Чеченски министър се кани да се жени втори път

Тази сутрин прочетох новината, че ченески министър чака 17-ти рожден ден на бъдещата си втора съпруга. Доста различни за нашата култура и разбирания факти има около това събитие. Първо Чечения по принцип е част от Руската федерация, но същевременно има почти пълна автономия. Има две правителства - проруско и сепаратистко. Русия, въпреки че е супер сила, не може да наложи контрол над тази малка територия, голяма колкото югозападна България, понеже се намира в северната част на Кавказ - труднодостъпен и пресечен  терен, затрудняваш разгръщане на армия и полиция.

Самите имена в региона звучат приказно - Чечения заобиколена от Осетия, Ингосетия и Дегестан. Като от приказки на Шехерезада. Населението е чеченци - които говорят на чеченски език и са почти изцяло сунити. Копирано от сайта на непризнатото официално правителство (нямам представа какво означава)

愛媛銀行の様々な取り組み


В самата новина се посочват, някои трудно приемливи за нашата култура факти. Въпросният министър, около 50 години, първоначално отрекъл, че има връзка с момичето. Но след седмица на правителствено заседание обявили, че ще изчакат момичето да стане на 17, и след разрешение от родителите ще се оженят. И няма намерение да се развежда с първата си жена. Интересно е, че се е случило на правителствено заседание, и е широко отразено в местните медии (а явно успява да заинтересува и международнитте), т.е. е целенасочена стъпка на официалното проруско правителство. И въпреки, че по руските закони това не може да се случи, и е разкритикувано от Москва, щом се прави толкова открито - явно е с популиска цел. Да се търси одобрението на избирателите. Смущаващо за нашите разбирания (ако са верни разбира се), че селото където живеело момичето, било охранявано от полиция. И че е достатъчно само одобрението на родителите. 

Но дали можем да критикуваме обичай, които не се вместват в представата за морално ? Интересно ми е гледната точка на местните. Щом се прави толкова официално и открито значи има достатъчно голяма обществена подкрепа. Но дали под "обществена" се има предвид мъжката половина на страната. Дали мнението на жените се чува. Дали в тази необичайна връзка има нещо положително.. Дали ще завърши трагично за момичето с неизградената, според наши разбирания, психика, социални и дори романтични умения, захвърлена след няколко години, след като е омръзнала. Или напротив ще се подобри положението и - и социално, и икономическо, дори интелектуално.. И след много години ще бъде благодарна, че е преминала през това препятствие заобиколена от много деца в сигурен и спокоен дом. Нямам ни най-малка представа.. 

Виждаме в западният модел на мислене - където бракът задължително е само с един партньор.. където личното съгласие на бъдещите съпрузи се приема като даденост. И същевременно непрекъснато се е случвало и ще се случва да има любовници и извънбрачни деца, да има педофилия, да има платена любов, да има женитба по сметка, човек да има много бракове в различни периоди. Където сексуалното винаги е било и ще бъде използвано под една или друга форма за постигане на дадени цели.

Достатъчно е объркана културата на хомо сапиенс що се отнася до брака и секса - еднополови, разнополови и многополови връзки, транс сексуални, групови, често сменящи се и въздаржатели. Брак или на съвместни начала, или многоженство.. Но как е при нашите най-близки биологични роднини - приматите.

Орангутаните са интересни наши братовчеди. Предимно вегетарианци, но едни от най-силните. Те са многоженци.. Доминиращият мъжки със сребърен гръб има голям харем от женски и деца - като ги води в търсенето на храна и защитата. Като е яростен защитник и не би се поколебал да се пожертва за сигурността. Различни групи не се смесват. Децата не биват тормозени или дискриминирани  - сребро-гърбият баща е сигурен, че всички са негови. Дори участва в отглеждането и игрите с тях. При възмажаването си младежите биват отпъдени, а девойките понякога доброволно се присъединяват към други групи. Младежите или са самотни докато възмъжават, или са в компанията на някои избягали женски. Като възмъжеят достатъчно, и след успешна епична битка с някои застаряващ мъжкар-лидер - си завоюват по-младата част на харема. Интересно е, че със застаряващият отстранен лидер остават някои от първите му жени. Сексуалната конкуренция е слаба, вътре в харема няма кръшкане. Явно липсата на сексуална конкуренция се отразява на външните характеристики на мъжкият полов член.. Или по скоро на лиспата на нещо специално - те са прекомерно малки, около 3 см, и тестисите са на-половина по малки от човешките.

Бонобото са другият край на спектъра. Предимно вегетарианци, но не отказват и месо ако попаднат. Това са приматите, който за "добро утро" правят секс със всички останали в групата. Правят го безброй пъти на ден със всички в групата, дори и роднини.
National Geografic: Дивият живот на африка - Любовта на Бонобо
Те са и единствените други животни дето правят секс лице в лице, и където има еднополови актове. Мъжете не са войнствено настроени и не са по-големи физически от женските. Социално се организират като матриархат. Жените търсят секс от мъжете, не са пасивно избиращи както горилите или шимпанзетата. Най-влиятелни са жените, който сформират ядро със тесни връзки между тях. А мъжете по скоро гравитират около женското ядро като свободни електрони. Мъжките придобиват статус по майчина линия. Секса се практикува  безразборно, затова и не се излагат по зоологически градини - би било неловко за доминантните морални разбирания в отглеждане на хомосепиенс. Когато се срещнат две групи бонобо - какво мислите правят - отбягват се, сбиват се, или преминават в дружен секс и опознаване. Обикновено зрелите девойки мигрират в друга група.. явно за да се намали шанса за кръво смешателство. Интересно е, че в такава обстановка само майките са сигурни - бащата може да е който и да е. И поради тази причина децата не се дискриминират от мъжете - все пак може и да е твоето. Но и от друга страна тъй като не си сигурен, че е твое - защо да се грижиш за отглеждането му. Затова и отглеждането на децата е изцяло работа на майките. В такава интензивна сексуална конкуренция - мъжките полови органи са намерили отражение в огромни тестиси - почти два пъти по-големи от тези при хората.

Някъде по средата са шимпанзетата. Плодове, ядки, треви и от време на време месо е диетата им. Организирали се в мъжкодоминираща социална система, със партии, съюзи и войни. Мъжките са по-големи и по-силни от женските. Доминиращият мъжки не е винаги най-силният, а най-умелият в сформиране на съюзи, във водене на останалите. Мъжките са организирани в йерархия. Сексът се практикува съгласно мъжката йерархия - като алфата има достъп до всички женски по всяко време и първи, а тези в дъното на веригата - само когато им се удаде сгоден шанс, и когато другите не гледат. Когато се срещнат две групи шимпанзета, за разлика от задружната и приятелска оргия при бонобо, и за разлика от избягване на конфронтация при орангутаните - се преминава в открито и шумно обявяване на война -  крещене и мятане насам натам. Във война се преминава единствено когато успехът е сигурен. Т.е. ако са що-годе равни по брой и от двете страни - след известно надвикване се разделят. Но ако едната група е по-голяма от другата - тогава става страшно - със ранени, осакатени и убити, много тестостерон и стрес. По малката група бива разпръсната. Женските биват присъединени. Децата на женските.. тъй като е сигурно, че не са никои от групата - биват убити. За да могат жените да спрат да кърмят и да станат плодовити отново. Децата родени в текущата група не се дискриминрат от мъжете, понеже може и да са твои. Но мъжете не полагат и специално внимание в отглеждането им - понеже може и да не са твои. Мъжките тестиси са два пъти по-големи от човешките - в среда където има секс е "всеки със всеки" - еволюцията е селектира за по-голямо количеството сперма.


Хомо сапиенс.. Зърнени култури, плодове, месо, мляко, захар, ядки и треви е характерна диета. В по-голямата част от писаната история е мъжко доминираща - където не винаги най-силните индивиди са на върха, а тези които умеят да водят и да сформират съюзи. Мъжкият е активният в избирането на парньор. Обикновено са стабилна двойка, и мъжкият ако вярва, че детето е негово - участва в отглеждането. Мъжките индивиди с голяма власт и ресурси имат достъп до много жени. Когато се срещнат различни групи - обикновено по-голямата избива повечто мъжки от по-малката и подчинява останалите. В последните няколко десетилетия се наблюдава промяна - жените придобиват все по-вече власт, която са нямали преди. Някои индивиди с голяма власт и ресурси имат достъп до много мъже. Девойките са свободни да избират и да бъдат активни в намирането на партньор. Объркана е системата им за сексуални контакти от транс-, хомо-, лесбо-, едно-, много- женци, вплетени са религиозни и морални догми. Сексуалният акт е не само за създаване на поколение, но и за удоволствие, наслада, успокоение, споделяне и любов. Доминиращо накланят към привидно идеализираният стремеж за стабилна двойка - докато смъртта ги раздели. Което се подкрепя от биологичният факт, че еволюциятата е дала тестиси два пъти по-малки от тези на безразборно съвкупляващи се шимпанзета и бонобо. От друга страна мъжкият член е в пъти по-голям от които и да е друг примат. Т.е. имало е еволюционен стимул не само да създаде поколение, но и да се задоволи сексуално женската. Но пък от друга страна уникалната формата на главичката на пениса е проектирана да изважда сперма от други конкурентни мъжкари.

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

1 коментар:

  1. Интересен коментар свързан с този пост: https://www.facebook.com/dobromir.ganchev.7/posts/373628032843064

    ОтговорИзтриване