Внимание, диета!

Поради различни причини повечето от нас в разни периоди от живота ни сме залитали от една посока в начина ни на хранене в друга. 30 дневна строга диета преди морето - да смалим коремчето. Или диетата да изключим тестените храни. Или пък да премахнем захарта. Или пък да минем на вегетарианско или веганско хранене. Или пък изчистващата диета на д-р Емилова - да не ядем седмица освен плодове и чайове. Или пък житната диета на Дънов. Или пък.. и така до безкрай..
Аз лично съм фен на експериментирането в храненето. На няколко пъти съм патил с неподходящи комбинации за възможностите на моят храносмилателен тракт. Това е и основната цел на този пост. Да служи за предупреждение - трябва да сме внимателни, понеже може в рамките на няколко дена да се мотивираме от подходящият човек или книга, но на организма му трябва повече време, за да може да се адаптира.

Нека разгледаме пример с човек, който си похапва редовно концентрирани животински протеини - месо, сирене, яйца, боб и т.н. [2].  И този същият човек, понеже му се появява болки в палеца на крака - подагра - и поради съвет на лекаря, а и понеже е прочел книга на темата - решава, че ще промени диетата си на вегетарианска. Така ще намали отделените пурини в кръвта си (уж отпаден продукт от метаболизма на протеините) и така ще намали възпалението от кристалите в палеца на крака. Или поне така твърдят. Понеже така се случва, че е лято - решението е лесно - преминава на салати и плодове.

За ефективното разграждане на протеините в храната е нужно голямо количество солна киселина и ензими - протеази. Хората, които си похапват месо редовно имат адаптирани стомаси за тази храна. Те отделят много киселина и затова имат дебела мукозна стена, за да предпазва мускулестата част на стомаха. Киселината подготвя протеините, за да могат ензимите (от класа на протеазите[3]) да свършат работата по разглобяване на дългите вериги белтъчини на прости аминокиселини [1]. Простите аминокиселини се всмукват от тънкото черво.

Да предположим, че човека се чувства отчаян от болките от подаграта в крака, че се хвърля направо в дълбоките води. Т.е. без да е дал възможност на организма да се адаптира към новият режим.

Салатите и плодовете не могат да се смелят в стомаха от солната киселина и протеазите. Не могат и от силните ензими на дванадесетопръстника. Не могат и в тънкото черво. Едва в дебелото, ако има подходящата силна колония от добри бактерии - може те да разградят храната и да предоставят някои полезни за организма вещества.

Но стомахът е все още в режим на разграждане на протеини при всяко хранене, понеже така е било досега. Веднага щом почнем да се храним, в стомаха се отделя голямо количество солна киселина. Която не разгражда, нито дори се смесва или абсорибра от добре защитената с целулоза клетъчни стени зеленчуковата храна. Солната киселина почва да разгражда мукозната защита на стомаха. Голямото количество солна киселина може да се излее в двандесотопръстника и в тънкото черво.

Резултатът е, че човек може да си докара различни по големина язви или перфорация на стомаха, дванадесетопръстника или тънкото черво. Тази история не е просто теоретична постановка. Случвало ми се е на мен няколко пъти. Един път в по-сериозна форма се получи и при баща ми.


Обратният вариант също е възможен. 26 годишно момиче, което е веганка поради морални подбуди от няколко години. Изглежда слаба, енергична, красива. Но косата и почва леко да губи дебелината и гъстотата си. От предимно въглехидратната храна кожата става по-груба и по-суха Ноктите не са така енергични. Твърди, че дори само при вида на месо усеща отвръщение и и се повдига. За тяло адаптирано на храни със сравнително ниска концентрация на протеини, този ефект на месото не е преувеличен. Понеже стомахът и е адаптиран да не отделя толкова солна киселина и протеази, понеже концентрираните аминокиселини не са толкова застъпени в диетата и.

Да предположим, че се случи да хапне умерено количество концентриран протеин, като например месо. Тялото и, в частност стомаха, не може магически да мине в режим на произвеждане и отделяне на много солна киселина и разграждащи протеази за ефективно усвояване на протеините. Месото остава необработено, не се всмуква в тънкото черво. А в дебелото черво бактериите си устройват един шумен купон с много газове и фойерверки. Къркоренията в стомаха, подутата долна част на корема и мирисът в тоалетната съответно затвърждават убеждението и, че месото е нетипична храна за човека и създава само проблеми краткосрочно и дългосрочно.

Веднъж имах период, в който религиозно избягвах всякакъв вид въглехидрати - било то под формата на захар, тесто или плодове. Позволявах си зеленчуци, и осново калориите ми идваха от мазнини и протеини. Е след няколко седмици, леко ми довтръсна. Появи се натрапчивото желание за забраненият плод, за нещо сладко. И тайно, скришом си купих вафла. Е.. така ми се разтуптя сърцето и дори се изпотих. В случая тялото се беше адаптирало за ниски въглехидрати. И резкият прием на концентрирана захар, нямаше как се възприеме благоприятно с подходящ инсулинов отговор и балансиране на кръвната захар от черния дроб и мускулите.

Сигурно ви се е случвало, че дори и от прилична по качество морска храна - да получите смущения в стомаха. Докато другите да не се повлияват от същата храна. Чували сте, че след растоварваща диета - много е важно да се подходи разумно при захранването. Същото е и при бебетата около шестият месец много плавно и постепенно се преминава от кърма на твърда храна.


Проблемът е, че може само за един час дори да ни се промени мнението. Но на тялото винаги трябва да даваме няколко седмици постепенна и разумна промяна, за да достигнем до желаният хранителен режим. Не можем да очакваме, че за няколко дена ще се адаптираме.

Също така резултатите от диетите идват след седмици и месеци. Неразумно е да очакваме бърз резултат.

Връзки

[1] УСТРОЙСТВО И ФУНКЦИИ НА СТОМАХА И ЧЕРВАТА. http://www.referati.org/ustroistvo-i-funkcii-na-stomaha-i-chervata-1/88074/ref
[2] Храни богати на протеини. https://dieti.net/proteini/
[3] Протеази - протеин-смилащи ензими. http://www.bb-team.org/articles/4770_proteazi-protein-smilashti-enzimi

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: