Побеляване на косата

Преди време писах за мисли, които ми се въртяха около побеляването на косата. От всичко в биохимията на човека най са ми интересни митохондриите - тези малки органели, които са натоварени със отговорната задача да произвеждат енергия. И опитвайки се да навържа общата картина за темите свързани с дълголетието, настроението, раковите образувания, красотата, атлетичните способности, имунната система, еволюционното развитие на живота и много други - се оказва, че намират в дъното си работата на тези магични митохондрии.

И побеляването на косата е свързано с нивото на енергия и навременната доставка на сурови материали в меланоцитите - клетките, които произвеждат баграта на косъмът. И външният видим ефект на побеляването е закоренен във износването и пониженото производство на енергия. Самото побеляване, въпреки че има и суетният фактор, за мене е интересен по-скоро именно заради това, че е външен измерител за здравето на митохондриите. И въпросът възможно ли е, и ако е възможно точно по какъв начин да оптимизира човек начина си на живот така, че да поддържа митохондриите и клетките си достатъчно дълго време здрави.

За митохондриите, раковите клетки, дълголетието и косата сигурно ще пиша още много теми, понеже чувствам, че имам какво да споделя като любопитни факти и размисли.. Но тази тема я започнах понеже на фейсбук страницата на блога се заформи разговор с Добромир Ганчев.

Добромир:
Понеже в края на поста пожела да споделим нашия опит в борбата с побеляването на косата, аз мога да споделя понеже имам дългогодишен опит в борбата с побеляването на косата и имам частичен успех. Пия хранителни добавки, за да стопирам процеса на побеляване на косата. Наблягам на витамин B10 - Параминобензоена киселина(PABA), витамин B7 - Биотин. Пия и други витамини и минерали (да не ги изреждам, че списъка е дълъг). Но каквото и да се пие, има ли стрес в живота на човек, никакво хапче не може да спре побеляването. Моят опит казва, че най-силния фактор за побеляването на косата е стреса.
Не съм чел много за витамините от Б групата, и не мога да коментирам кой знае колко. Опита ми се свежда до.. че 2014 година си мерих нивата на Хомоцистейн(в Токуда Homocysteine - 15 umol/L) и ми бяха завишени. Тази аминокиселина е токсичен вариант на две полезни аминокиселни. Конвертира се обратно към безопасните с помощта на повишено приемане и усвояване на някои от Б витамините. Няколко месеца взимах хранителната добавка Homocysteine Regulators и пак измерих нивата в кръвта - и имаше положителен напредък в рамките на 4-5 месеца:

За стресът съм съгласен с Добромир! Не случайно има поговорка "Побеля ми косата за една нощ", когато човек преживее голям стрес за няколко дена. И въпреки, че емоционалният стрес е много важен - проблеми в рботата, в семейството, съседите, задръстванията и т.н. и директно се транслира в по лошо усвояване на храната, изчерпване на кортизола от надбъбречната жлеза. При стрес биохимията на човек минава в авариен режим - енергията се приоритизира за жизненоважните функции основно органите в главата и корема. Второстепенните функции на тялото - като обагрянето на косъмът остава на по заден план. Но искам да добавя, че стресът не е само психически. Стрес може да бъде електромагнитното излъчване от wi-fi рутерите в кооперацията, или телефонът в джоба, или ретранслиращата антена на покрива. Стрес е замърсеният въздух с недостатъчно кислород и с повече твърди частици и тежки метали. Стрес е вода със повече хлор или повече бактерии. Стрес за тялото е недостатъчно сън. Стрес за тялото е непълноценна диета. Стрес е недостатъчно ниво на хормони, които намалят с всяко изминало десетилетие. Стрес е прекаленото физическо натоварване при продължителна работа или прекалено дълги изцеждащи спортни мероприятия. И така нататък. Всички тези видове стрес карат вътрешната биохимия на тяолото да пренасочва енергия към жизненоважните функции. Меланоцитите са от второстепенно значение - имащо някаква роля при изборът на парньор. Т.е. може би обагреното окосмяване на мъжете се възприема като по привлекателно от жените.

Добромир пише още защо взима добавката PABA
PABA e съставка, която притежава силни антиоксидантни свойства. Защитава тялото от цигарен дим и други вредни токсични субстанции, които увреждат клетъчните структури. PABA подобрява структурите на кожата и косата, предотвратява състаряването на кожата, косопад и кожни заболявания, болест на Пейрон, склеродерми и др. PABA забавя побеляването на косата с възрастта, тя също е особено полезна при профилактика на витилиго - състояние, което причинява обезцветяване на кожата. PABA повишава ефекта на кортизона, също така предотвратява и намалява образуването на абнормна фиброзна тъкан. PABA действа като коензим при разграждането и оползотворяването на белтъчините, като по този начин тя осигурява доброто състояние на храносмилателната система. PABA участва в образуването на Фолиева киселина, както и при формирането на червените кръвни клетки(еритроцити).
Мисля, че ще пробвам едно шишенце от тази добавка. За мене хранителните добавки трябва да се взимат концентрирано, при изразена нужда. Добромир продължава
Това е информацията, с която в общи линии знам и разполагам и мисля, че е достатъчно изчерпателно. Ние не откриваме топлата вода. Тези неща са ясни. Просто с една такава статия можем да събудим хората и да ги ограмотим малко. А пък, който се интересува повече, той сам ще си потърси. Който търси намира. Още през 2006 г. си купих капсули за коса Ревалид. В тях една от съставките е PABA и на листовката пише, че забавя побеляването на косата и още тогава си казах, че искам да намеря хранителна добавка, в която да има само PABA, защото когато се пие комбиниран препарат, съдържанието на отделните съставки е в незначително количество и нямат ефект. Трябва да се пие самостоятелен преапарат във висока доза, за да има евентуално някакъв ефект. Шест години по късно случайно попаднах на каталог на NOWFOODS и видях, че предлагат самостоятелен препарат PABA. Не съм виждал друга фирма да предлага такъв самостоятелен препартат.

Много съм благодарен и се радвам, че се получи такъв интересен виртуален разговор с Добромир. Надявам се и на вас да ви е била полезна в някаква степен. Пишете коментари, ако искате да продължим темата в дадена насока.

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: