Рибено масло

Рибеното масло е общоприето, че е здравословна добавка, особено полезна за подрастващите и за бременните. Почти всички доктори и здравословни експерти, които следя, споделят това мнение и препоръчват приемът му. И като почти всяка тема в диетологията има мнение точно на 180 градуса, а именно, че рибеното масло е неестествено за тялото и дори вредно.

Кой от двете мнения споделяте ? Има голям шанс изобщо да не сте се замисляли, понеже в Бъглария не е много популярна тази добавка, и проблемът не е релевантен.

Започнах да пиша тази тема провокиран от разговор във фейсбук:

Dobromir Ganchev:
Харесва ми статията. Само не разбрах, защо не одобряваш приема на EPA и DHA ? Те са много важни и за да си ги набавим, трябва да ядем риба или да пием рибено масло, тъй като в растителните източници на Омега-3, като например лененото семе, няма ЕPA и DHA, a има само ALA. ALA като се метаболизира, малка част от нея се превръща в DHA и EPA, обаче тази малка част е недостатъчна, за да си набавим достатъчно DHA и EPA. Ето защо не можем да минем само с растителна храна, а трябва и да си хапваме риба или да пием рибено масло, за да си набавим достатъчно количество DHA и EPA.
Проблемите, които имам с рибеното масло са няколко:
See page for author [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)],
via Wikimedia Commons

Първо то се излича по индустриален начин от огромно количество риба, която обикновено не е в особено добро състояние. Рибата, която става за ядене се пласира за продаване цяла по ресторантска мрежа. Докато тоновете от тази, която не може да бъде пласирана поради различни причини и почва да се разваля отива за преработка. Извличането, както всяко едно индустриално производство, е със специални машини и химикали, за да е ефективно и да се максимизира използваният материал.

Второ, количеството риба за нивата на EPA и DHA в едно хапче е във супра дози, сравнено с тези, които могат да се получат при ядене на цяла риба. Човек има лимит колко може да изяде - обикновено няколко стотин грама. Докато само в едно хапче - някои източници, споменават - че се използва от 5 до 10 кг сурова риба. Нямам референция налична в момента, и се надявам, че това не е подвеждаща информация.

Трето, EPA и DHA са полиненаситени, което означава че има много (поли) места със двойна връзка. Затова и тези мазнини много лесно се развалят, не са толкова устойчиви както моно-ненаситените или наситените. Те са стабилни, течни и гъвкави при 4-5 градусовата околна среда, където живеят студеноводните риби и безгръбначни, от които се извлича тези специални мазнини. Но при 20 градуса средна стайна температура, при достъп до светлина, или при 37 градуса в стомаха и кръвта - много, много лесно се развалят. Докато EPA и DHA в целите риби са част от комплексни структури от други протеини, мазнини и витамини и поради това са стабилни. Докато хапчетата са индустриално пречистени с химикали и са със значително еднороден състав, от които липсват стабилизиращите структури, както ги е проектирала природата. Рибите, особено пък студеноводните, по принцип лесно се развалят, и мирише лошо.. а най-чувствителните EPA и DHA молекули се развалят първо. Затова и се препоръчва рибеното масло да се държи в хладилника, уж да не се разваля.. Да но в стомаха и кръвта на човека, температурата е 37 градуса.. не само, че те лесно се развалят, но развалят и други структури на кръвта и тъканите.

Четвърто, както спомена Добромир, Природата е заложила, че само малка част от по стабилните ниско верижни ALA се превръщат вътре в организма в нужните дълго верижни EPA и DHA. Това се споменава като недостатък, който трябва да се коригира като се взимат хранителни добавки от индустриално пречистени мега дози от тези уязвими мазнини. Но за мен това е точно обратният сигнал - тъй като тези мазнини са много чувствителни, майката Природа в милионите години финна настройка е проектирала само една малка част от ALA във всеки един момент да се превръщат в EPA и DHA. И то да се превръщат с подходящите поддържащи структури, така че да не се развалят докато отидат на местата където са нужни, като мозъка например.

Пето, голям шанс е рибеното масло което консумираме да е вече развалено, поради неподходящо складиране, или висока температура, или неподходяща опаковка или капсула, или излагане на светлина или досег със въздуха. Но дори и това да не е така, то в първите няколко минути след като влезе в тялото ни, процеса на разваляне започва.


В заключение.. Въпреки, че изложих аргументите, с които смятам, че рибеното масло с високо съдържание на EPA и DHA не е полезно, почти всички доктори го препоръчват. Има страшно много изследвания, които също потвърждават положителната им роля. За нашето семейство, приоритет са ниско верижните омега-3 и омега-6 мазнини, които са локални за региона - като краве масло от крави на свободна паша, прясно уловени риби, зехтин, кокосово масло и авокадо, яйца от свободни кокошки.. Природата е заложила механизъм за бавно конвертиране на ниско верижните полиненаситени в така нужните предимно за мозъка дълговерижни EPA и DHA, при това в стабилна форма. Фармацефтични ултра дози от пречистено лесно развалимо коктейлче от мазнини под формата на хапче, не ни звучи много респектиращо..

Но все пак държа отворено ухо за ползи от рибеното масло. Срещали ли сте добри марки? На вас подействало ли е положително? Ако това така - напишете в коментарите.

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: