен е безспорно, че животинските продукти, са годни за консумация. Аргументът, че месото допринася за рак, базирано на вътрешното ми чувство, не мога да приема за валиден. Да, това е само вътрешно усещане, базирано на това, че човечеството днес е продължение на линията от примати, която е ценяла месото в менюто си в продължение на може би милион години. И да.. имам етичен проблем с убиването.. никога не съм го правил или виждал на живо. Факт е, че за нашето месо, ще се борят много организми, след като пътят ни свърши (не кликайте на този линк, ако видео какво се случва след смъртта на човек би ви повлияло негативно). И безспорен факт е за мен, че съвременното индустриално, аграрно монокултурно стопанство унижоава много повече организми от колкото животновъдството.

Бих се съгласил, че канцерогенни са:
  • растителните продукти, които израстват във бедна, изтощена от минерали, с химически торове, пестициди и ГМО-та. Това са почти всички индустриални растителни продукти
  • животни хранени със растителни продукти от миналата категория. Животни хранени със неподходящи за тях растителни продукти, т.е. житни продукти вместо трева. Животни отглеждани в индустриални условия - с ограничена възможност за движение, достъп до слънце, и нивото на хигиена. Животни третирани със антибиотици и хормони на растежа.
  • всички преработени животински и растителни продукти дистрибутирани чрез търговската мрежка. Човешката намеса в този случай цели по-дълг живот на полицата в магазина. За тази цел мога да се използват високо топлинни процеси за хидрогенизация на мзнините, добавки на стимулатори и подобрители на вкуса, и консервиране на храната - т.е. Е-тата, и непропорционално увеличаване на въглехидратите, мазнините и солта.

Много малко хора, и от тези малко хора - всички са мъже - могат да консумират месо ежедневно. Обикновено до христовата възраст всичко е ОК - силни мускули, добра имунна система, добра коса. Но такава диета след христовата възраст ми се струва тежка. Месото трябва да е сравнително рядко, като качеството е от особено значение - като жиовтни които пасат през деня, които виждат слънце, които консумират еволюционно предвидената им храна, без антибиотици и хормони. Основно част от менюто трябва да са минимално преработени растителни продукти и качествени мазнини.

Този пост започна от разговор с приятел, и го забавих доста. Прикачам го тука за пълнота, макар и да се повтаря информацията.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

[3:13:23 PM] Стефанов: Видях линка дето изпрати
[11:01:15] Аз: http://dnes.dir.bg/news/experti-svetovna-zdravna-organizatzia-preraboteno-meso-20431772?nt=11
Интересно дали Гари Таубс(има такава но е от 2012) е коментирал заключението на СЗО. Освен това статитята завършва много интересно
"В същото време червеното месо, заради ограничения брой доказателства, е включено в група 2А, в която са продукти, чиято вреда не е напълно установена.
"
и
"Наред с това той призна, че не трябва да се отричат и полезните хранителни свойства, с които се отличават месните блюда, присъстващи в дневните дажби на голям брой жители на развитите държави"
[3:15:50 PM] Аз: Оф, поредната медийна тъпня за мен, изобщо не мога да ги следя тези. Все едно да следя изказванията на Сидеров или на Бареков едно време. Ми то все изниква неща дето не се доразбрали, дето не го изказали както трябва
[3:17:22 PM] Стефанов: Интересно е дали някой въобще е стигнал до края на статията или само до заглавието.
[3:17:58 PM] Аз: за мене месото си е една от най-полезните храни от еволюционна гледна точка. Почти всички примери на традиционни храни включват консумацията на месо като деликатес и като предпочиатано.

Много пъти сме говорили, че типът месо има голямо значение. Дали е от магазина.. дали е с хормони.. дали е било болно и обездвижено.. Дали е яло само въглехидрати.. Дали е пило замърсена вода. От такова животно, особено в мазнините се натрупват най-много вредни неща, и естествено че не е добро.

За да си здрав и храната ти трябва да е здрава - и животното и растенията. И да е максимално близко до природата.. Да не е намесен човек с преработване, консервиране, опичане, опаковане, транспортиране и т.н.

Но има друга гледна точка, че трябва да се има предвид и годините и физическото натоварване. И най-хубавото месо може да е вредно ако систематично натоварваш над максимума капацитета на дадената храносмилателна, преработвателна и катаболична система. Като това може да се случи и със ориз, и със плодове.. малко по трудно със зеленчуци, понеже стимулират преисталктиката уж - но и със зеленчуци сигурно може да задръстиш червата при десетилетия непропорционална консумация над енергийните нужди.

ти какво мислиш
[3:23:42 PM] Стефанов: Мисля , че основно вредата идва от преработката на храната и в случая месата. В статията се говори предимно за преработени меса. Не се уточнява дали това е сготвено месо или салами и луканки. Аз правя разлика между преработено и сготвено.

Химическите елементи в храната използвани при нейната преработка са може би най-големите вредители.
[3:25:24 PM] Аз: съгласен.. в последно време съм почти на junk food диета. Въпреки че не съм качил кой знае колко - се омазних, плочките потъват
[3:26:09 PM] Стефанов: Другото е, че в диетата трябва да има достатъчно мазнини, повече от колкото чист протеин от месо.
[3:26:31 PM] Аз: шшшт, ще те оплюят всички наоколо
...
[3:30:28 PM]Стефанов: А и забравих да кажа, че съм съгласен с това което ти написа по-горе за храната. При мен е пробвано лично доста дълго време .

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: