Омега 3 или Омега 6

Мазнините се делят на наситени и ненаситени. Мазнините имат огромна роля за здравето на човека, те са не само най-енергизиращият вид храна, но и са основна структурна роля на мозъка и клетъчните стени на всички нерви. Голяма група мастнорастворими витамини играят безспортно голяма роля за здравето на човека - витамин Д, К2, Е и А.

Наситени

За пълнота да разгледаме наситените - основна характеристика е дължината на въглеводородната верига
Наситена мастна молекула с 4 въглеродни атома
By Ben Mills (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons
Наситена мастна молекула с 10 въглредони атома
By Jynto and Ben Mills (Derived from File:Caproic-acid-3D-balls.png.) [Public domain], via Wikimedia Common
C12:0 - лауринова киселина
By Ben Mills (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons 

Имeно от дължината произтичат някои техни характеристики:
  • средноверижните C8:0 и С10:0 се абсорбират много лесно и почти веднага се превръщат в енергия
  • при нарастване на дължината на веригата - точката на топене се увеличава. Т.е. по-дълговерижните са в твърдо състояние при стайна температура. Докато под всички под C8:0 са в течно състояние при стайна температура.
Наситените мазнини се използват и за енергия и за изграждане на клетъчни структури. Докато ненаситените мазнини се използват предимно за изграждане на клетъчни структури, поради нагънатата си пространствената си структура. 

Неннаситени 

Ненаситените обаче са по разнообразни, понеже при тях някои от връзките във въглеродният гръбнак са двойни. При двойна връзка между два въглеродни атома - те нямат пълният брой водородни атоми. Ето пример за C16:1 ω7 мазнина: 

Двойна връзка между два въглеродни атома
За разликата от правата верига при наситените, ненаситените имат засукан въглероден гръбнак. Именно тази по сложна пространствена структура е толкова ценна за градивен елемент на клетъчните стени. Със подходящата комбинация между наситени и ненаситени мазнини се получава рехава, полу-пропусклива за някои мастно разтворими молекули. И тъй като клетъчната стена е мозъкът на клетката, понеже там са разположени всичките многообразни рецептори, които контролират поведението и разивтието на клетката в отговор на външни стимули. Т.е. от качеството на клетъчната стена зависи доколко "умни", т.е. доколко навременно могат да отговорят клетките. Например при повишена кръвна захар, бета клетките на панкреаса отделят инсулин; при наличие не адреналин, всички клетки почват масово да произвеждат енергия от складираните енергиини депа; при наличие на лептин, тялото разбира, че е заситено и престава да се храни. Ако рецепторите за захар, адреналин и лептин не са оптимално разположени в келтъчната стена, то се получава резистентност-  забавен отговр на определени клетки и тъкани.. Затова и ненаситените мазнини са важна съставка на келтъчните стени. Смята се съотношението наситени ненаситени мазнини е 50 на 50. При неподходяща диета, са нужни от 6 до 9 месеца за да се възобновят клетъчните стени на повечето наши клетки. Затова понякога и резултатите от диетата не идват за ден или седмица, дори и  за месец.

Ненаситените обаче имат слабост - лесно се атакуват от оксиданти на местата където има пречупване. Наситените са устойчиви, и затова се препоръчва топлинно готвене да се прави с предимно наситени мазнини - краве масло, свинска мас, кокосово масло и др, докато зехтинът и шарланът за студено овкусяване на салати. Колкото повече ненаситени връзки имат една мастна молекула, толкова точката на топене става по ниска, т.е. има по-голям шанс да са течни при стайна температура. Природата играе внимателно с дължината и броят на ненаститени връзки, за да пази баланса между ползи и вреди. Например студеноводните риби, които плуват във вода с температура 4 грдуса, имат дълговерижни полиненаситени мастни киселини. Имат нужда от топлозащитата на мазнината, но имат нужда и от гъвкаво тяло - затова Природата е избрала да трупата предимно течните и гъвкави за тази околна температура полиненасите (EPA и DHA) мазнини. Кокосовият орех също има високо съдържание на мазнини, но тъй като растат във тропически и субтропически климати - където температурата е висока Природата е избрала да складират енергия предимно под формата на устойчиви ненаситени мазнини, които над 25 градуса околна температура ще са течни. Ако си поиграем на Бог и сменим мастното съдръжание на сьомгата и кокоса - ще се получи риба, която не може да плува, защото тялото и ще е твърдо като камък (сигурно сте забелязали, че кокосовото масло в хладинка става твърда бучка лед). И от друга страна ще имам кокос, който като го отвориш вместо финната омайна миризма на здраве, ще мирише на окислена полиненаситена мазнина, понеже ще е вече развалена на тази висока температура.


И тука идва тънкият баланс - тялото има нужда от ненаситени мазнини за изграждане на структурите си, за да бъде здраво, но пък от другата страна трябва да ги предпазва от разваляне. От тук идва и голямата сила на мъдростта  - "консумирайте локално и в сезон". Така гарантираме, че няма да правим глупости като да пием рибено масло през лятото, или да ядем бекон през лятото, или кокосова маслко през зимата.

Всичките наши милярди клетки имат нужда както от наситени, така и от ненаситени омега-3 и омега-6 за изграждане на клетъчните си стени. Клетъчната стена е мозъкът на клетката, понеже там са разположени всички рецептори, които взимат решения как да действа клетката. Също мозъкът от твърдото вещество е поне 50% мазнини, там специално има голям процент дълговерижни полиненаситени омега-3 мазнини (EPA и DHA). Трябва да избягаме преработените мазнини - такива които са пречистени, подложени на обработка при високи температури, извлечени със химикали. Понеже ненаситените мазнини се нараняват лесно, и се получават изродени, нездравословни транс варианти. Колкото е по-сурова и по-малко преработена дадена мазнина - толкова по е полензно. Също така колкото растението е расло в здрава почва, без оране, без химикали, без пестициди - толкова по-здравословно. Колкото животните са хранени със здрави растения, виждат слънце, разхождат се и са в прилична хигиенична обстановка - толква и мазнините са по-здравословни.


Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: