Мъжете и спринцовките

Хората имаме вградени рефлекси, които не винаги осъзнаваме. Но по някакъв магичен начин хиляди и милиони години еволюция се е кодирала по магичен начин в гените ни. И без да се налага да мислим, нещата се случват автоматично, точно навреме, когато потрябват. Но понякога могат и да ни навредят. Затова и е висша форма на самоконтрол, придобита със години медитация, дихателни упражнения, спорт, личностно усъвършенстване и любопитсво, за да може човек да контролира някои от заложените ни рефлекси. Като да задържаме дъха си по дълго, да стимулираме производство на топлина или отделяне на адреналин докато лежим в леглото, да забързаме или успокоим сърцето и дишането си.. и мн. други.


Не трябва да  учим току що роденето бебето как да сучи. И слава богу. За да го успокоим, когато плаче в първите месеци, експерти в областа твърдят, че има вградени рефлекси, които като ги стимулираме - успокоява бебето.

А именно - пристягане със завивка, за да се чувства като в позната среда на липса на пространство в матката на мама.

Ако това не помогне - силен шушкаш звук точно на ухото. С това му показваме две неща - а именно, чува познатото шушкане на кръвта около големите артерии в корема на майката. Поради затвореното пространство и близостта, специалистите твърдят, че е почти толкова шумно колкото прахосмукачка в голям хол. По този начим пак му припомняме познатата, успкояваща обстановка. И трябва да е високо, за да му привлечем вниманието, и да му покажем, че е разбран и не е сам.

Ако и това не помогне, тогава леко люшкане, което пак възстановява познатото люшкане в корема на мама, докато тя се разхожда. Ако и това не помоегне - тогава гърдата, е крайното средство, което би трябвало да помогне.

Специалистът твърди, че това са рефлекси. Къде приучени от последният триместър, където мозъкът почва по-значително да функционира, къде наистина вградени. Специалистът твърди че първите няколко месеца бебето би трябвало все още да е в корема на майката, затова и са толкова безпомощни бебета. Но голямата глава налага по-ранно излизане. Затова и тези номерца действали добре първите няколко месеца.

Както рефлкеса до 4-6 месец при бебетата - носоглътката автоматично се затваря при потапяне във вода. Също къде вграден, или по-скоро приучен от водната среда в матката. Дори и при възрастни, макар и почти загубен, все още има остатъци от него. Например при силен вятър или душ, неволно се стяга гърлото. Някои родители се възползват от този рефлекс, и приучават децата си от ранна възраст да плуват под вода.

Всички знаем за рефлекса на "чукчето, коляното и отскачащият крак". При чукване с чукчето - нервният импулс достига до гръбначният мозък, които ведгана отразява сигнала като неволно активира квадрицепса на бедрото - при което кракът отскача леко. 

Или пък рефлекса за дишане, който колкото и да е странно, се задейства не при липсва на така нужният ни кислород, а по-скоро при натрупване на отпадният продукт от дишането - въглероден диоксид. Това се ипзолва при водолазите, като хипервентилират, като по този начин намалят количеството на въглредоен дикосид в кръвта под нормалните. По този начин си осигуряват повече време до повишане нивата на въглероден диоксид до нужните за задействане на изгарящият рефлекс за поемане на въздух. Същевременно, по този начин се алкализира кръвта. Много интересен механизъм, който може да се използва за частична загуба на чувсвиетелност към болка в крайниците, или за волево повишаване на адреналина в кръвта (както ни учи леденият човек Уим Хоф). 

Подобен е вграденият рефлекс към паяци и змии. Интересно е, че се твърди, че дори хора, които никога не са виждали паяк - пак имат страх при първи досег със дългите осем крака и тънко тяло на паяка. Което е аргумент, че това е вграден страх, в течение на хилядолетия, когато човек си е патил от тях. По-добре да има вграден рефлекс, и човек да бяга и да се страхува, отколкото да поеме риск.

Бях чувал, че е често явление, мъжете да припадат при вида на игла. Не бях се замислял досега. Никога не съм имал този проблем. Но жената е в 7-ият месец, и се наложи да си влива венозно магнезии. И идваше нейна приятелка медицинска сестра, която потвърди, че не е толкова рядко явление мъжете да губят съзнание при вида на игла. И колкото повече се замислях, толкова повече вътрешно почнах да усещам пристягащо усещане във гърлото, и признаци за паническо забързване на  сърцето гледайки иглите на масата. 
By Goga312 (Own work) [Public domain],
via Wikimedia Commons

Защо ли това е така ? Кое е предопределило и каква е предпоставката за такава реакция ? Дори такива явни мъжаги като Джордж Сент Пиер, известният шампион по Свободни Бойни Изкуства, е известно че припадат при вида на игла доближаваща тялото му, точно преди бой. Няма проблем ако гледа на другата страна и си мисли за нещо друго. И в следващият момент излиза на октагона, и размазва лицето на противника или бива съответно той подут. Защо тогава този рефлекс не се задейства, и неволно да припадне при първата капка кръв при самият бой.

Моята теория е, че тази реакция е предопределена от хилядолетната тенденцията на човечеството да участва във кървави войни, да покорява, и да изтезава. Най-вече последната част - изтезанието... Когато си привързан към стол. И откровен, безчувствен садист, обикновенно с гола глава и изцъкнали очи, развърза калъпа си от инструменти, които включват остри предмети, щипки, клещи и чукчета. И ужасяващата спокойност, премереност и непоколебимост на случващото се пред теб. Като все едно дългогодишен рибар да се развълнува при изкормването на риба. В очакването на неизбежната, неумолима и зашеметяваща болка, сърцето ти започва да бие лудо, да се изпотяваш, дишането ти зачествява, зниците се разширяват.. неволно се опитваш да се освободиш от оковите, разбира се без никакъв успех.

Мисля, че именно това нейзбежно, ужасяващо, всеобхващото чувство е предпоставка за загуба на съзнание. И колкото по се замисляш и концентрираш върху острата игла, може да се почувстваш безпомощен, да се забърза сърцето, да се изпотиш, да почнеш да се местиш от крак на крак..

Какво е вашето обяснение за този феномен ? На жените случва ли им се да припаднат при вид на игла ?

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: