Фази на съня

Вечер, когато сме изморени, затваряме очи и неусетно съзнанието се изключва. Сутрин се събуждаме, и неусетно са минали 5,6,7,8 или 9 часа. Доста време и различни процеси се случват с тялото ни през това време, но ние не можем да ги усетим, както не можем да усетим работата на черният дроб.
John William Waterhouse [Public domain], via Wikimedia Commons

Но се оказва, че сънят има структура, т.е. тялото ни е еволюирало с определен план как да оползотвори най-добре времето когато слънцето е под хоризонта и е тъмно. За да се разбере какви физиологични промени настъпват с тялото ни, учените използват машини, които могат да мерят даден аспект на нашата физиология.

Електроенцефалограф

Електроенцефалографът е машина, с която могат да се мерят електрическите импулси на големи части от мозъка. Тези машини са неинвазивни, т.е. няма пробиване на кожата, функционира като прикачат елктроди по скалпа. Човек не чувства болка или дискомфорт, като изключим самият досег със електродите. Тази машина е груба, в смисъл че не може да разпознае активността на единични неврони. Тя може единствено да отчита дейността на големи области от мозъка.мозъчни вълни:
By Thuglas at English Wikipedia [Public domain], via Wikimedia Commons
На база на честотата на комуникация в мозъка електроенцефалографът може лесно да отчете следните мозъчни вълни:
  • Гама са вълните с най-голяма честота, но най-слаб като сила. Мозъкът ни е напълно активен и изглежда обработва информацията едновременно от много различни области. Обстановката трябва да е спокойна и здрава, за да може да мине мозъкът в това ниво. Обичано дете, разбирателство в семейството, любов и алтруизъм се асоциират със работата на мозъка на тези вълни.
  • Бета са вълните са нормалното ни будно състояние, когато използваме мозъка си за да събираме, анализираме и класифицираме информация от заобикалящият ни свят. Това състояние на мозъка се асоциира с разбиране на даден проблем, взимане на решение и фокусирана мозъчна активност.
  • Алфа вълните са когато сме в спокойно състояние, когато отпочиваме и не изпълняваме интелектуални задачи, но и не сме заспали. Медитация със затворени очи и фокусиране върху дишането и изгонването на мислите може лесно да отведе мозъка ни в това състояние.
  • Тета вълните са когато сме началните фази на съня или във дълбока медитация. Онзи сконфузен момент, когато след изморителен час по йога, сме във финалната фаза, когато сме с приятно загрято тялото и сме се легнали, дишаме бавно и дълбоко и отпускаме различните части на тялото, под напътствията на монотонният и уверен глас на инструктура и неусетно заспим.. Е мозъкът за кратко е прескочил от Алфа към Тета.
  • Делта вълните са с най-малка честота но са най-силни (точната противоположност на Гама). Мозъкът ни е в това състояние в дълбока медитация, или при дълбоките фази на съня (за това малко по-надолу).
Като изключим объркващото наименуване на вълните - би било много по-лесно за всички ако започваше от Алфа и прогресира поред по гръцката азбука до Тета - мозъчната ни активност има лесен измерител в честотата на вълните от електрически импулси. Като вълните в двата края са любопитни, понеже Делта са свързани със дълбокият сън, процес при който не можем да се самонаблюдаваме, а Гама са свързани с любов, разбирателство и щипка мистицизъм - неща към които универсално се стремим.

Физиологични и хормонални промени

Освен със измерването на мозъчната активност по време на съня, учените могат да мерят и други физиологични характеристики, като:
  • температурни промени преди, по време и след сънят. Промяната на температурата показва нивото на общият метаболизъм. За производството на енергия се използват удивителните митохондрии, регулирани от хормонът на щитовидната жлеза.
  • различни аспекти в промяната на дишането - като дълбоко коремно, или плитко гръдно. Честотата на вдишване и издишване. Обема на поеманият въздух. А от количеството използван кислород и произведен въглероден диоксид, може да се съди за предпочитаният тип енергия от даден индивид - дали от въглехидрати или мазнини.
  • хормонални промени преди, по време и след съня. Тези процедури са инвазивни - понеже е нужен достъп до кръвообращението. Любопитни са хормонът на сънят - мелатонинът. Например известно е, че отделянето му се потиска от синята светлина. Хормонът на растежа, който е известно се освобождава при първият и втори цикъл на съня. Божественият хормон ДМТ - който задейства сънищата.
  • Мускулна активност - доколко се въртим или движим мускулите на крайниците, и до колко се движат очите ни под затворените клепачи. По мускулната активност може сравнително добре да се предположи в коя от вълните е доминантна в момента.

Фази на съня

Е, оборудвани с тези инструменти, учените могат да наблюдават, записват и анализират промените на тялото ни по време на сън. Оказва се, че по време на нощният ни сън тялото преминава през няколко цикъла. Като всеки цикъл има продължителност около час и половина. През това време мозъкът ни преминава през следните фази:

Ниво 1

Се случва точно като се унесем. В това ниво лесно можем да бъдем събудени от шум или светлина. Когато човек е изморен и има нормални нива на приспивният хормон мелатонин - това ниво много бързо се минава. Съответно хората, които имат проблем със заспиването - лесно се будят от външни дразнители (я съседът изтропа отгоре, я мотор мине по улицата, я пералната центрофугира, или пък някои светне лампата) или психологически - например човек се присети за някоя емоционална ситуация..

В това ниво още мозъкът и мускулите не са изключени и често се изпитва рязко свиване на мускулите или усещане за падане. Очите се движат бавно, понеже мозъкът не е изключен. Мозъкът показва предимно Алфа вълни.

Обикновено се въртим в  леглото именно в ниво 1 или 2.

Би било идеално да се будим в тази фаза. Даже има часовници, които мерят доколко се въртим, и ни будят сутринта именно в тази фаза.

Ниво 2

Мускулите почти се изключват. Дишането се задълбочава и забавя. Мозъкът се забавя със спорадични проблясъци от активност и предимно показва Тета вълни. Очите не се движат. Температурата пада.

Ниво 3 и 4 - дълбок сън

Мозъкът прогресивно се изключва(напълно в ниво 4), което се изразява Тета и Делта мозъчни вълни (в ниво 4 са предимно Делта). Мускулите са парализирани. Очите не се мърдат. Дълбоко и бавно ритмично коремно дишане.

Ниво 3 и 4 се наричат дълбок сън. При дълбокият сън, човек е мускулно парализиран, мозъкът е почти изключен.

Мозъкът може да се почисти само и единствено във дълбок сън. Именно дълбокият сън и почистването от миниатюрни плаки и боклуци е една от причините да не можем без него. Ефектите на зомбиране при продължителна липса на сън, са именно от липсата на почистване.

Предполага се, че нови мозъчни връзки (т.е. мозъчна пластичност) се образуват именно в тази фаза - когато мозъкът е изключен. Например когато се опитваме да усвоим ново умение - например да хванем бърза топката от воле при играта скуош - отначало мозъкът ни се справя като прокарва информацията неоптимално по съществуващите връзки. Например невроните за оценка на скоростта на топчето си комуникират със невроните преценящи къде ще отскочи от предната стена, който предават информацията върху невроните, които да задействат тялото и ръката да посрещне топката в определена точка в пространството. Е.. в дълбоата фаза на съня могат да се прокарат нови по-оптимални връзки между тези различни центрове, или да се повижи капацитета за предаване на информацията между вече съществуващите. Затова се казва, че не сме научили нещо ново докато не се наспим хубаво.

Ако бъде събуден през този период, човек  се чувства ужасно.

Нивото на съня (или на бързо движещите се очи)

Има и едно  магическо ниво - нивото на бързо движещите се очи (БДО). Това ниво много наподобява когато човек е буден. Мозъкът е активен с Бета и Гама вълни. Очите бързо се движат в различни посоки под клепачите. Зачестено е дишането. Мускулите са парализирани. Мъжете получават ерекция именно в тази фаза.

Човек сънува. Активен е хормонът ДМТ - божественият хормон - който може да ни отведе във магически светове и да ни срещне със супер натурални същества. ДМТ под формата на шаманското питие аюаска може да ни отведе в магическият и приказен свят на сънищата дори и в будно състояние. Човек най-лесно се буди след приключване на БДО - точно след като започне поредният цикъл с ниво 1. 

БДО фазата е много важна. Докато дълбокият сън е за възстановяване и почистване от боклуци, то БДО фазата е за подсъзнателно разрешаване на проблеми, за систематизиране и изхвърляне на ненужна информация, и най-вероятно за затвърждаване на научената информация. Именно благодарение на тази мозъчна пластичност се затвърждават новите умения и знания. Дотолкова е важна, че ако бъде прекъсната и човек бъде събуден - след като отново заспи - мозъкът веднага прескача обратно в тази фаза. По това можем да съдим, че е много важна, щом толкова бърза да навакса.

Кома или анестезия

Въпреки, че приличат на сън - при кома или под упойка (анестезия), човек не е във сън. Мозъкът е почти изключен, почти няма вълни. Не се преминава от една фаза във друга. Не може да се събуди, мускулите не се активират, не се сънува.

Продължителност на отделните фази

Човек обикновено преминава между 4 и 6 цикъла за нощ. Като във всеки цикъл преминава през всичките гореописаните нива(или фази). Въпреки, че всеки цикъл има сравнително еднаква продължителност от час и половина до два, различните фази в рамките на даден цикъл са с различна продължителност. 

Първите цикли след като заспим, мозъкът прекарва най-много време във дълбок сън (нива 3 и 4). Приоритет е след цял ден будуване мозъкът да се почисти от мръсотията. Хората, който имат по-малко нужда от сън, съкращават най-много от дълбокият сън. Поради генетична предразположеност, по добър метаболизъм, по активен живот или изчистена диета - мозъкът им не се задръства толкова с боклуци и се почиства бързо. Известно ни е как през лятото, със обилното слънце, със леката диета - лесно се наспиваме дори и с малко сън. И обратно през зимата, с ниските температура, по тежка диета, липса на слънце - как сме замаяни лесно и като че ли не се наспиваме лесно.

През първите няколко цикъла фазата на БДО е сравнително кратка. Като към приближаване на сутринтринта се увеличава. Изглежда почистването е приоритетно и то се случва първо, и след като мозъкът се освежи, се преминава към подсъзнателното организиране на информацията, изграждане на нови връзки, затвърждаване на важната информация. В БДО човек може да има и мистични прозрения, да лети, да говори със божествени съзнания, да си спомня предишен живот. Както не може без дълбок сън, така не може и без БДО. Мозъкът просто не може да функционира ако не си класифицира информацията и не си оптимизира комуникацията между невроните си.

Пак хората, които имат по-малка нужда от сън, бързо свършват с дълбокият сън, прекарват качествено времето си в БДО и се събуждат наспани и свежи, готови за справяне с предизвикателствата и изживяване на задолството от това човек да е буден, жив, здав и обичан.

Темата за съня ми е много интересна, но може да има неточности в изложението или мога да си променя мнението след време.

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: