Форекс брокери

Валутната търговия за много голяма част от хората е непозната или пък форма на хазарт. Но има такива, които се занимават основно с това - търгуване на валути им е като поредният бизнес, във който можеш да спечелиш, и в който можеш да загубиш. Както ако решиш да направиш пицария - можеш да спечелиш със времето, но можеш и да загуби и никога да не си възвурнеш инвестицията и загубеното време. Така и със Форекса, но провала успеха може да се проиграе за много по бързо време - понякога в рамките на минути.

Едно време бях се запалил по тематиката, и профуках едни 800 евро.. ей така глупаво и безрассъдно и ми се охладиха страстите. И така и не успях да се завърна. Но през този период си заформих определена представа за този бизнес. И разбираемо защо повече негативна.

Един приятел, които пожела анонимност, в последно време е зачепкал темата насериозно. Но не като аз правих така между другото - в свободното време. Напусна си работата, премести се в София, намери си прилично апартаментче. С няколко думи - търси възможно най-добрите брокери на валутна търговия, търси най-добрите сървери, търгува само със помощта на алгоритми. И това си му е основна задача през деня.
Кристал от злато
See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons
Тази тема я започнах понеже - не бяхме се виждали отдавна. И последната тема която се оказа че ни взе сигурно над час в обсъждане беше именно каква е ролята на брокера на валутна търговия. И имахме разминаване във вижданията си.

Моята гледна точка е, че за повечето брокери няма смисъл да изнасят поръчките на междубанковият пазар - понеже над 90% от хората в един или друг момент си губят парите. И от гледна точка на брокера е по-добре да прибере всички пари на клиента, от колкото само от комисионна и разликата в цената купува-продава.

Неговата гледна точка е, че свестните брокер са такива дето нямат файда от загубата на клиентите си. Че печелят само от разликата в цената купува-продава и от такси. Т.е. че имат повече сметка клиентите им дългосрочно да са успешни и да търгуват често, за да могат и те покрай тях да печелят от такси. След няколко дена ми изпрати следното писмо, което ми се струва добре обосновано

====
Темата е за международни капиталови пазари, което включва и форекс. За това което ще напиша по-долу конкретният инструмент е без значение. Това което ще напиша по-долу е нововъзникнало положение. Последните съществени регулации са буквално от 6-7 години. Всичко популярно е грешно.
Има регулирани брокери и нерегулирани брокери. Нерегулираните не ги разглеждам, те са в офшорни зони и съществуват и към днешна дата. Не могат законно да държат клиентски средства извън офшорната зона.
В Европейския съюз действа MiFid директива, във Великобритания FCA е регулиращият орган. FCA се води най-добрият регулатор за момента. Щатите имат също добра дори по-ограничаваща регулация! В България си имаме КФН (доста зле, но ми върши работа), все пак попада в рамката на MiFid.
Всеки брокер, който има разрешение/лиценз за търговска дейност има и следните задължения:
  • Сегрегация на клиентските средства, демек отделна банкова сметка за всяко лице физическо/юридическо.
  • Клиентските средства не могат да се използват за нищо, ама нищо друго освен да се изпълни нареждането на клиента. Не са част от активите на брокера, не могат да се плащат разходи, ток, вода, заплати, не могат да се инвестират на пазара. Не могат да се ползват за погасяване на задължения на брокера към негови кредитори. Абсолютно нищо, точка. Това дава възможност търговските сметки да се гарантират и изплащат от фонда.
  • Изпълнение на договора, а именно да осъществи посредничество за покупката на инструмента намеждубанковия пазар.
  • Брокерът е длъжен да докладва за всяка клиентска транзакция на регулатора, всеки ден доклад и всеки месец месечен отчет. Почти същото е като банковите преводи които минават през БНБ и когато трябва да ни платят гарантираните депозити ние не доказваме нищо. Просто БНБ и в случая релулаторът на брокера знае всичко за нас - колко ни е балансът, колко ни е печалбата , колко ни е загубата, какви данъци бихме дължали. Боркерът не може да открие сметка и вземе парите на клиента, преди регулаторът да е получил всички данни на клиента, декларация за произход на парите на клиента, профилът на клиента и да даде разрешение на брокера да открие сметката.
  • Брокерът е задължен и е контролиран най-строго да прилага най-строгите мерки срещу изпирането на пари. Всичко се гледа под лупа (това по нормативна уредба, дали обаче изпълнителите имат уменията и качествата да го правят е много различна тема, нея не коментирам) 
За брокерите произтичат някои неща:
  • Всеки клиент може да направи до регулатора така наречените claims (могат да се намерят в интернет реални claims и човек да се учи от тях.) за всяка една негова транзакция. Ако се установи, че е изпълнена във вреда на клиента (не е изпълнен договорът за посредничество) - има санкции, реални (могат да се видят на сайта на FCA).
  • Всички транзакции излизат на междубанковия пазар, защото това е лицензът който е получил брокерът, да осъществи посредническа дейност на неговите клиенти така, че клиентите да придобият реалните "задължения и права" за инструмента (това е само по договор, никой не мести злато и петрол, всичко е деривати). Темата за деривати не коментирам.
  • Ако клиент има затворена позиция на загуба, то тези пари клиентът дължи на брокера, брокерът дължи на ликвидния провайдер до стотинка! Брокерът не може да задържи нищо за себе си. Ако клиентът не може да изпълни задълженията си към брокера (балансът му е отрицателен, това е възможно), то брокерът продължава да дължи парите на ликвидния провайдер и да си ги търси по съдебен път от клиентите. Това лесно може да се види от случая със швейцарския франк. Има списък в интернет със задълженията на над 20 боркера към техните ликвидни провайдери. Адмирал маркетс (един който аз ползвам) имаше задължение от 14 милиона долара реален кеш в брой. Ако брокер печели от загуба на клиентите си, как е възможно при огромна загуба на клиентите си брокерът да е също на загуба?! Та той трябва да е на най-голямата си печалба! Математическото уравнение не излиза.
  • Боркерът може да печели законно само и единствено от комисионната (спреда, такси и други ги обединявам под името комисионна). Ако печели от загуби на клиентите, то тогава няма как да декларира печалбата, защото ще го питат откъде са му приходите и ще трябва да се занимава с пране на пари - сложна и рискована работа.
  • Регулираната брокерска работа е трудна и неблагодарна. Отново бизнес като всеки друг в който няма богоизбрани.
За какво трябва да внимаваме с регулиран брокер:
  • Могат нелоялно да разширяват спреда (разликата bid/ask) като по този начин си увеличават законната комисионна, това е единственият им начин да печелят законно на гърба на клиентите си. Демек официално обявяват че комисионната им е C, обаче реално точно при отваряне и затваряне на позицията ти налагат комисионна 2хC.
Заблуди са, че регулираните брокерите могат да:
  • Hunt stop loss (правята го банките и хедж фондовете)
  • Манипулират цените и пазарите (това гоправят банките и големите хедж фондове, но и там винаги може да се дискутира дали това е манипулация или реално намерение, а и за играча е без значение, важно е да се възползва и той).
  • Печелят от загубите на клиентите си. Реглулираните брокери печелят само от оборот! Не е лъжа че те искат да имат клиенти на печалба, клиент на загуба не може да реализира голям оборот. Една сделка с която клиентът губи целия си депозит, брокерът печели само комисионната. Докато един печеливш клиент ще отваря и затваря постоянно сделки, а това са нови и нови комисионни за брокера. Това което съм чувал, че правят регулираните брокери е да търгуват за собствена сметка, като правят статистика и следват тези които печелят постоянно и отварят срещуположни позиции на тези които губят постоянно. Но това не е за сметка на клиентите и става със собствения капитал на брокера (виж по-горе)!
  • Печелят от новоизлезли напористи с надути хормони момчета, на които им взимат парите за секунда. Средната възраст на хората които започват да се занимават с международни капиталови пазари е 35 години (аз пак съм закъснял).
Ако играта на капиталовите пазари беше нулева (за да спечели един друг да загуби), то тогава попада под закона за хазарта. Ако някой брокер направи нулева игра само между неговите си клиенти, без лиценз за хазартна дейност, по закона за хазарта има добри дългогодишни присъди затвор. Отново подчертавам, дали ги хващат, дали се прилагат законите, това е друга тема и не я коментирам.
Това което ти твърдиш като възможен сценарии, технически е изпълним, но няма да получиш разрешение да държиш клиентски средства! Всеки прокурор ще докаже, че извършваш хазартна дейност без лиценз.
От моя гледна точка  и описания контекст:
  • Капиталовите пазари са бизнес, като всеки друг бизнес. (отбелязвам, че заради техническата обезпеченост, всеки играч може да го превърне в хазарт за него си, това не отменя горното). Може да се спекулира, няма лошо, същото е като да купиш олио и да го държиш под щанда, току виж си останало завинаги твое.
  • Всеки лев на клиентите е инвестиция (косвена, теоретична, пренебрежимо малка, нищожна, както искаш го гледай, но е там на реалния пазар - задълженията винаги остават)
  • Не е нулева игра. Теоретично всеки може да е на печалба. Това, че има губещи е заради личните умения и способности, а не заради ограниченията на пазара. 95% губят и във всеки друг "традиционен" бизнес. И веднага отбелязвам, че аз съм все още нула и половина като знания и умения.
  • Вече всички признават влиянието на retail traders. Благодарение на технологиите, всеки по света може да е fund manager (без лиценз) и всеки може да е инвеститор на всякъде по света. Документирани случай за обръщане на пазара USDJPY от retail traders (не заговор, а случайно единодушно решение на всички дребосъци по света) и загуби за банките. Било е на кантар и единият грам е натежал. Това за мен пак е показателно, че задълженията винаги остават.
  • Риск има, всякакъв от всякакво естество. Форекс е доказано най-рисковата дейност. Посочи ми по-рискована дейност и ще я разгледам с удоволствие. За мен реалността е рисковете да се знаят и управляват и е илюзия да се търси дейност при която не съществуват никакви рискове (работа на трудов договор се доближава най-много).
  • Всички правила са еднакви както за 10 годишен времеви период, така за 1 годишен, 1 секунден и 1 милисекунден период. Въпрос на абстракция, която малко хора могат да видят. За мен е нещо като де се спори за разликата между изпратена картинка чрез скайп и изпратена картинка чрез email без subject. По тази тема се отказвам от всякакви дискусии, докато не усетя лична вреда или загуба на ползата ми. Ще се доверя на личните резултати, а не на чужди разсъждения.
Мога цяла дисертация да напиша, стига да видя някаква полза. Моята цел е законен финансов резултат, ако ще да идва и само от джоба на брокера. Сигурно пропускам някои интересни неща, като се сещам за тях ще ги пращам.
Интересно е това което ми сподели вчера, че си чул от някой който правел нещо. Какъв беше мотивът да му се довериш? Според мен вътрешните убеждения предопределят, за кои факти да си отворим очите и кои да игнорираме все едно не сме чули.
Относно дискусиите ни за 
  • Банките и гарантираните депозити
  • Международните капиталови пазари и брокерите
знам, че не съм 100% прав, но съм много много близо. Наложените масови разбирания (у кочовете и като цяло масовото население) са по-скоро грешни и още по-скоро оправдателни за някакви неудачия.
Алчността и Страхът са най-големите мотиватори. Обикновено хората попадат в една от двете групи.
  • Или са прекалено алчни и правят необмислени действия. 
  • Или са прекалено страхливи и се предпазват все едно ще живеят 1 милион години.
Аз по-скоро се определям в групата на алчен и правещ по-необмислени действия.

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: