Митохондрия

Тази тема е свързана с любимите ми субклетъчни органиели - митохондриите - електроцентралите генериращи огромно количество енергия от храната и кислорода. И въпреки, че нямам биохимично или медицинско образование, много пъти съм се удивлявал колко важни са за живота на Земята като цяло, но и за здравето, дълголетието и продуктивността.
Mitochondria, mammalian lung - TEM
Снимка със електронен микроскоп на две митохондрии.
Не е общоприето в медицината, но вярвам на течение от малка група учени и доктори, основано от германския нобелов лауреат Ото Варбург през 30-те години на 20-ти век, че разликата между здрави и ракови тъкани е ефективно използване или подтискане на митохондриите. Тънкото предимство човек да има добрата имунна система, да изглежда млад и да живее продуктивно дълго вярвам, че се дължи на тези малки органели.

Исторически възникване

Когато става въпрос за периоди от време измервани в милиони и милиарди години, човек почва да се обърква, понеже няма база за сравнение.. безкрайността на безвремието от милиони години не е лесно за осъзнаване.. И е разбираемо, все пак всеки индивид има средно 70-80 години живот. Ако е късметлия - продуктивен, активен, обичан живот. И обикновенно мислите за смъртта и какво идва или пък не идва след нея ни плашат.

Мисленето, плануването и повечето цели са ни измерени в рамките на часове, дни и седмици - да участвам в състезанието по скуош в краят на месеца, да измисля и поръчам новата кухня, подаръка за рожденият ден на Иван, да извадя справка в службата за изменението в негативната оценка постовете на на 1578 фейсбук страници, за почивката на морето със семейството.

За малкото по-важни и дългосрочни неща се опитваме да плануваме в рамките на месеци и години. Кога би било подходящо да се роди бебе. Покупка на апартамент, с балансирането на параметрите по цена, разположение спрямо инфраструктура и качеството на строителството.. Обучение в университета.. Преквалифициране за нова работа.

Много малко хора на Земята мислят в рамките на десетилетия в бъдещето. Обикновено това са  хора с почти необятни ресурси от пари, публично внимание, каризма и интелект. Такъв съвременен звезден пример е Илон Мъск, създателят и главният проектант на луксозните електрически коли Тесла, и създателят и главният проектант на компанията SpaceX (от Space eXploration - Космическо Изследване), която има за цел да направи космосът стотици пъти по евтин и достъпен. И който има цел след 10 години да има населена база на Марс със редовни полети Земята-Марс. Фантастично и като от приказките излизат думите му, и въпреки, че леко заеква(според мен от хронично недоспиване) с делата си показва, че в неговият случай и най-смелите мечти могат да се изпълнят. Със деситилетната си визия вдъхновява много любопитни мозъци по цялата земя.

Надали има хора, които мислят в рамките на столетия в бъдещето - обикновено това са  философи, бунтовници либералисти, трансхуманисти, анархисти, утописти, които както Касандра от Троя, звучат налудничаво и остават неразбрани.

А дали има хора, които мислят за хиляди години в бъдещето..

Същото е положението и със спомените ни за миналото. И когато разпалено почна да говоря на някои за еволюцията от примати до хомо сапиенс за последните 2 милиона години... Човек не се замисля толкова често за толкова назад в миналото.. та детето ми знае толкова малко неща за моята баба дори.. Милиони години.. С днешният забързан, гладен, мултимедиеен свят  не остава време за припомняне на славни случки от историята на България дори.. Милиони години.. толкова  различни интерпретации и предположения могат да се направят какво може да се е случило..  остава един привкус на стъкмено, противоречиво и объркано. Милиони години.. Има хора, и то много, много хора, който съвсем убедено вярват, че Земята е на шест хиляди години.. Милиарди години.. та как тези археолози могат да гадаят какво се е случило тогава по вкаменелости, като не се знае с точност дори какво се е случило през "тъмните векове" преди няколко стотин години..

Какво ли би било ако целият ти живот е с продължителност една седмица - както при пеперудите.. Какво значение ще има какво ще се случи след година.. Какво ти остава освен да се насладиш на пролетното време, да намериш подходящ партньор, за да изживееш часовете си щастливо и енергично. Какво ли си мислиш като си на смъртно легло с рак на панкреаса, знаейки че имаш най-много шест месеца.. Какво значение има седмата серия от култовата поредица "Междузвездни войни" на Лукас, която излиза другата зима, която само до преди няколко месеца толкова те вълнуваше.. Би дал всичко да можеш просто да си говориш със хората, които обичаш.. още малко повече..

Какво би било ако си с уникална генетична мутация и живота ти е с продължителност 7000 години, като поне 6300 от тях си във добра физическа и умствена форма.. Какво значение ще имат тези "нормалните" дето се сменят толкова често като пеперуди на всяко десетилетие. И в голяма част от времето са недоразвити деца, разгонени тинейджъри, забързани в ежедневието си възрастни.. и всичко се повтаря отново и отново с тук там проблясък на гении при отделен индивид, като светулка в в сивият сумрак. Би ли те интересувало след първите 200 години повтарящите се и еднообразни действия.. като например да прекарваш по два часа от вечерта си предавания от типа "България търси талант". Толкова много време не би ли разширил хоризонта ти, като да мислиш за стотици години в бъдещето. Като например, че безотговорното поведение на гръцкият народ ще има отражение върху световната икономика поне още 30 години. При такова дълголетие би било нормално да се мисли със хиляди години в бъдещето и миналото, нали ?

Различното и понякога противоречиво тълкуване на едно и съща дейност, например диетите, фитнеса, дълголетието, съм приел, че е присъщо на човечеството. Винаги ще има здрави и дълголетни вегетарианци, месоядци, спортисти, пушачи.. Истината не е една и не е абсолютна. Затова, за да заема позиция по даден въпрос - например дали дългосрочно месото е вредно за здравето  - се опитвам да намеря отговора в миналото. Колкото и нясно, замъглено и неразбрано да е - за мен това е фундамента за отркиване на "по-правилната истина".

Цялото това словоизлияние беше да подготвя почвата за важната роля на митохондриите в развитието на живота на Земята. А тяхната роля, както може би сте усетили от приповдигнатият ми тон, е основополагаща! Възникнали са мнооооого рано, още почти в зората на Живота, преди милиарди години са дали един сериозен тласъкът за появата и развитието на комплексния многоклетъчен живот. Единствено фотосинтезиращите растения могат да се мерят по важност с митохондриите. Ако не са възникнали митохондриите - живота на Земята може би ще е също така гъмжащ.. но ще е най-вероятно останал на невидимото примитивното ниво на едноклетъчните.

В интересната тема за Биоенергия по-подробно съм разписал отделните мега периоди за четирите милиарда години от възникването на Живота. Няколко са основните магически моменти.. Казвам магически, понеже най-добрите обяснения на съвременните учени не са задоволителни и не могат да обяснят механизмът и процесът на възникването им.

Първата стъпка е самото възникване на Живота преди 4 милиарда години. Пълна магия как от нежива материя може да стане високорганизираната, самовъзпройзвеждаща се, променяща се жива материя на първите клетки. Бих повярвал с еднаква степен, че космическа цивилизация или че Бог, или че хауса са я направили тази стъпка.. понеже е толкова е магическо, че и най-запаленият еволюционист би има проблеми да ни убеди.. Тъй като този процес все още не може да се репликира в лабораторията.

Втората магическа стъпка за Живота е възникването на фотосинтезата преди 3 милиарда години. Този процес е позволил цялата биосфера в продължение на милиарди години досега и поне още толкова за в бъдещето да се захранва директно от слънцето. Магически е понеже науката не може да обясни какъв селективно случаен, или пък проектиран процес е накарал дадена едноклетъчна форма на живот да формира хлоропластите - мини фотоволтайчни панели, които превръщат енергията на фотоните от слънцето във високо-енергийни електрони, след това във АТФ, глюкоза и мазнини. Процесът на фотосинтеза е крайъгълен камък, понеже неизчерпаемата енергия на слънцето се включва като основа на хранителната верига, но и понеже един друг важен фактор се появява на сцената, а именно - чист кислород в атмосферата.

Кислородът е молекула, която стимулира глюкозата и мазнините да освобождават складираната в тях енергия. Забавна аналогия би била ако си представим, че глюкозата са банда млади енергични момчета отишли на лятна почивка на вила до морето. Наоколо няма дискотеки..  плуването, слънцето, чистият въздух и почивката са си екстра, но им е малко скучно.. И ако в един момент се в съседната вила се настанят група свободни кислородни молекули, опс.. т.е. имах предвид привлекателни момичета. Леката скука и отпуснатост на ежедневието на момчетата веднага би се се променила от разтуптяните им сърца, повдигнатият адреналин и тестостерон в енергичните планове за запознанство и ухажване. Така и кислородът, както красиво момиче, със самото си присъствие стимулира химичните складовете на енергия готовност да споделят електроните си. Огънят е възможен единствено в атмосфера богата на кислород.. например в космоса бензинът не може да се възпламени, колкото и да го нагрявате.

Но когато кислородът е почнал да се натрупва в атмосферата се оказва, че той е токсичен за съществуващите безкислородни клетки. Например флуорът е молекула толкова стимулираща за освобождаване на химическа енергия колкото и кислородът. Но ако 20-те процента кислород в атмосферата се заменят със 20 процента флуор - всички кислородо дишащи организми(включително и човекът) ще измрат, за да дадат място след още милиони години в бъдещето за еволюирането на живот базиран на флуор. Това е била причината за т. нар. "кислородна катастрофа" - едно от огромните масови изтребления на живи организми в историята на Земята. Оцелели са тези безкислородни клетки, които нямат пряк досег с атмосферата - тези на дъното на океана, или дълбоко в почвата, или в храносмилателният тракт на човека. Дори и след толкова милярди години - тези клетки все още при първият досег с кислорода умират ужасна смърт.. доколкото може да изпита ужас една клетка.

И в това размирно време на масово измиране на безкислородните клетки във все по наситената с кислород атмосфера, се е случила третата магическа стъпка преди около 2,5 милиарда години. Появили се клетки, които не се страхуват от кислорода, които не само имат био-химични защити (като супероксит дизмутаза и каталза), но и могат да освободят контролирано енергията складирана в кислорода за да зареждат АТФ молекулите си. Докато безкислородно могат да се заредят едва 2 молекули АТФ, при кислородното горене могат да се заредят допълнително цели 34 АТФ! Такъв драстичен скок в благосъстоянието предразполага последвалият скок във сложността на живота - развитието на големите еукариотни (с ядро) клетки, на многоклетъчните гъби, растенията и животни.

Митохондриите в симбиоза 

Клетките на човека имат обособено ядро(1 и 2 от рисунката по долу) където се намира геномът под формата на ДНК - биолозите наричат тези клетки еукариотни. Докато при еволюционно по ранно възникналите "примитивни" бактерии ДНК-то e свободно, т.е. не е обособено в ядро. Клетките на човека са много по големи в сравнение с бактериите. Ако човешката клетка е един басейн с олимпийски размер - 50м на 10м и дълбок 2м, то бактерията би била дюшек с размери 1.5м на 0.9м и дебел 10см. Проста сметка е, че за този пример в обема на една средна човешка клетка могат да се съберат към 7000 бактерии!
Biological cell
С номер 9 са означени митохондриите

Общоприето е, че митохондриите първоначално са били свободни бактерии, които са се приспособили да ползват кислорода. Но в процеса на еволюцията и хаусът на времето, са сключили взаимоизгоден съюз с по-големите еукариотни клетки. Еукариотната клетка получава достъп до значителните количества енергията, а пък митохондрията получава храна и защита. От една страна кислородът е неизползваем и дори отровен за еукариотната клетка, но пък е храна за митохондрията. Енергийната молекула АТФ е отпаден продукт за митохондрията, но пък така нужен за захранване на многото функции на голямата еукариотна клетка.

Свидетелство, че митохондриите са били бактерии е фактът ,че те имат своя собствена двойна клетъчна стена, и че имат свое собствено ДНК! Еукариотната клетка може да синтезира всички други органели, но не и митохондрията. Когато има нужда от повече енергия митохондрията сама се дели. Само митохондрията може да произведе нова митохондрия.

Разбирането на този съюз е от ключово значение за здравето и благосъстоянието на животинските и в частност човешките клетки. Докато митохондриите са в добро състояние, докато са разчита на тях и са хранени с достатъчно кислород - те произвеждат огромното количество енергия необходима за почистване, антиоксидантна защита, растеж, красота,  здраве и дълголетие. 

Биоенергия

Една от най-важните функции на митохондрията е производството на енергия. И въглехидратите и мазнините и протеините могат да се използват за изгаряне с кислород за добив на АТФ. Всички те, по различни по сложност биохимични пътища се разграждат до простата молекулата пируват с гръбнак от три въглеродни атома. Именно пируватът и кислородът са основното меню на митохондрията. Докато има достатъчно пируват и кислород и организмът има нужда от енергия - митохондрията е повече от щастлива да я доставя.

Клетките на човешкото тяло имат възможност да произвеждат енергия и без помощта на митохондриите. Но това може да става единствено от глюкозата (въглехидрат), при което се получава едва 2 молекули АТФ. Мазнините и протеините не могат да се използват за безкислородно производство на енергия. Докато при използване на митохондриите, при кислородното разграждане - от една молекула глюкоза се извличат допълнително до цели 34 АТФ. От протеините може да се извлече най-малко енергия - до 20-34 АТФ в зависимост от видът. Докато мазнините са рекордьори по складиране на енергия. От някои дълго верижни мастни молекули може да се произведе и до 200 АТФ!

Всяко по високо ниво на енергия - е предпоставка за по сложно организиран живот. Исторически първо енергия се е произвеждала единствено безкислородно и животът е бил на  "примитивното ниво" на бактериите. После се появява фотосинтезата и животът драстично дръпва по сложност напред - след като енергията на слънцето се обуздава. После се появява кислородното горене и животът още един път сериозно дръпва напред. Накрая се появява мазнинното горене с кислород - най-висшата позната до този момент форма на производство на енергия. Може спокойно да се каже, че митохондриите са позволили живота да се развие до днешните огромни размери и сложност.

Пример за високи нива на енергия и огромни комплексни форми на живот е периодът Юра (от преди 200 до 145 милиона години) - епохата на динозаврите. Всички знаем за огромните по размер и разнообразие животни и растения. Палеонтолозите разграничават над хиляда вида динозаври ! А техният подвид птиците са един най-разпространените съвременни гръбначни животни. Растенията тогава са били с гигантски размери. Малко се знае за фактът, че огромните юрски растения и животни не биха могъл да живеят в днешната атмосфера съставена от 20% кислород и 0,01% въглероден диоксид. Предполага се че в юрският период кислородът е бил 23-25%, въглеродният диоксид - 3-10%, а налягането 1.5-2 пъти по-голямо. Т.е. юрската атмосферата е била по-концентрирана с повече хранителни вещества, както за растенията, така и за животните. Ентусиастите по автомобилите знаят много добре колко е важно да се вкара повече кислород в цилиндрите на двигателя за по голяма мощност и ускорение. Методи като компресия и охлаждане дават добри резултати за използване на повече кислородни молекули за възпламеняване на бензина. Така и за доставянето на кислород до всички клетки на огромните динозаври е била нужна по-богата на кислород атмосфера с по-голямо налягане. 


Предполага се, че при сблъсък с астероид, голяма част от атмосферата е изхвърлена в космоса, което е намалило налягането. Така и с пониженото налягане и концентрация на кислород и въглероден диоксид - разнообразието и големината на живота не е могло да се възстанови. Сегашната атмосфера предразполага дървета с максимална височина до 100 метра, и животни само до няколко тона.

Пътят на кислорода

Митохондрията има нужда от храна (пируват и кислород) и сигурност за просъществуване във следващото поколение. Обхващащата голяма еукариотна клетка има нужда от огромното количество АТФ за многобройните сложни биохимични пътища на защита, здраве, придвижване и успешна еволюция във по-висши форми на живот.  Тази симбиотична връзка е взаимоизгодна до момента, в който някои от договорните отношения не се нарушат. Едно от важните точки в дози симбиозен договор е навременна, периодична и качествена доставката на кислород до митохондриите. А това е  сложен процес..  

Първо - атмосферата трябва да е чиста и богата на кислород. Дали в пренаселените градове, с малки прихлупени апартаменти с повече от нормалното количество хора, с херметични дограми, в непрекъсната конкуренция с гладните за кислород коли има достатъчно за нашите клетки.. Често завиждам за по-качествените атмосферни условия на приятелите ми от бащиното село (китното родопско село Елешница, Разлошко). 


Второ - алвеолите на белият дроб трябва ефективно да обменят кислорода от атмосферата с този в кръвта. Един добър начин активно да пречим на този процес е като пушим. Болна е гледката когато често минавам покрай 32 СОУ "Климент Охридски" в столицата и виждам безбройните пушещи тинейджъри. Стресът е също пречка в нормалната работа на белият дроб - предизвиква зачестено и плитко дишане.. което използва горната част на белият дроб, където има по малко алвеоли, и издиша въглеродният диоксид по бързо (което си е отделен сериозен проблем). Изгърбената поза, както често се наблюдава при съвременните офис работници, не е предпоставка за добра работа на алвеолите. 


Трето - червените кръвни телца трябва да могат да задържат кислорода, и да го отделят в периферията. Тъй като функционалните центрове в червените кръвни телца са на базата на желязо - при липса на достатъчно желязо в диетата се достига до анемия - при което капацитета за пренасяне на кислород е намален. Дали като седим по 5-8 часа на ден в офиса, със спарен въздух, когато не спортуваме достатъчно, за да стимулираме развитието на мускулите на сърцето помагаме за ефективно кръвообращение.. Ако във кръвта няма достатъчна концентрация на въглероден диоксид - червените кръвни телца отказват да освободят кислородът в периферните тъкани. Което обяснява защо хроничното бързо плитко дишане е предпоставка за изнервеност, лесна изморяемост и хиляди леки и сериозни проблеми с тялото. Йогийско дълбоко бавно дишане със диафрагмата е важен фактор в здравето и борбата с този проблем.  


Четвърто - кислородът трябва да може да се "просмука" поне през 5 клетъчни стени - тези на алвеолите, на червените кръвни телца, на капилярите, на клетъчната стена и на митохондриите. Клетъчните стени са съставени от двоен слой мастни молекули. Качеството на мазнините, които консумираме е директна връзка с клетъчните стени. Ако консумираме повече хидрогинезирани, окислени, или в неправилно съотношение (омега-3 към омега-6) - може да се очакват проблеми в формата им, еластичността и от там в пропускливостта и чувстсвителността за хормонни сигнали, хранителни вещества и кислород.  


Пето и т.н. - излагаме ли се достатъчно на слънце, и специално на инфрачевена и червена светлина, за да стимулираме веригата за транспорт на електрони във вътрешната мембрана на митохондриите. Имаме ли ниски нива на щитовидният хормон, а на кортизола, а на тестостерона.. Поемаме ли достатъчно Б витамини, и ко-кю-тен. Всички тези фактори са важни стимули за правилна работа на митохондриите.


Пътят на кислорода до крайната и цел в митохондриите е дълъг и сложен. Чрез начина си на живот, избора на околна среда и приятели, човек може активно да пречи на този процес.. А митохондриите не са за подценяване.. и ако бъдат неглежирани дълго време имат начини за отмъщение..

Смърт и здраве

Митохондриите имат и още една много важна функция - апоптозата -  планираното умиране на болни, остарели или разбунтували се клетки. Изглежда основен закон в Природата е, че без смърт няма живот. Виждаме примери навсякъде около нас - старото поколения отстъпва място на новото.. растенията са храна на животните, някои животни се хранят с други животни, бактериите се хранят с животни, растенията се хранят с разградените минерали от бактериите. Без регулирана смърт лесно се случват катаклизми.. Като примера със случайното въвеждането на зайци в Австралия, където няма естествени хищници. Неконтролираното размножаване на зайците разрушава специфичната екосистема на този континент. Смъртта на слабите, колкото и неморално да е от човешка гледна  точка,  изглежда е важен регулиращ фактор за здравето на екосистемите  и предпоставка за усъвършенстването им. Всеки ден контролирано умират около 70 милярда човешки клетки. При формирането на ръката в утробата на майката - между пръстите има ципа - при определен сигнал клетките от ципата измират и се оформят независимо мърдащи се пръсти. Раковите клетки са разбунтували се, почти безсмъртни бивши нормални клетки. От няколко десетилетия насам усилено се търсят методи за селективно предизвикване на клетъчна смърт само в този тип клетки.



Когато митохондриите са сключили стратегически съюз със еукариотните клетки и са отдали свободата си на независими организми - са поставили важно условие за гаранция валидността на "договрните отношения" - а то е, че държат ключа към смъртността на отделната клетка, но и на индивида като цяло. Във вътрешността на митохондриите има един специални молекули - цитохром ц - които имат важна роля заедно с коензим кю тен в преноса на електрони до кислорода, но и са своеобразни бомби. Когато малката митохондрията реши, че голямата клетката трябва да умре - тя освобождава ракетите цитохром ц - които предизвикват бързо и последователното и разрушаване.


Разбира се има и други начини клетката планирано да умре, но именно механизмът задействан от митохондрията ми се струва удивителен. Именно поради факта, че митохондрията държи така важният ключ към смъртта на индивидуалните клетки в името на здравето на организмът, но и поради идеята, че може да дари безсмъртност на индивидуална клетка за да накаже организмът. Какво имам предвид..

Ако епизодично не доставяме кислород в дадена област на тялото - било то неправилна поза, недостатъчно спорт, неправилна диета, стрес, не качествен въздух и т.н. - то някои клетки почват да изпитват недостиг на енергия, не могат да се почистват добре, да се възобновяват, да изпълняват функцията си. В този случай митохондрията може да издаде командата за самоунищожаването на тази клетка, за да се даде възможност да се появи нова здрава клетка.

Но ако хронично, в продължение на години не доставяме кислород до дадена област в тялото ни - тогава митохондриите могат да вдигнат ръце. След като толкова години са били систематично пренебрегвани от начина на живот на човека - могат да решат да отвърнат на удара.. като позволят на една единствена клетка да стане безсмъртна, да не се подчинява на вътрешните закони на организмът. Това е достатъчно.. една единствена клетка, която  е безсмъртна, да се размножава неконтролируемо, докато не наруши някои от функциите на вътрешните органи. Популярно са наричат тумури, като в четвърта им степен са фатални за индивида.

Именно връзката, макар че много биолози и доктори може би няма да се съгласят, че митохондрията държи ключа към смъртта на индивидуалната клетка, за да е здрав организмът, и може да направи индивидуалната клетката безсмъртна, за да разруши организмът е причината за дълбокият ми любителски интерес към тези малки органели. С удоволствие прочитам и препрочитам статии за тях. Изпитвам дълбоко уважение, и се опитвам доколкото волята и начина на живот ми позволяват да спортувам, да дишам дълбоко, да спя пълноценно, да се излагам на слънце, да се храня здравословно, мислейки че ги обгрижвам. Вярвам, че дълголетието и красотата се дължат именно на правилната им работа.

Женско царство

По горе в статията споменах, че митохондриите са бивши бактерии включени в голямата еукариотна животинска клетка. И като всяка пълноценна бактерия - те си имат двойна клетъчна стена и свое собствено ДНК ! Този факт не е ли феноменален?! Да от генома на митохондрията се кодират едва 37 биологични машинки (ензими и протеини), но все пак това си е отделен геном от този на ядрото. За сравнение човешкият геном има около 20 хиляди гена, като 1000-1500 от тях са за ензими свързани с работата на митохондриите.

Друг интересен факт е, че митохондриите се предават единствено и само по майчина линия. Сперматозоидите имат няколко броя митохондрии в задната част където е камшичето за придвижване. Но при сливането с яйцеклетката се пренася само генетичният материал от бащата, не се пренасят митохондриите по мъжка линия в плода. Смята се, че това е така, за да няма вътрешна конкуренция между различни по генотип митохондрии, които не се рекомбинират, която ако ескалира може да разруши организмът.

Изчислено е, е че последната майка, от която са произлезли всички митохондрии на съвременните живи хора е живяла преди 200 хиляди години в Африка. Наричат я митохондриялната Ева. Тя не е била единствената жена, която е живяла по това време, но женските наследници от всички други жени не са имали честа да имат непрекъснато женска линия до наше време, т.е. ако по веригата някои от женските деца няма деца, или пък има само момчета. Това изчисление може да се направи именно поради факта, че гените на митохондрията се предават единствено от майката, и не се рекомбинират с гените на митохондриите на бащата. 

По този начин е възможно да се роди дете с трима родители - задължително две майки и един баща. До тази драстична и за някои хора неетична процедура може да се стигне ако майката има доказан генетичен проблем със ДНК-то на митохондриите. В този случай процедурата е следната - от майка донор се взима яйцеклетка, от която се маха само ядрото. Т.е. премахва се от донора основният генетичен материал. Но другите органели включително и митохондриите си остават от донорът майка. След това от яйцеклетката на "биологичната" майка се взима ядрото и се вкарва в донорът. Така сглобената яйцеклетка има целият геном на биологичната майка, с изключение на 37-те гена от ДНК-то на митохондриите. Така получената яйцеклетка се опложда инвитро с генетичният материал на бащата.

Болести

Ако сте издържали да четете тази дълга статия до тук, значи поне частично съм успял да ви предам моето възхищение от важността на тези малки органели. И въпреки, че на някои места съм пресолил, на някои места опростил, а сигурно някои твърдения ще се окажат неверни, съм се постарал информацията в статията да е възможно най-обективна и вярна според сегашните ми възможности за разбиране на тази материя. 

Ако все още сте скептични.. то болестите причинени от дефекти в митохондриите, би трябвало да ви убеди за основополагащата им роля. А тези болести са винаги страшни.. Ако предпочитате да не се натоварвате с отрицателни мисли - може би е добре да спрете с четенето до тук. Жената много пъти ме е питала как така чета, и понякога се опитвам да и разправям за такива страшни и безпощадни болести.. И ако предизвикват отрицателни емоции и страх - да, четенето на такива неща, може да доведе до негативни последици - отрицателните мисли, се предават в дишането и метаболизма.. и може да се получи ефекта на "урочасването". Да.. но.. при мен не се получава така - не предизвикват страх, а по скоро ми е интересно.. И мисля, че е много по-добре да опознаеш врагът, да знаеш от какво се страхува.. И все пак, пу пу пу, надявам се да не предизвиквам съдбата..

Вече споменах, че симпатизирам с теорията на нобеловият лауреат за медицина на Ото Варбург, че всички форми на рак в основата си са при нарушаване на "договора" за симбиотичен съюз с митохондриите. Има желание да пиша за в бъдеще отделни статии на тази тема, понеже е обширна. А основната клауза в договора е, че митохондриите трябва да бъдат хранени със пируват и кислород. Всички видове храни могат да се разградят до пируват. Но само въглехидратите могат да заобиколят този договор. При едно специално разграждане на въглехидратите може да се получи енергия... да едва 2 молекули АТФ.. но може да се получи енергия безкислородно, при процес наречен ферментация, при която се образува млечна киселина. При ферментацията митохондриите изцяло се заобикалят и неглижират за енергийните нужди на клетката. И некратно това е причината за образуване на рак.. По подробно - в друга статия.

Както ракът може да порази всички видове тъкани и органи, така и симптомите на болестите причинени от митохондриите са целият спектър: забавяне в растежа, загуба координация на мускулите, проблеми с ученето, сърцето, черният дроб, бъбреците, дихателният апарат, нервната система.. Бих предположил, че това не е пълният списък.. понеже енергията е в основата на всички функции на органите.. и когато няма достатъчно енергия могат да се получат всевъзможни проблеми с функциите им. А диагностицирането не е изобщо лесно, особено пък със плачевното състояние в българската здравна система. Всъщност няма да изброявам страшните болести породени от генетични или епигенетични проблеми с митхондриите.. Всички те са по модела "синдрома на Х", където Х е докторът който за първи път ги е описал. И всички са страшни.. понеже енергията е в основата на здравето, а липсата и - в основата на болестите.. Но за симптоми, лечение, доктори - излиза много от моите разбирания, затова спирам до тук.

В заключение

Надявам се, че на любознателните им е било интересно за многото любопитни факти около митохондриите. Тази статия ми отне около месец да я напиша, понеже за свободното време се бори непрекъснато дъщерята :-). Но пък беше удоволствие и се радвам, че успях. Надявам се, че информацията в статията е вярна, но винаги има възможност за подобрение в бъдещето..

Хубавото е, че митохондриите се стимулират от спорт, слънце, чист въздух, щастие, жива храна.. все неща, които знаем, че са полезни. 

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: