Разлика между MCT и Кокосово масло

В диетата ни, една важна група макро-храни са мазнините. Ако следите блога, сте разбрали, че тази категория в моите очи е много важна.. Макар и заклеймявана в последните десетилетия -според мен невярно - като затлъстяваща и основният причинител на шлаките в сърцето(причиняващи инфаркт) и мозъка(причиняващ инсулт)., .

Причините за мен да е важна група, която трябва активно да се включва в диетата ни, е че:
  • повече от половината от мозъка (като изключим водата) е съставена от различни видове мазнини - наситени, ненаститени, омеги, холестерол и др.
  • мозъкът на всяка една от нашите клетки - клетъчната стена е направена от двоен слой фосфолипиди и холестерол.
  • стероидните хормони се синтезират на базата на холестерол. Витамин Д, А и Е са полу-хормони, полувитамини, и са мастно разтворими.
  • Клетките от външната страна на дебелото черво се хранят предимно с мазнина. Затова е важно в диетата ни да има и фиброзни въглехидрати, които не могат да се асимилират в стомаха и тънкото черво. За да могат да се разградят от бактериите в дебелото черво, които отделят като отпаден продукт нисковерижни мастни молекули.
  • Сърцето, уникалният мускулен орган, които работи неуморно, и е богат на митохондрии, предпочита да гори мазнини.
  • Мозъкът, при специална нисковъглехидратната (кетогенна) диета, или при гладуване, може да работи на голям процент (мисля над 50%) на мазнини.
  • На енергетично ниво, мазнините произвеждат най-много енергия, най-сложно регулирани са, но и най-лесно се разстройват с лесен достъп до въглехидрати.
  • Около 30% (като изключим водата) от кърмата е мазнина.
Но да се върнем обратно към темата - каква е разликата между MCT и кокосово масло? Кокосовото масло е естествен продукт с минимална човешка преработка. Природата е комбинирала мазнините в такъв състав, че да са устойчиви на висока околна температура. Четири са главните мазнини (таблицата е от тук):
Caprylic saturated C8
  
9%
Decanoic saturated C10
  
10%
Lauric saturated C12
  
52%
Myristic saturated C14
  
19%
Palmitic saturated C16
  
11%
Oleic monounsaturated C18:1
  
8%

Забележете, че C8, C10 и C12, които са средно-верижни мазнини са над 70%. Докато MCT е пречистено, чрез центрофугиране само до C8 и C10, т.е. само до 20% от оригиналният състав на кокосовото масло. MCT е безцветна и без мирис, устоичива на висока температура, и затова подходяща за готвене. Предлага като хранителна добавка, за използване в салати или шейкове, за бързо доставка на енергия. Причината е, че C8 и C10 се усвояват много бързо и навлизат в клетките без нуждата от енергия за преработка и транспорт. Т.е. твърди се, че тези молекули са еквивалента на захарта в света на мазнините. Както захарта е универсално предпочитаната молекула за енергия, която не изисква почти никаква обработка, може да се каже, че за организми адаптирани добре да горят мазнини - тези MCT молекули доставят бърза и постоянна енергия. C12 и нагоре се налага първо да бъдат преработени в черният дроб, преди да могат да се използват за енергия.
By Meursault2004 (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Затова и популярният "био хакер" Дейв Аспри препоръчва за неговото кафе с масло да се добавя MCT, а не кокосово масло. Т.е. опитва се да оптимизира производството на енергия, като използва само тези средноверижни мазнини, които не искат енергия за обработка и транспорт. Но Аспри е пристрастен, понеже произвежда и продава специално кафе и два вида MCT - едното с C8 и С10, и по-скъпото само с С8. Т.е. не е много очудващо при това положение, че горещо ги препоръчва.

Чували ли сте за кафе с масло ? А опитвали ли сте ? Признавам си.. стрaхотно е :-). Разбира се не липсват критики за твърденията, че помага за добри нива енергия, за добра работа на мозъка и дори за отслабване.
Стриване на кокосовата сърцевина, част от процеса на извличане на мазнината в
кокосовото мляко. Chiang Mai, Тайланд
By Papa November (Own work) [CC BY-SA 3.0
(http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Но да се върнем обратно на темата - дали MCТ или кокосово масло. Във всички случай, за дълготрайна употреба - кокосовото масло, както Природата го е направила, е по-добрият вариант, по безопасният, по-богатият на вещества и по-балансираният. Но ако сте тясно специализиран млад спортист, с достатъчно добри познания в диетологията, и сте добре мазнино адаптирани - скъпите продукти като C8 или C8/C10 MCT биха дали по-голям резултат. Но разликата е същата като да дъвчеш сочна леко жилава захарна тръстика както Природата го е направила, и да си сипеш захар в кафето както бизнеса го е произвел. Първото е естественият продукт, заедно със многото минерали, фибри и витамини, а другото е пречистен, високо енергиен, но хранително беден продукт. 

Присъдата е ясна: кокосовото масло е за масова употреба, по възможност минимално преработено, т.е. студено пресовано, и при това био :-). MCT предимно за спортисти и достатъчно профилирани в диетологията.

Справки:

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: