Претенциозните меланоцити

Както сте разбрали, темата за побеляването на косата, ми е любопитна. Първо - защото почва да се случва, и второ - защото е интересен проблем. Повечето хора са суетни, и биха желали да изглеждат млади колкото се може по дълго, и това е разбираемо човешко желание.

Винаги има варианта да го отдадеш на "генетиката", че дадени хора побеляват по-рано, други по-късно. Да.. и заложеното от природата не може да бъде пренебрегнато, но вярвам, че такова отношение към проблема е пораженско, понеже човек се оставя да бъде подвластен на сили извън съзнателен контрол. Генетиката не може да се пренебрегне, но би трябвало да има и други фактори, които да влияят положително или отрицателно.


А пък е интересен проблем - понеже меланоцитите, клетките който произвеждат баграта на косъмът, пигментът на кожата и ириса са едни от биологично най-активните клетки в организма (същото важи и за кератиноцитите - клетките които произвеждат самият бял косъм). Те работят на високи скорости, преобразувайки входните аминокиселини и енергията в окраската на косъма. И като всяка високоскоростна биологична машина се нуждае от особени грижи по поддръжка и смазване. Нуждае се от непрекъснат и добре синхронизиран доставен поток от градивни материали (аминокиселини) и енергия.

Меланоцити и футболисти ?


Аналогията със професионален футболист и служител на бюро е подходяща. Когато сравняваме мускулното развитие - футболистът има високи изисквания към начина на тренировка и почивка, към храната която консумира, към хранителните добавки и витамини, към регенериращи процедури, масажи и т.н. за да може да поддържа костите, мускулите и кръвоносната система до високите нива на натоварвания нужни за спорта. Докато служителят на бюро - в повечето случай няма особено добре развита мускулатура, кардио и дихателен апарат. Обикновено той не се обръща такова специално внимание на спортуване, специален режим на хранене и т.н. В този случай меланоцитът е аналог на професионалният футболист - клетката която има повишени биохимични изисквания, в сравнение с не толкова продуктивните клетки (като костните, мастните, съединителните). И всяко нарушаване във високите изискваният я извежда извън релси.. принуждава да обяви в стачка, или в крайна сметка да престане да функционира или по лошо да се разбунтува под формата на рак.

Затова и тези взискателни клетки веднага се предават при химеотерапия, което представлява въвеждането на потентни отрови целящи убиването на раковите клетки.. Но проблемът е че  отровата циркулира и цялото тяло и поразява и всички други клетки. Но докато една биологично инертна клетка като мастната няма да се повлияе от химеотерапия - то косата обикновено се предава първа и опада след такова "лечение".  Фразата "косата му побеля за една нощ", което обикновено се случва след период на голям стрес, рефлектира факта, че в такива периоди тялото преживява големи негативни промени, и всички ресурси и грижи са за жизнено нужните функции. Като доставките на материали, витамини и антиоксиданти за космите, е на заден план. Когато човек е в период на гладуване или непълноценна, еднообразна недостатъчна диета - обикновено ноктите,  косъмите и кожата почват да се губят здравината, плътността на баграта и лъскавостта си.

Градивни материали и антиоксиданти


За да произведе баграта меланоцитете се нуждаят от доставни материали - аминокиселините триптофан и тирозин. От wikipedia:
Меланинът се синтезира с помощта на аминокиселините триптофан и тирозин. Тирозин в по-големи количества се съдържа в продуктите от животински произход – месо, риба, различни видове черен дроб, а също така авокадото и боба. В неполирания ориз и фурмите се съдържа триптофан. Във фъстъците и бананите се съдържат и двете аминокиселини.
Основната субклетъчна структура за рециклиране на антиоксидантите е митохондрията. Ако вашите меланоцити имат здрави митохондрии - това гарантира дълга употреба, дори и при големите натоварвания на които те са подложени. За съжаление измерването практически дали човек има "добри митохондрии" не е масово, и може би не е налично в България. Аз лично съм голям фен на д-р Шаленбъргер и техниката която използва в практиката си за оценяне общото състояние на митохондриите - Био Енергиино Тестване. За начина на работа на този тест трябва да напиша отделен пост, но дори и при добро или отлични общи резултати - този тест не може да оцени локалното състояние, както например в меланоцитите и кератоноцитите в пулпата на косъмът. Спомагателн фактор е консумирането на храни богати на антиоксиданти - витамин C, А и Д. Когато има достатъчно антиоксиданти (било то рециклирани или еднократни поети с храната) всички клетки са щастливи и доволни в демокрацията на тялото. Когато антиоксидантите намалеят - клетките почват да се задръстват и в повечето случай спират да функционират.. В редки случай се разбунтуват срещу "демокрацията в тялото" и искат да се отцепят, да не се подчиняват на общите вътрешни закони.. изработват си собствени.. и така се ражда тумурът..

Лични наблюдения


С приятел наскоро пак обсъждахме темата, и някои наблюдения на случващото се с хората около нас. Около 35 години обикновено започва да се проявява масово. Познатите, които са на високомазнинна и нисковъглехидратна диета изглежда най-бързо побеляват. Докато познатите на високо въглехидратна диета със добри протени, изглежда като да имат най-добър успех. Високовъглехидранта с качествени протеини плюс умерен спорт изглежда е най-добрият вариант.

Сега .. тези наблюдения са от ограничен брой познати, до които знаем горе-долу диетата и начина на живот. И намерихме и контрапримери на горните. Аз лично съм го наблюдавал по себе си - в периоди когато не съм ограничавам хляба, картофите, ориза и масовите пакетирани боклуци - косата е чера и здрава. В периода когато минах на чиста високомазнинна диета - без хляб, без картофи, без ориз -  без каквито и да е пакетирани храни - най-много бели косми се появиха. Обикновенно испанците, италианците, турците, гърците и арабите, които са в повечето случай на високо въглехидратни(картофи, хляб и ориз, баклави, кремчета и торти) и качествени протеини се асоциират със силни, гъсти черни коси и бради.

Поста стана доста дълъг, та в заключение - кератоцитите са високопроизводителни клетки, и затова са особено взискателни към навременните доставки на аминокиселини и енергия, на антиоксиданти за поддръжка, и за липса на отрови. И всички типове високопроизводителни клетки са способни да бъдат наранени и да се превърнат в тумори. Затова и меланомите - рак на меланоцитите е един от най-смъртоносните. Затова и ракът на панкреаса (от който почина Стив Джобс) - друга високопроизводителна секретираща клетка е изключително смъртоносен. Затова и ракът на тестисите, простата, яйчниците, на гърдите, на мозъка и щитовидната жлеза са така податливи на бунтове и преврати, когато не са задоволени изискванията им. Не съм чувал за рак на мастните клетки, или рак на съединителната тъкан, или рак на костите, понеже те са устойчиви, ниско биологично активни.

За поддръжката на здрава високопроизводителна клетка - за да може да се само-смазва, само-регулира и почиства е нужна много енергия, нужни са здрави митохондрии. Ако метаболизма на даден човек е предимно въглехидратен - тогава продължителни периоди на гладуване, или високомазнинна диета би навредило, понеже меланоцитите евентуално им трябва време (предполагам седмици) да превключат ефективно на мазнинно горене. Ако метаболизмът на човек е предимно мазнинен - тогава продължителни периоди на високовъглехидратна диета теоритично би навредила. А липсата на енергия поради каквато и да е причина - неподходяща диета за типа метаболизъм на човека, понижени нива на хормони - води до понижени нива на рециклирането на антиоксиданти. И биохимичната машинария на такава активна клетка бързо може да се задръсти, ако няма почистване от антиоксиданти.

Не трябва и активно да се опитваме да пречим на косата.. Топлата/вряла вода неуморно щави косата.. Никога, никога, никога не трябва да мием косата с температурата на водата, с която изплакваме тялото си. За косата е най-добре умерено хладка вода. Вярвам, че това е основната причина за оплешивяване по темето.. Също така редовното носене на шапки - както например професионалните военни - активно разрушава косъмът, поради повишена температура и отчасти задушаване. Също така всякакви химии - гелове, шампоани и т.н. влияят в повечето случай негативно.

Спадащото ниво на хормоните също е е фактор - особено Т3 на щитовидната жлеза, половите хормони, кортизола и адреналина. В период на стрес - тялото може изобщо да спре производството на тези хормони, а от там да спре митохондриите, а от там рециклирането на антиоксидантите. За стимулация на тези хормони - особено както нямаме лесен достъп до технологиите за прецизно измерване на нивата и добавянето на биологично идентични такива - трябва да разчитаме на естествени методи.

  • Редовно спортуване, като задължително да има периоди на високо интензивна тренировка, 
  • Пълноценен сън на студено и с достъчен кислород място. За радости има популярни апове за телефони - които прецизно минута по минута могат да измерят качеството  на съня.
  • разнообразно хранене, което за съжаление трябва да включва и въглехидрати. Казвам за съжаление, понеже все още вярвам, че човечеството сравнително от скоро се е сблъскал с хляба, картофите и ориза. Биологичните машини са ни еволюирали за много нисковъглехидратни зеленчуци, от време на време мед и плодове, на месо и мазнина.
  • Умерено излагане на косата на слънце - особено вечерно и сутрешно - когато светлината е повече в червеният спектър. Червената светлина прониква до сънтиментри под кожата и стимулира "веригата за пренос на електрони" - един от крайните процеси за производство на енергия в митохондриите.
  • редовно четкане с голяма четка - за обилно кръвооросяване. Миене на косата само и единствено със хладка вода.

И все пак имайте предвид, че това са мои мисли за момента, не са подрепяни от изследвани или по мащабни и добре финансирани експерименти. Мога и най-вероятно ще си променя мнението в бъдеще - като се сблъсквам с нови факти, размисли и разговори с интересни хора. Ще ми е интересно да споделиш в коментарите какви са твоите фактори за превенция на побеляването.

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: