Празнуване на РД в детска градина с торта

Лятото на 2015 се заформи емоционална виртуална дискусия между родителите на групата от детската градина, която посещава детето ми. Желанието ми беше да намеря подкрепа, за да прекратим практиката детските Рождени Дни да се празнуват с торта и безалкохолни, вкарани отвън по преценка на родителя.

Съкратено аргументите са ми:
  • Възможността от натравяне.. Въпреки че е малка, е най-притеснителна, особено с торти. Все още не съм намерил отговор на въпроса къде да търся отгворност, ако недай си боже се случи.
  • Захар, консерванти и Е-та - и трите канцерогенни. Моята майка е яла торта само на празник и все пак е станало човек от нея. Баба ми през 40те кодини на миналият век е яла торта точно никога. И все пак е станало човек от нея.. и то дълголетен. 
  • Тортата се поднася в 10 часа сутринта. С което обяда и следобедният сън евентуално се компроментират за някои деца.
  • Няма изобщо практика в детската за подканване на децата да си измият зъбите. Докато на РД на приятели - отговорността и избора за тази важна хигиенна дейност и изграждане на този нужен навик - си е на родителя.
  • Родителя няма никаква представа кога има РД. Може дадена седмица да се случат 3 РД-та.. И дори през уикенда да има РД на приятел. Т.е. тази седмица е диабетна
  • Не е морално на обществено заведение, където родителите имат толкова различни възгледи за "правилното" възпитание на детето - въпросът с прекомерната, неконтролирана от родителя захар да бъде така лесно подминаван.

Наредбата за храненето в детски градини изключва вкарването на торти и натурални сокове по преценка на даден родител. Или поне ако е регламентирано е на друго място.. което още не съм намерил.


Е... нека сапунката започне

Имената нарочно съм ги анонимизирал - например ако имаше Костадина, ще стане К..а. Не е важно кой изразява мнението, коя е детската, кои са родителите. Важно е, за този световно признат проблем ЗАХАРТА какво е отношението на другите родители, и какъв модел на поведение изграждаме в децата си.


2015-07-22T10:17:44+0000 
Аз:
Безкрайно се възмущавам от политиката на  детската градина да позволява РД да се празнуват с храни докарани отвън. И най-вече държа отговорна директорката, понеже тя така арогантно провежда тази политика. В детската градина в Горубляне беше много правилно - РД се празнува, ако е с храни - те трябва да са опаковани и се предават на родителя - по преценка на него да се консумират.

Получава се сценарии, че поради болните рабирания на директорката, че РД-то трябва да се празнува със сладко - понеже на децата им става весело, трябва и някои от родителите, които държат до се минимизира в диетата - да се примирят. Или това което предлагат педагозите от групата в този случай е - детето да изчака отвън в коридора докато се реже и яде тортата. Възмутително.. да се изведе детото да чака отвън в коридора..

Нямам нищо напротив по преценка на родителя да се яде сладко и торти.. но това да не става повод за повтаряща се често практика, която принизява всички деца до най-малкото общо кратно. Тийнейджърите също предпочитат да има алкохол и цигари като празнуват РД-тата си, за да им се вдигне настроението от химическите стимуланти, но това не означава, че трябва в училищата да се позволява и насърчава.

Не мисля, че директорката или педагозите имат образованието или правото да определят какви Е-та да са принудени да консумират децата ни, поради някакви маичински предубеждения, че Рожден Ден не може да се празнува само със песнички, поздравления и игри. Мисля, че на педагозите това им е работа, да направят празника истински като използват уменията си, а не като разчитат на химически стимули като захар и Е-та.

Отправям призив към родителите да спрем тази практика за нашата група. Все пак РД-то в детската не е основното празнуване - обикновенно в съботата след РД-то се канят приятелите - и тогава може да се празнува както домакинът прецени. Нека в детската да се празнува с малки подаръчета, с шапки, костюми, нослета, свирки, песнички и поздравления. А не със торти, произведени в съмнителни заведения, наблъскани с какви ли не оцветители, консверанти, хидрогенизирани и транс мазнини, канцерогенни карамелизирани въглехидрати, захар и фруктоза и т.н.

Моля ви подрепете тази идея, да променим тази порочна практика. Детската градина е място за обучение, и въпреки че тази позиция е е в малцинството, доколкото усетих от личните събирания, е неоправдано неконтролирана от родителя хранителна политика да бъде насаждана. Менюто в детската не се определя от директорката, понеже тя и идея си няма какво е правилно да се консумира от подрастващи. И така и трябва да бъде, понеже само мога да си представя какви ще се натворят. Нека и оцветените, захарни торти си останат за частните празнувания.

Наистина се надявам да подкрепите тази идея. Нека в детската не показваме нашата любов към празника на децата си, като купуваме торта. Може това да е една от точките за обсъждане на родителска среща през септември - като родителите дето държат на тортите могат да представят тезата си също.

снимата извадена от: http://clubz.bg/23626-ban_alarmira_v_nikakyv_sluchaj_torta_sys_snimka

2015-07-22T10:17:44+0000 
Аз:
Разчитам, че преподавателките в групата няма да препратят съобщението на директорката. Аз със нея ще проведа специален личен разговор, и ще и ги кажа нещата в лице.

2015-07-22T10:25:36+0000 
Майка 1
Категорично се противопоставям на тази молба, защото смятам, че този важен за детето празник, трябва да се отпазнува с торта! Това да е проблемът - в единственото парче торта в годината! Ако тортата е със сертификат не виждам проблем!

2015-07-22T10:28:22+0000
Аз

Какво имаш предвид под сертификат ? Че има Е-та и захар ли ?

И как го сметна че е един път в годината

2015-07-22T10:33:31+0000
Майка 1

Не искам да влизам в детайли, но като се започне от обикновения хляб, пълен с Е-та, плодовете с нитрати, водата с хлорна вар и мога да продължа до безкрайност, не мисля, че има вече чиста храна! Хайде поне тортата да оставим!

1 like

2015-07-22T10:39:22+0000
Аз

Бих искал да разбера какви са мотивите ти - след като почнахте да пишете и категорично се противопоставяш - нека да е виртуална дискусията. Би ли споделила още от многото мотиви да подкрепиш тортите като важна част от празнуването.

2015-07-22T11:38:57+0000
Майка 2

Вредни съставки има във всички храни явно.Има какви ли не статии: за хормони в пилешкото месо, които водят до ранен пубертет при момичетата;е-та във всякакви хранителни продукти; глутен, който може да доведе до аутизъм;вреден маргарин;вредни съставки в плодове и зеленчуци и още какво ли не.Аз смятам , че не може да предпазим децата от всичко.Рано или късно ще се сблъскат с тези храни и в училище и даже , ако им се забранява категорично, може да започнат да се крият и пак да ядат каквото им е забранено.Особено, ако са лишавани от това като деца.Така че умереният вариянт е най- добър.Аз незнам с какво се храните вкъщи, но ако сами не си издоите кравата , отгледате зеленчуците и направите брашното, не виждам вариянт да се храните здравословно.о

2 likes

2015-07-22T11:39:23+0000
Майка 2
Още повече, че вече и почвата и въздухът са замърсени.

1 like

2015-07-22T11:40:42+0000
Майка 2
И не е редно според мен да лишаваме децата от такива вкусутии докато са малки.И без това хапват 2 хапки и го оставят.А и като пораснат сами ще почват да е ограничават.

2 likes

2015-07-22T11:42:23+0000
Аз

Повтарят се аргументът, че почти вичкко е вредно, и още едно вредно нещо не е проблем. Ние разрешаваме на Калина да яде торта когато сме я завели на РД на приятели ако пожелае, но след това мием зъбите

Захарта пристрастява, разваля и разкривява зъбите, има съмнителни съставки, ненужна е за празнуване - това да го подминем ли ?

2015-07-22T11:43:35+0000
Аз

Разбирам, че толкова е важно празнуването с торта в детската градина, че ще се почувствате ограбени, че детето не е изживяло празника си  пълноценно, въпреки че е поредната отрова.

Не е ли достатъчна тортата в съботата след РД-то, където са приятелите и на родители и на детето.

2015-07-22T11:44:20+0000
Аз

Мислите, че презнуването не може да се получи добро без торта, така ли?

2015-07-22T12:07:19+0000
Майка 2
Може да се получи и добре, но не искам аз лично да обяснявам на синът ми,че не можа да празнува Рд-то си без торта и сокчета, защото са вредни , а е само на 4г.Смятам. че когато пораснат малко повече децата,напр,5-6 годишни да му се обяснява, че е вредно и трявба да се консумира умерено, а не да се забранява.Мен като дете не са ме ограничавали и въпреки това нямам развалени зъби, не съм пристрастена към нищо.А и като ги гледам децата както казах и преди те се радват най- вече на тортата като визия, на празника и обикновено време за ядене не остава

4 likes

2015-07-22T12:18:10+0000
Аз

То и с пушенето е така - някои пушат до 25 години и после се отказват. Някои не го преодоляват. Някои спират с пиенето след студнестването, някои никога не спират. Да някои са изложени на радиация и пак са здрави, някоои развиват рак. Но не мога да приема мнението на възрастни, че в техният случай било добре, значи и за мен и за детето ми ще е добре.

Мозъкът на детето се оформа до 7 годишна възраст. Особено децата стават по сплотени и задружни в 2-ра и 3-та група. И сега не ядат много дори от обяда си, но това не означава, че няма да ядат и по две парчета като са на 5 години. Кой ще ги контролира, когато родителите не са наоколо, а и преподавателките са за захарта. Подали сме им наркотика, и да разчитаме, че ще се обуздаят някак си от самосебе си.

И аз не ограничавам Калина, винаги си отпива от бирата ми, дори не ме пита. Това означава ли, че мога да го наложа на вас като начин на празнуване. Абсурдно звучи с бира, но с торта не е. Какво мога да кажа с М...н като празнувате РД-то с вашите и неговите приятели съботата - празнувате както си решите. Но да натрапвате тортата на

2015-07-22T12:19:07+0000
Аз

на обществено заведение, въпреки че знаете че е вредно, и че има хора дето са несъгласни.. с това..

2015-07-22T12:20:45+0000
Аз
След  тортата, кой ще настоява да се измият зъбите ? Кой ще накара послед детето ми да вечеря

2015-07-22T12:21:11+0000
Аз

Кой ще им осигури спокоен сън след наркотика

2015-07-22T12:22:29+0000
Аз

Или ще кажете - ми като има  такива странни родители, дето си мислят че ще  решат проблемите на света като се опитват да избягват захарта и Е-тата, да си държат детето извън детска градина. Преподавателките да изкарават детото в коридора

2015-07-22T12:38:26+0000
Майка 2

Ами най-вече съм съгласна с последният абзац.Това което коментираме е нещо стандартно прието.Който има някакви проблвми със стандарта трябва да намери решение на проблема си, но не да налага на всички други деца и семейства неговият модел.Ако се збрани със закон торта на детски РД в градина ще се спазва , колкото и да не ни харесва, но до тогава се съмнявам, че ще има промяна.И според мен учителките не са за захарта, а за самото мероприятие.Незнам дали сте видели как светват очите на Калина( най- вероятно), когато доиде торта, свещички, еуфорията на всички деца(без още да са яли от захарта).А относно невечерянето- предполагам, че Рд се празнува сутрин. А и М..н откакто е на градина от 17 до 21 часа вечеря 3 пъти, защото предимно играе и неяде.И до вечерта със сигурност "Наркотикът" ще ги е пуснал и ще спите спокойно, защото детето ще е изморено от всички тези емоции.

2 likes

2015-07-22T12:42:39+0000
Майка 2

Предполагам, че Калина когато тръгне на училище ще сте против мазните закуски, защото са вредни.Което е така, но най- вероятно ще си останат.

1 like

2015-07-22T12:47:53+0000
Аз

След захарната закуска, да очакваме че ще обядват и спят спокойно след това. Предполагам, че вашият модел на възпитание, като позволявате да се опитват от забранените неща ще е доведе до очакваните резултати, че детето само ще достигне до извода, че това не е правилно. И че например няма да забременее момиче или да се татуира още на 15 години. И че сам на 5 години ще си мие зъбите след тортата. И че няма да надебеле.

Не се бъркай, тука говоря за периода до 7 години - когато се формира голяма част от мозъка и вътрешните органи. Периода с училище и с тинейджърстването децата ни минават в други нива на съзнание. Недей да спекулираш в посоката, че нашето молба, ще доведе до трагични последици в бъдеще.

Значи въпреки, че М..н не сте го лишили от празнуване на РД- все пак имате приятели които са със вашето мислене, и където не е проблем захарата, но все пак държите да не изпуснете и забавлението на чужд гръб в детската. Да това е обществено заведение, не е вашият частен купон, и да натрапвате вашите виждания - си е чиста форма на изпозлване.


2015-07-22T13:03:30+0000
Аз
Ако тортата на Т..., случайно се окаже че е със развалено мляко, или яйца със салмонела. Да има сертификат, и  тези сертификати ги знаем колко струват. Фактът че тези развъдници на мишки, нехигиенични на улицата сладкарници няма значение за дискусията. По проблемно е, че моят тон е неуместен и хаплив, и че изразявам позицията си открито. Че твърдя, че децата ни ще са по-добре ако тортите са с родителски контрол.

Като влязат децата ни в болница с натравяне, сертификатът ли ще се оправдаем. Ще разчитаме на думата на кой - колко е изяло детето ми, една хапка, две хапки, три парчета ? Кой ще може да ми каже какво се е случило ? Дали тората е паднала на земята и после е била изядена ?

Да, ако ни поканите на РД извън детската - няма проблем ще дойдем и ще хапнем от тортата. Но ще наблюдавам детето си, ще е повод за разговори и преговори за други неща, ще му измия зъбита, ще предвидя разходка и пиене на повече вода.

2015-07-22T13:05:28+0000
Майка 2
Аз предполагам, че на Калина и предстои Рд и с тези си изказвания искате да се оправдаете, че няма да донесете торта и сокчета, а само едни шапчици от Джъмбо за 5 лв.Не го приемай лично.Не ме интересува.Просто отговарям с тона , с който ти пишеш.И на чужд гръб ще значи , ако  настоявам другите деца да празнуват рд в градината за да яде М..н.А аз говоря за това, че когато М..н има Рд ще има торта и сокчета от нас.А не да нося плодове и децата да гледат странно.И аз не налагам мой модел, а това е прието от години и децата се радват.А кой какво ще прави си е негова работа.По- скоро ти се опитваш да наложиш свой и всички ние да се съобразяваме.

2 likes

2015-07-22T15:50:22+0000
Преподавателка 
Това, което пишете г-н Кърпачев, ме натъжи искрено ... а и ме обиди, честно казано ... как може да пишете, че г-жа К...ва е арогантна и некомпетентна ? Моля ви - вие не сте си имал работа явно с арогантен човек до сега. Аз избягах именно от такъв директор и няма да допусна такива  обвинения по адрес на най-прекрасния човек и дългогодишен педагог, при когото се работи спокойно и с удоволствие.И държа да подчертая, че е много по-компетентна, отколкото предполагате. А каква е моята работа в ДГ, мисля, че знам много по-добре от вас..С колегите и без друго обмисляхме да се забранят тортите в ДГ - и за нас ще е по-лесно, да си призная. Директорката ни със сигурност  не  я вълнува кой как ще си прави РД на детето. -разрешавали  сме да се носят торти  единствено заради децата, защото те не признават РД без торта и се радват именно на нея.Ние не сме виновни, че ядем боклуци, оплачете се на някой друг. Наистина успяхте да ме ядосате ...благодаря!

6 likes

2015-07-22T16:06:20+0000
Преподавателка
и още ... наистина държа да кажете мнението си лично на г-жа К...ва, аз няма да я занимавам с него, не се притеснявайте

1 like

2015-07-22T16:08:31+0000
Аз

Т.е. г-жа М..ва,  искате да кажете че г-жа К..ва или вие сте специалисти по храненето, и знаете кое е добре за здравето на детето ? Т.е. сте компетентни в тази област, имате нужното образование и серттификация да прецените дали дадена торта е здравословна, и Е-та, фруктозата, мазнините, и шоколадът са правилни за нормалното развитие на децата ?

Като педагози, мисля че вършите добра работа, но оставам дълбоко фрустриан при разговори с детската, че се пропуска слонът и се концентрира върху мишката.


Тъй като се включихте в разговора и съм ви обидил, макар да не бих искал да се стига до толкова емоционално. Но отстояването на това кое е правилно според мен за по-доброто обучение на дъщеря ми е мое задължение на първо място. Чувствата на директорката, особено както показва такъв наставителен и непримирим тон - си е мой проблем. С нея си имам отделна комуникация на тази тама. Моля ви да споделите практиката при празнуване на РД. Проверявате сертификатите на тортата, проверявате годността на напитките.

2015-07-22T16:09:59+0000
Аз

Как преценявате валидността на сертификатите. Има ли история кога се е празнувал даден рд и какъв сертификат има. Питам понеже да оставим всички други хиляди аргументи които споделих - но ако детето ми се натрови - къде да търся отговорнстта. При вас ли ? При родителя ли ? При директорката ли ? При сладкарницата ли ?

2015-07-22T16:40:41+0000
Преподавателка

Със сертификата, който  дава сладкарницата, се гарантира, че тортата е прясна, отговорността е изцяло тяхна. Ние оставяме парче от нея за изследване при старшата сестра,заедно с този сертификат, а какви са процедурите после, трябва да си говорите с нея, аз не зная. Не претендирам да съм специалист по храненето,но и аз съм изгледала две деца, та имам право поне като родител да си кажа мнението.Никога не съм лишавала децата си от нищо, но и не са прекалявали с нищо.Това е ... пък и всеки ден не се яде торта или шоколади Повярвайте, но за 30 години работа в ДГ до сега никога не е имало случай на натравяне с торта - лятото не разрешаваме торти, именно заради това, да предпазим децата. А и няма родител, който ще донесе нещо , което не е прясно за черпене. Колкото до това дали са вредни - ами то всичко в неограничени количества е вредно. Да не говорим, че храната ни по принцип вече не е това, което беше, но наша ли е вината ? Дайте да не ядем нищо тогава ? Обидиха ме вашите думи, че  с г-жа М..а сме за захарта изобщо и че дори можете и да допуснете, че ще  дадем на някое дете да яде нещо паднало на земята ... Разговаряли сме с вас  по този въпрос, правили сме РД и без торта-  ами вие не разрешавате на Кали дори и десерт в пакетче. Извинявайте, но аз поне не мога да понеса  как тя гледа останалите деца и не смее да си изяде Барнито ... за това става въпрос. А, и че ако останело на нас да решаваме с какво да се хранят децата щяло да бъде катастрофа. Аз лично, никога не съм оставяла детето ви в коридора. Кали сама решава какво да яде и какво не.Никога не сме били против това, да присъствате на РД на детето си и да наблюдавате какво яде. Станах ли ясна или още да обяснявам? Колкото до обучението ... не виждам никаква връзка с него в този разговор. Говорим за храна, нали ? Не за това, което съм длъжна да науча децата.

4 likes

2015-07-22T16:53:46+0000
Аз

Да, уважавам вашето мнение по темата за храненето, за вашите деца, и може би сте права - кой ли може да прецени. Но както и аз няма да ви убедя, така и вие не ме убеждавате, че тортите и пакетираните барнита и сокчета трябва да се поощряват в детската без индивидуален родителски контрол. За шоколада и тортите ние също не я ограничаваме - но когато има контрол - когато сме информирани предварително от какво е направена тората, когато знаем на колко често се случав дали с фруктоза или с апсартам, или с мед, после говорим за "Чуки и Пуки в зъбките", търгуваме за някоя услуга. В детската всичко това се случва без мое знаение. Контролираме колко ще изяде - дали едно парче дали две ? Обикновенно като я взимам Калина - учителката от втора смяна си няма идея какво се е случил с детето ми в първа смяна. Колко парчета е изяла ? Изобщо не стига тази информация до мен. Ми може да се случи в една седмица да има 3 рожденни дена - това е прекалено много захар за детето ми, плюс уикенда да се посетим РД на приятели. Затова има държана политика по храненето - понеже специалисти изготвят менюто и са вложили знанията си при приготвявне на храната. Детската не е място за експерименти със здравето на децата като се позволяват торти, храни и напитки със сертификати със съмнително качество. Родителите разбира се че няма съзнателно да направят нещо, но сладкарят, но търговеца, но производителят - всеки гледа да съкращава. Да не правим детската място за експерименти.

Светналите очи като се види тортата ми стават ясни, че са изключително важни, колкото и неморално да е в обществено заведение.


Не споделихте как преценяте че даден сертификат е валиден. Че търговеца просто не е излъгал да му се продават тортите. Че не ме у е изтекъл лиценза ? Хубаво че пазите парче от тортата, но постфактум, ако недай си боже се случи нещо - какво да правя ? Ако се натрови с храна от децката - ясно - има отговорни лица и доставчици.

2015-07-22T17:01:38+0000
Аз

При следващият РД който се празнува - задължително ще мина през сестрата да видя тортата и сертификата.

2015-07-22T17:04:15+0000
Преподавателка

Обещавам ви, че още на първия педагогически съвет ще решим този проблем - както казах, за нас самите ще е по-лесно, ако не се занимаваме 1 час и с това - да режем и раздаваме торта. Правили сме го единствено и само заради децата. А иначе всеки родител е добре дошъл на честването на РД на детето си и  следи какво му се дава. Колкото до предаването на сведения от първата смяна за втора - извинявайте, но винаги казваме на колегата кое дете е яло и кое не, ние самите не допускаме дете да остане гладно - на Жорко му правим нещо като супа от второто, само и само да хапне нещо. Колкото до тортата - никога не сме давали по две парчета, родителите носят и други неща за хапване, не можем да им разваляме обяда. Нямам и намерение да ви убеждавам в нищо, моля ви, не това е целта ми, просто изказвам мнение.

4 likes

2015-07-22T17:19:19+0000
Майка 3

На мен нещо ми се губи в тази дискусия, г-н Карпачев (моите уважения към вас)  каква е гаранцията ако си купите яйца, торта, сладолед и тн. от магазина,че няма да са заразени или негодни за консумация, независимо че сте предвидили след това да си разходите детето и то  да си измие зъбите.100% гаранция няма никога, даже според мен ако погледнем реално на нещата няма как да изследвате всичко преди детето Ви да го изяде, докато в ДГ всяка храна или напитка от дневното меню на децата( всеки ден от закуска, обяд и сл. закуска) се оставя количество за проверка-задължително.Не мисля че е редно да гледаме децата си като в инкубатор,но не трябва и да прекаляваме както писа г-жа М..ва.По тази логика не бива да пускаме децата вън през зимата за да не настинат,но последствието( ако не се калят) от това после е че при най-малкият ветрец те вече ще са болни.Аз НЕ подкрепям Вашето мнение, но го уважавам защото си е Ваше и Вие решавате как да гледате и възпитавате детето си.А това беше моето мнение по въпроса.

3 likes

2015-07-22T17:29:57+0000
Баща 2

Тука е станала голяма дискусия... Да си кажа мнението: Това е обществена детска градина и като обществена такава изпълнява обществените (общодържавни) права и задължения. Това какво е разрешено и какво е забранено зависи от министерство на образованието ( ако се бъркам, моля поправете ме) и държавната програма. Да, могат да се променят нещата, но след като от 50-60 години и повече е ползвана тази система и тя се е отразила екстра на по-голямата част от населението на страната, не смятам, че заради 2-5% проблемни случаи трябва да се променя стереотипа на всички. Отделно от това смятам, че всеки родител трябва сам да избира дали да ограничава и с какво своето дете, но не подкрепям с такъв тон и изказ да се предприема някакъв опит за ограничаване на чуждите деца.
 Всички сме родители и като такива се опитваме да дадем най-доброто на децата си (спрямо своите виждания и разбирания), но нека ги научим, преди да се изказват остро и крайно, първо със спокоен тон да се събере цялата информация по даден въпрос и след това трезво да се анализира. Все пак в едно общество, интереса на цялото общество стои много над интереса на отделния индивид. Оставам на разположение за всякакви интелигентни и градивни разсъждения по тази и други теми.

 Поздрави

3 likes

2015-07-22T18:52:06+0000
Майка 4

Г-н Карпачев, нали не си мислите, че пилето, например, което сервират в ДГ не е гледано с хормони и антибиотици, че плодовете и зеленчуците са гледани без пестициди и не са ГМО? Оценявам  хората, които се интересуват от храненето на детето си, аз също/по тази причина дъщеря ми е дълго кърмено дете-2 години и 20 дни/ ползвам домашни хранителни продукти, ограничавам ползването на пластмаса и пр., все неща, които за мен не са маловажни. Но моите виждания са си мои и не мога да ги наложа на другите, колкото и да съм убедена в истинността им. Не е редно да нападате така учителките, защото повярвайте не сте попадали на учители, които буквално само наглеждат децата. Пък и никой не Ви е задължил детето ви да посещава ДГ, още повече тази, задължителна е предучилищната група. Само ще добавя, че като майка на ученик, в училище съм се сбълсквала с такива неща, които бледнеят пред тревогите Ви за храненето в ДГ-страшно е...Лека нощ!

4 likes

2015-07-22T21:59:44+0000
Майка 5

Аз съм меко казано изумена от написаното тук...

1 like

2015-07-23T13:15:26+0000
Майка 6
Аз също не виждам проблем, че децата могат да ядът торта на рождения си ден и си мисля че има много други вредни неща. Така че съм за торти в детска градина.

2 likes

2015-07-23T13:25:28+0000
Майка 6

Моето дете не съм го ограничавала да яде сладко, не му мия зъбите след всяко ядене и нито има кариеси, нито боледува често. Така че мисля че тортата е най-страшното нещо на света, и нямах представа , че е наркотик. Тава за мен е безсмислен спор. Всяко дете има право да празнува рождения си ден както то пожелае заедно, с това което ще го зарадва Защото г-н  Карпачев идеята и радостта от торта не е в самото ядене, а духането на свещичките.

4 likes

2015-07-23T13:27:47+0000
Майка 7

Искам само да кажа, че познавам доста учители и наистина имаме щастието да попаднем на добри педагози и професионалисти. За добро или лошо имам рядко злоядо дете - не яде торта, сладолед и всякакви други вредни лакомства. В друга детска градина щяха да го оставят гладен по цял ден или най-много на хляб, а тук госпожите правят всякакви фокуси само, за да хапне нещо от манджите. Ясно е, че всеки родител иска най-доброто за детето си и аз съм убедена, че го имаме в лицето на г-жа Мишева и г-жа Манева. Не съм съгласна, че не дават информация за децата - поне на нас винаги ни казват ял ли е,  какво е ял,  спал ли е,  какво е правил, с кой е играл... А и когато имам някакви по-лични въпроси,  за които не е оставало време съм писала на г-жа Мишева във фб и тя винаги ми отговаря изчерпателно. Понеже сме по-възрастни родители имам всякакви познати - и такива, които ограничават крайно децата си във всичко, което смятат за вредно (дори едно семейство ни караха да гасим телевизора докато са ни на гости, защото не позволяваха на детето да гледа тв) и обратно - такива, които дават на детето си да обядва с торта. В първия случай детето вече е тинейджър и не се откъсва от лаптопа и телевизора. Аз съм ЗА умерената употреба на лакомства и нямам нищо против торта на рд в детската градина.

5 likes

2015-07-23T15:34:52+0000
Майка 5

Да възпитаваш не значи само да храниш и отглеждаш! Възпитанието има за цел да направи човека самостоятелно същество,същество със свободна воля!

3 likes

2015-07-30T07:39:39+0000
Баща 2

Здравейте,
само за да си докажа теорията...

  Във пространството витаят какви ли не информации, някой по-крайни - други, нетолкова. Най-вероятно и в двете крайности има частица истина, но това не ни дава право, ако едната крайност се приближава до нашето мнение, агресивно да подходим към желанието ни да приобщим и други към въпросната кауза.

    Истината е някъде там, въпроса е дори и да я открием, за какво ще я ползваме :)

   А да и никога не трябва да забравяме притчата за човека и мечката, и как лошата дума не се забравя.

Поздрави


http://clubz.bg/23874-ban_se_razgranichi_ot_svoj_uchen_za_opasnite_e_ta_v_hranite

2 likes

2015-07-31T13:53:00+0000
Аз

Да съгласен съм. Много крайности има.. И ние сме родители със различни възгледи за възпитаието на децата ни. Не сме се събрали защото възгледите ни са еднакви. А по скоро защото ни се налага. И все още твърдя, че какъвто и да е версия да се  прокарва на обществена детска градина е неморално. Както и пушенето - макар че са мнозинство по заведенията и повече консумират - не е морално на обществено място, колкото и забавно да е.


Видях линка дето. Ще се опитам да се свържа с въпросният господин, понеже ме интересуват детайлите за да изрази такова мнение. Въпреки, че не явно не мнение на института.

2015-07-31T14:00:21+0000
Аз

поисках писмено становище от главният експерт за методическа и контролна дейност в детските градини в район Младост. Но няма отговор.

Директор Костова защити практиката за РД понеже много от родителите я подкрепят и цитира Наредба 6  и Наредба 23. Но все още тече дискусията къде точно е разписано, че торти и "натурални" сокове е позволено да се вкарват.

Разпитах познати и приятели - в повечето градини има такава практика. Дори и в детска градина в едно германско градче има практика за празнуване с торта. В някои частни детски градини и в ОДЗ 123 Шарл Перо и в ясли празнуването на РД е без торти. Но това явно е по-скоро в малцинството.

Ако се окаже, че е регламентирано с разпоредба, и процедурите са ясни - няма да коментирам този въпрос вече - щом има правила на обществено място - няма много място за лични преферении. Засега все още не намирам ясно разписани процедури - и какво точно е позволено, и кой носи отговорността.

Но едно ми ствава ясно, че сме различни родители събрани на обещствено място с различни виждания за "правилно" възпитание. Нямам ни най малка идея.. съвсем възможно е  едни мият ръцете по 10 пъти на ден, за други това е прекалено и дори вредно за имунитета, други са умерени. Може би едни позволяват на децата си с бира и салами - в умерени количества, за други това е табу. Може би едни пушат пред децата си умерено. Може би едни са за да има телевизор в градината в умерено количество, други искат да има повече песнички и приказки, други и девете. Може би едни удрят децата си с възпитателна цел по дупето само и умерено, други са ОК и по лицето с шамарчета и ушички, други изобщо не посягат. Може би едни се плашат от слънцето и мажат с кремове и дрехи и шапки, други са умерени, а други, че слънцето е здраве и колкото повече толкова по-добре, а други нямат мнение. Едни се опитват да убеждават и разговарят, други изискват подчинение и изпълнителност.. умерено. Едни искат въздух и каляване, други обличат с по три пуловера. Може би за едни таблета е време за почивка и тишина, за други умерено е ОК, други изобщо не позволяват, а други нямат мнение. Може би едни държат на точен час на лягане, други са по гъвкави. Някои са умерени във всичко и слушат бабите, други са радикални на дадена тема. Някои са против ваксините, не слагат такива неща и въпреки това са в детска, други ги подкрепят, трети не знаят. Нямам си никаква идея какво е правилното възпитание на всяко дете дългосрочно, или каква е позицията на даден родител по тези въпроси в нашата група. Отново .. пращаме ги на детска градина защото ни се налга, не защото сме избрали сходни възгледи за възпитанието на децата.

Това с тортите е толкова абсудрно на обществени места.. като пушенето преди години в заведения. Знаем че е вредно, но последствията са след деситилетия и то само за някои. Искаш да вечеряш нормално, пък от съседната маса ти дими. Искаш да си направиш кефа с цигара след бирата и картофките, пък ти се забранява или си принужден да излезеш отвън, въпреки, че си плащаш и сте мнозинство.


Мисля, че възможнен компромис е РД-та да ги обявяваме. Например една седмица предварително да има покана за РД, като се упомене каква торта и напитки ще има. Така ще има възможност, по индивидуална преценка и възможност, за малко подаръче или пропускане на захарната дрога.

2015-08-01T04:00:37+0000
Майка 6

Съгласна съм, че всеки родител възпитава детето си така както мисли, че е най-добре. Но твърдението че тортата е дрога и яденето на торта да се сравнява с пушенето е пресилено и абсурдно. За мен и моето дете тортата е повод за празник и това е радостта от нея, а не захарта, която съдържа.

2015-08-01T04:04:34+0000
Аз

Мисля стана ясно че имаме различни възгледи. И за мене е абсурдно как може да се пренебрегва захарта като дрога, и консервантите и възможността за натравяние. Мисля поне 10 пъти вече го обсъдихме това. Ясно е че мнозиснството го подкрепяте и докато не се отмени на педагогически съвет - всеки ще си прави каквото му скимне.

За предложението да се обявява една седмица предварително ме интересува по скоро. Няма нужда да обсъждаме повече кое било абсурдно и възмутително. Мисля на всички ни стана ясно.

2015-08-01T04:10:49+0000
Майка 6
Не мисля, че това с обявяването една седмица по-рано ще се получи. Първо всеки от нас има забързано ежедневие и много грижи и ангажименти и второ, финансовия аспект.  За мен примерно един или два дни по-рано няма да е проблем, да обявя каква ще е тортата и какви напитки ще има.

2015-08-03T07:27:52+0000
Аз

Добре, може би една седмица ще е трудно реализирумо.. Макар че РД на детето ни е важно нещо... и се случва един път. От сега знам.. че ако дай боже сме живи и здрави на 9-ти октомври петъка Калина ще празнува с картонена торта направена с пластелини и цветна хартия и със 4 свещички. Сигурно цяла седмица ще я подготвяме вкъщи, за да е красива и да се хареса на децата. Надявам се да има песнички(но надявам се не Happy Birthay на английски) и поздрави.


Но от предишният ден пък е и малко .. може да не можем да се организираме радикалните родители.. дето не искаме неконтролирано захар..

2015-08-03T07:30:31+0000
Майка 5

Емотикона със изцъклени очи

1 like

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

2 коментара:

  1. тази ,,здравословна мама" е много веща по въпросите за храненето ,но е пропуснала да научи правописа ПИШЕ СЕ ДЕТСКА ,а не децка ........!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Като оставим на страна правописните грешки ...
    Според мен си противоречите, защото да осъществявате контрол върху приеманата от детето Ви храна, без да му налагате ограничения не е възможно! Може би го правите внимателно и "нежно", с грижа към детето, но това Е ограничение (без да влагам лош смисъл в думата).
    От опита си знам, че децата са твърде различни и при някои тези ограничения минават безболезнено и без проблеми (при голямото ми дете с лекота замествах сладките с различни вкусни плодове и др.), но при други не се получава и ограниченията нанасят травми на детето (с малкото е така - ограничавам, колкото да не приеме много сладко, но не мога да откажа - защото при една равносметка моят майчински инстнинкт показва, че ще нанеса повече вреда, макар и от друго - психологическо естество).
    Аз лично съм ЗА тортите по рожденни дни, защото носят радост на децата. Освен това почити невъзможно е да се случат 3 рожденни дни в една седмица - дори и 30 деца да има в групата, дори и да не почивате през летните месеци, дори и всички деца да донесат торта, т.е. в най-лошия случай елементарно математическо изчисление води до извода, че се падат по около 3 рожденни дни в месеца! При това положение с малко усилия и информация, спокойно можете да се организирате така, че да постигнете целите си без да причинявате неудобства на всички останали.
    Смятам, че можем да съхраним радостта и здравето на децата си без да потъпкваме принципите си с малко компромиси - примерно да се носи 1 вид сладко (само торта или нещо друго).
    Иначе - човече, цялата тази енергия, която си вложил в това ми се струва малко в повече. Възпитанието на обществото, оформянето на обществения морал и ценности не е работа за всеки и не става за един живот време, така, че не се ядосвай.

    ОтговорИзтриване