Uber и животновъдство..

Днес в чата се заформи интересен разговор с приятел, споделящ идеята, че намирането на качествана храна в България е отговорна и трудна задача. Зеленчуците и плодовете трябва да са расли без изкуствени торове и без пестициди/хербициди, в добра почва с минерали. Животните който консумираме е важно да са яли храна която е естествена за тях.. която също е расла без хербициди/пестициди/изкуствени торове. Животните имат достъп до въздух и слънце и редовно се разхождат.

Например неестествено е да храним крава с фураж. Фуражът е въглехидрат, като бонбони за кравите. Кравите никога не са яли житни култури, и нямат изградени защити срещу химическите защити в зърнените култури.. особено в модерните, клонирани, ГМО модифицирани зърнените култури. Да надебеляват бързо - и местото и млякото са сочни - но самото животно е нездраво.. както е нездраво едно прекалено пълно дете, на което му се позволява да яде вафли и шоколадчета без контрол, и се застоява повече на таблета, а не се движи редовно, което не събира слънцето по морето и чистият въздух по планини, а стои повече на неонови лампи, и диша спарен въздух. Крави който ядат жито(шоколад), които не се разхождат, които са по цял ден в миризлива обстановка на заводският обор, които са стресирани от тесните пространства и скупчеността с другите крави - носят само болести на този който ги яде..

И така след този увод - ще постна чата в скайп с въпросният приятел, понеже се запознах със собственик на ферма за крави/коне/овци докато се возих за първи път на добиващата популярност таксиметрова услуга Uber.

-----
[17:01:23] АЗ >>>: Запознах се случайно с човек, дето има ферма за високопланински крави и овце близо до Дупница - някъде около Паничище.. Твърдеше, че не ги храни със фураж - дори през зимата са на свободна паша.

Казваше че продава цяло теле - към края на лятото. А през лятото - и овче сирене правели

[17:02:37] ПРИЯТЕЛ <<<: Интересно дали не случайно не ги храни с фураж, или просто му е скъпо.. Как да напазаруваме от него?

[17:04:37] АЗ >>>: Отначало много се зарадвах - и задълбах в тази насока да го разпитвам. Твърдеше че са специални породи - с дълги косми. И през зимата са си на свободно разкарване - и си ядели листа и трева. Само като паднело сняг - тогава им давали сухо сено. И кравите/телетата/конете/овците били високопланински породи с дълъг косъм, ниски и здрави.

Млякото било гъсто.. и уж вместо от 5 л да направи 1 кг сигрене - от по-малко.. ама ся не си спомням вече цифрите.. Остана леко съмнение, че вече се е усетил че хората търсят месо хранено с трева - и сега ми продава нещо, което не е така.. т.е. ме метни..

Но пък от друга страна си личеше, че има финансови проблеми - каза че от преди 3 години е почнал - инвестирал си е личните спестявания - а възращаемостта е малка. И има голям проблем с работниците.. и субсидиите не били достатъчни..

Той ми беше шофьор - на първият път дето ползвах Uber - което потвърждава че сега му е затихнал период - и заработва допълнително

[17:04:37] ПРИЯТЕЛ <<<: интересно..

Засега съм намислил някой ден живи и здрави, първата инвестиция да ми е в животновъдството :). Надявам се Българския климат да е ок за тревопасни животни целогодишно !

[17:07:47] АЗ >>>: това за гъстото мляко ме съмнява.. Понеже с фураж става 2 пъти по гъсто..
Понеже въглехидратите директно и лесно се превръщат в наситени мазнини. Докато от тревата - процеса е по-дълъг.. трябва да мине през бактерии.. и тогава мазнините са по-малко но са от ненаситен тип. Особено ако е от бързорастяща трева - има доста и от омега-3 типът.
А той твърдеше, че с неговите ставало гъсто мляко.. едва ли не по това заключавам че ги блъска якоо с фураж. Но пък кравите ги продавал на някакъв турчин.. дето уж ги гледал нещо по сгънките на кожата и познавал дали са хранени с фураж.. и му бил казал, че ако усети че са хранени с фураж - щял да спре да ги купува

[17:11:13] ПРИЯТЕЛ <<<: брей, доста интересно.. А не трябва ли мазнините да са наситени, наситени животински мазнини? Или ти имаш предвид мононаситени ?

[17:12:12] АЗ >>>: Въглехидратите се превръщат САМО в наситени и самите наситени са си ОК. Само че зърнените въглехидрати влачат със себе си много възпаления и самото животно не е много здраво. Тези ценните омега-3 и имега-6 - са полиненаситени по принцип.
И мононаситените са си ок, само дето не са незаменими. Наститените и мононенаситените са си ОК - но не са незаменими. А важни, много важни са омега-6 и омага-3, които са 2 и 3 ненаситени мазнини с по 18 и 20 въглредони атома. Те са незаменими - на тяхна база се синтезират много хормони, и се играждат клетъчните стени. Ненаситените - просто се горят за енергия


-----
Вие как си подбирате храната ? Откъде намирате качествени зеленчуци и плодове - расли в богата почва с минимум химикали ? Ако ядете животински продукти откъде намирате хубави жълти яйца, хубаво мляко, качествено месо ?

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: