Спане, шум и светлина

Уикденда чатихме с приятел - Васил Стефанов, с който още от едно време си имаме приказка за теми свързани с продуктивността, здравето, спорта, диетата, спането, ухажването.. Надъхваме се един от друг, дискутираме, спорим за различни интерпретации и гледни точки. Мисля, че в повечето случаи се получава добре, понеже откривам "слепи точки" - идея или интерпретация, която ми е убягвала досега. Една от темите, която периодично се дискутира е темата за съня - как се постига идеалния сън, този който се събуждаш и ти е леко, сърцето ти бие силно, имаш енергията и хъсa да захапеш деня със страст. Шумът, светлината, инфрачервени и сините лъчи, хранителни добавки, яденето преди сън, полифазното спане, заземяващи постелки, магнитни завивки, устройства мерещи фазите на съня.. в крайна сметка защо сме проектирани да се нуждаем от сън.. все любопитни и безкрайни въпроси..

Малко хора знаят, че днешните телефони могат по косвен начин да мерят качеството на съня. Те го правят със акселометъра - и фактът, че колкото е по-дълбок сънят, толкова по-парализиран е човек. Телефонът трябва да е поставен на плоскост скачена с леглото, за да може да улавя трептенията при мърдане. Има само един недостатък - човек трябва да е сам, иначе се наслагват мърданията.
Идеален сън - пратен ми от Стефанов преди няколко месеца(изровени от пощата).
2 часа прекарани в дълбока фаза
От графиката се вижда ясно, че сънят е настъпил бързо - в рамките на 30 мин е достигнато до фазата на дълбок сън, който е продължил около час. И от 2 до 3 е имало още една такава фаза - точно това е времето когато се произвежда хормонът на растежа. Като цяло 2 часа дълбок сън явно е идеално, затова и е оценен на 100% от програмата. Хубавото на такива програми е, че могат да помогнат в намирането на взаимовръзки между какво си правил предният ден - и колко време си прекарал във фазата на дълбок сън

Уважавам мнението на адаша, понеже е последователен и някоя тема като го заинтересува я проучва в дълбочина. Не познавам човек, който знае повече за зъбите и устната хигиена от него.. винаги ми e интересно да го разпитвам за разни неща.. като правилно ползване на конци, иригатора, ултразвуковата четка, диетата и зъбите, естетично оформяна на зъбите и т.н.
Та се съгласи да постна чата както се получи(след малка редакция за по-добра четимост). Следим общи сайтове - на Меркола и Аспри, които са споменати по долу - и тук споделяме личен опит за ефекта на шума и светлината върху съня.

----

[14:13:12] Стефанов <<< За 6 месеца, експериментиране при различни варианти се убедих (избягвайки всякакви плацебо ефекти), че препоръката за спане на тъмно е много много важна :). Много е голяма разликата при спане на тъмно и спане на дневна светлина

[14:13:12] Кърпачев >>> Малко се притеснявам, че когато стане фикс идея - че се получава психологичен ефект - почва човек да става прекалено чувствителен за дразнители. Някак си авто програмиране чрез убеденост в дадена насока. Малко си променям мнението за препоръката на Аспри и други:
 трябва да е толкова тъмно, че дори ръката да не можеш да си видиш 
За мене това не е издържано еволюционно - когато животно или първобитен човек спи на открито - почти винаги има звезди, а през около 10 дена от седмицата луната е като една голяма лампа..

В последно време ни се налага да спим в хола - за да дадем въздух на Калина и да си има собствена стая. Спалнята може да стане абсолютна тъмна и тиха - благодарение на външни щори и вътрешни пердета.  Ние в хола - влиза доста светлина от градината през рехави пердета. А и спим на отворена тереса - чуват се птичките непрекъснато. Това го правим вече сигурно година.. В последният месец се наспивам страхотно,. и странното е, че някои пъти сънищата са ми много якри и силни(не ми се е случвало често преди). Събуждам се рано - и с енергията съм ОК. Нямам обяснение..

Не мисля, че толкова важно да няма светлината в стаята, понеже ролята на клепачите е такава - да минимизира светлината която достига до ретниата. Не мисля, че нашите първобитни предци са имали лукса на пълната тъмнина, за да могат да се наспят идеално. Мисля, че нашите тела и мозък имат възможност за оптимална регенерация на малко количество мека светлина.


За тебе важна ли е през нощта да е тотална тъмнина ? За през деня - когато има слънце - не мисля, че човек трябва да спи.. макар че и сред първобитните народи има и такава практика. Много по лесно е, поне за мен, като има слънце да си активен

Даже съм забелязал, че гледането на сутрешното слънце действа като кафе. Казвал съм ти го и друг път - насочвам лицето към слънцето със затворени клепачи и ги отварям за миг - след няколко такива опита се насълзяват. После света е измит - и бял - зениците са регулирани.. а мозъкът е все едно си пил леко кафе..

[14:21:29] Стефанов <<< Да, забелязал съм, че слънцето действа като кафе. Слънчевата светлина ме буди, ако нямам пердета, и два часа да съм спал само и да съм като труп, пак ще се събудя, но ще съм като парцал. Ако съм си легнал в 4 сутринта скапан:

  • ако няма слънчева светлна и е тъмно с пердета и щори плътни, до 12 на обяд се наспивам и ставам пушка
  • ако няма затъмнение и влиза дневна светли на, събуждам се в 8 сутринта задължително и съм скапан, след това трябва да си легна в 20 часа вечерта на тъмно


Не е фикс идея, пиша ти го защото считам, че е силно осезаемо наспиването на тъмно срещу наспиването на светло. Според мен е по-важно да е тъмно, отколкото да е тихо. Може би ако си лягаме по залез, се получава правилната комбинация.

[14:26:19] Кърпачев >>> А за следобедният сън какво мислиш - и ако го правиш, предполагам трябва да е абсолютно тъмно ? За съжаление мога да го практикувам само уикенда. Ти :-) в това отношение си по-гъвкав, понеже може да си управляваш времето

[14:26:30] Стефанов <<< О да мислил съм.. и сме го коментирали.. За спане са нужни достатъчно умора и достатъчно "тишина", не знам дали си спомняш за принципите на Меркола. Много хора никога няма да могат да заспят следобед. Под "тишина" имам предвид да не те боли нищо, да нямаш тревожни или вълнуващи мисли, да няма шумове, да няма и светлина, въобще да няма дразнители. Така, че това, че мога аз самия да заспя на плажа на силното слънце е комбинация от силна умора и намалена "шум". Меркола казва, че за да заспиш са нужни комбинация от умора и "тишина", не си ли го спомняш това?
Силна умора Х слаба "тишина" = слаба умора Х силна "тишина"
Ако е много голяма умората, мога да заспя през деня в движещо се МТЛБ, което е изградено само от дрънкащи железа :) Та идеята ми беше, понеже спомена няколко пъти, че се оттегляш от идеята за спане на тъмно, споделям, че за мен има голяма осезаема разлика, при равни други условя, спане с проникваща дневна светлина и спане на добре затъмнено. Като наблюдавам 6 месечен период и се старая да не се влияя от плацебо ефекта. Като тук имай предвид, че едно е да си легна в 22-23 часа и да спя без пердета, друго е да си легна в 4 сутринта пак без пердета.

И да, на мен ми действа много ободряващо да изляза сутрин в 8 часа на терасата и да се огрея на яркото слънце :)

[14:38:15] Кърпачев >>> Не си спомням, за статията на Меркола - но много логично звучат аргументите ти.. особено за баланса на умора и тишина, като тишина се мери в тоталната липса на дразнители - било то светлина, шум, стрес, недобра и ненавременна диета...

Не съм се замислял.. понеже не ми е особен проблем.. понеже съм естествено ранно ставащ.. а със дете и работа - съм прикован към определен режим на будност - който започва още в 6:50, всеки делничен ден. И вечерта естествено съм изморен, дори парцал след 11 часа. И нямам никакви ядове - дори на телевизор или пусната лампа да заспя и да продължа да спя на такива дразнители до около час. После вече, ако Ели прекали - почвам да ги усещам.

[14:39:01] Стефанов <<< Това е ключът
който започва още в 6:50, всеки делничен ден. И вечерта естествено съм изморен, дори парцал след 11 часа.
Все пак при равни други условия, мисля, че не трябва да се пренебрегва значението на тъмната спалня :) . При мен сигурно е пристрастяване, но не успявам никога да си легна на здрач, не знам защо. Искам е така да пробвам една седмица и не и не, само оправдания си намирам

[14:47:11] Кърпачев >>> и Ели го има същият нощем режим, винаги си ляга с поне час по късно от мен, а сутринта и е трудно. Аз преди време имах проблем, че се будя през нощта ожаднял.. Пия 2 чаши вода и до 20 мин пак съм заспал - и сутринта не е добре.. дори боли главата. Слава богу вече май го няма този проблем, непробудно спане.. дори със живи сънища. Сутринта са ОК горе долу нещата. Ако има слънце и понякога кафе - и съм пушка

----

Сънят е много важен.. Ако сте късметлия да не сте се замисляли по този въпрос - значи спите чудесно. Но проблеми със съня може да се отразят на толкова много аспекти от ежедневието, че човек естествено почва да се замисля за факторите, които могат да помогнат, за да се оптимизира този несъзнателен процес. Даже може да се каже, че качеството на съня, понеже е несъзнателен процес, е добро отражение на качеството на живот на човек, дали се чувства, оценен, обичан, сигурен, спокоен и здрав..

Главният хормон на сънят е мелатонин, които за съжаление с годините намаля прогресивно. Има няколко фази на съня - само най-дълбоката фаза на "бързо мърдащите се очи" (REM sleep), възстановява мозъка. Някои хора (обикновено над 60) не могат да достигнат до дълбоката фаза поради липса на достатъчно мелатонин. За съжаление при такова положение нито си напълно заспал през нощта, нито напълно буден през деня. Чувал съм препоръки на докторите специализиращи в медицината на "анти-стареенето", че
Не е естествено да се взимат хормони.. но не е и естествено да си биохимично на 30 години когато си на 60 - затова и мелатонина под формата на хапчета е част от програмата за качествен и по-продължителен живот.

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: