Шарка - имунизираните заразни ли са

В последните седмица се изправихме пред поредното предизвикателство при израстването на детето - шарка (или още известна като лещянка или варицела). Очаквах, че болеста ще минне леко, но в нашият случай си беше истинско вирусно заболяване - температура няколко дена, болките в корема и главата, липсата на апетит и множеството едри пъпки.
Няколко милиметра големи пъпки на 5-тият ден - с характерно зачервяване и коричка.
След няколко дена симптомите отминаха - температурата не се покачва, апетита лека полека се възвръща, не се оплаква от болки в главата. Макар и все още лесно раздразнителна и отпаднала - се надяваме, че сме на пътеката за оздравяване.


С жената и двамата сме карали варицела, т.е. имаме имунитет. Но тъй като са коледни празници - има излизания сред хора. И след ръкуването и целувките има неловки моменти "Карал ли си варицела, понеже детето е болно ?", "Хм.. може би съм го карал.. я да седна по далече". И се чудим дали не е по-добре и ние да се изолираме доколкото можем, въпреки празниците.

От Инфекциозни Болести:
... Източник на заразата е главно болният от варицела човек ...
... Предававенто на заразата става главно по въздушно капков път ...
... След преболедуване остава треан имунитет...

Тъй като предаването е по въздушно капков път - вирусни частици определено са се преминавали от детето в нас, тъй като вирусът върлува в пълна степен в нейната система, а ние сме в близък контакт с нея. Но тъй като имаме имунитет - тези вируси биват подтиснати и елиминирани от изграденият имунитет. Т.е. в нашите тела не би трябвало да се развие пълномащабно вирусно размножаване до такава степен, че да можем да го предадем нататък. И въпреки че има шанс да сме преносители - изглежда е малък (поне логически, понеже не го видях написано явно в Инфекциозни Болести).

Представям си го, че при въздушно капков контакт се предават хиляди вирусни тела. Но имунитетът веднага се активира и подтиска развитието и размножаването им. И вместо да се размножат експоненциално до милярди и милярди за няколко часа/дена - те или си остават хиляди, или се елиминират. И от там шанса да се предаде нататък е много малък..

Но вирусите и тяхното разпространение си е сложен процес за разбиране, особено за човек екипиран само с google и книга.. Така че всеки трябва да прецени за себе си. Ние ще се стремим да се изолираме, без да изпадаме в крайности.




Справка:
Б. Тасков и колектив (1978). Инфекциозни Болести. Държавно издателство "Медицина и Физкултура"


Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: