Зимен грип

До към 30 годишна възраст не съм отдавал много внимание на зимните заболявания с разни бактерии или вируси. Да - от време на време ме е хващала болестта - с температурата, слаби мускули и размътена глава. Но някак си като го прескочиш лесно го забравяш. А в повечето случаи просто не се разболяваш толкова. Няма значение, че си по-леко облечен, че са мокри краката. Стига да има добра храна и да се наспиваш от време на време.

Да, но това което не осъзнава човек в разцвета на младостта е, че Природата е заложила перфектен баланс на хормони, сила и скрити резерви. Така че каквито и глупости да те подтиква вихрушката на младостта да правиш - да ти се разминава като по чудо. Имах си изградена "система" - като усещам първите признаци на отслабена имунна система и наченики на простуда - предприемам следните мерки. Първо вечерям двойна доза. Второ обличам се добре и се разхождам поне 40 минути. Трето лягам да спя с пуловер. В повечето случаи тази комбинация на засилен прилив на калории, разходка със стимулиране на кръвообращението и пускане на вътрешното парно, и накрая топъл сън успява да засили имунната система да се справи с нападението. Говорил съм с приятели, и този метод се възприема като страннен.

Проблема със зимните простуди започна да заема централно място в прожектора на ежедневието от както ни се роди първото дете. За мен това стана около 32 години.  Това е особена възраст. Природата с лека усмивка казва, дотук ти давах кредит, даваха ти защити, за да можеш да се размножиш, което между другото, трябваше да стане и по-рано. От тука нататък би трябвало достатъчно да си помъдрял, за да се грижиш за себе си разумно. Почвам да си отнемам двойните и тройни защити.. Неусетно за теб, процент по процент, но хормоните с всяко изминало десетилетие ще спадат.. всичките! И тестостерона за силни мускули, и щитовидният Т3 за страхотна енергия, и кортизола за концентрирано ежедневие, и адреналина за кибритлийска кръв, и хормона за разстежа за възстановяване през нощта, и мелатонина за дълбок сън. Вече след този неделен турнир по скуош ще ти трябва един ден повече за възстановяване. Неусетно ще се окаже, че всяка зима боледуваш.. и то по няколко пъти. Нусетно ще почнеш да трупаш тегло. Неусетно косата ще почне да побелява..

Но да оставим екзистенциалните драми на средната възраст  - малко или много почваме да сме в категорията на битите карти. Но сърцето ти като млад родител се топи като гледаш детенцето си с температура и кашлица. Дали да даваш лекарства. Дали ще се излекува за седем дена с антибиотици или за седмица от само себе си.. както казват хората. Тези хомеопатични лекарства са поредната шарлатанщина, или пък лекуват наистина. Сока от бъз, издърпване на възпалението на ушите с восък, разстривки с мас, промиване със сребърна вода, вдишване на пари.. или пък просто да не правиш нищо и да чакаш да си отмине. Въпреки че имам мнение за нашият случай, кои методи са ефективни и кои не, ще ги остава за друг път. Особено темата за така обичаната по нашите ширини хомеопатия, която в моите очи е подобна на темата с "билетчетата на късмета" за да станем богати.

Замисля ли ли сте се, защо се разболяваме именно през зимата толкова по-често, от колкото през лятото. За нашето здраве се борят две сили - от една страна имунната ни система, от друга страна патогенните влияния на средата. Имунната система на всеки човек е малко по-различна от другият. Майката Природа е заложила сложни взаймосвързани механизми за повишаване или понижаване на имунната ни система в зависимост от стрес, количество сън, качество и количество на диетата ни, достатъчно наситен с кислород въздух, достатъчни нива на хормони и др. От тъмната страна са патогенните влияния. Те се контролират от слънцето, от топлината и влажността и наличността на храна, най-вече на въглехидрати.

Патогенните организми се развиват с експоненциална скорост, което означава, че при при подходящи условия за няколко часа могат да превземат огранизъм, за ден апартамент, за седмица или месец - страна и континент. Т.е. съберат ли се подходящите условия - а именно топлина, влажност и хранителна среда - от само една единствена бактерия ще се получат милиарди и трилоиони копия за няколко часа.

Именно понеже апартаментите, метрото, офиса, са едни затворени, затоплени, влажни изпълнени с органични молекули среди, в които бактериите могат да се размножават много бързо - се разболяваме така често. А не рядко се получават и епидемии. Да - според мен големият проблем са затворените, затоплени изолирани пространства. Докато пролетта, лятото, есента - е по-голяма вероятността да оставим прозорец отворен, което според мен, ефективно почти занулява възможността за установяване на стабилна колония. А и през топлите месеци факторът слънце играе голяма роля - ултравиолетовата част от спектъра стерилизира отворените пространства.

За момента бих искал да споделя общи наблюдения, които биха могли да намлят вероятност да се разболеете вие или децата ви.
  1. Температура, влажност и пресен въздух
  2. Дълъг сън
  3. Слънце
Да списъка е доста общ. Но нека изложа аргументите си, за да прецените дали имат смисъл. В нашето семейство се опитваме да ги спазваме.

Температура, влажност и пресен въздух

Твърдя, че най-големият проблем е добре изолираните и топли жилища. В последните десетилетия много стари сгради, а и всички нови са с добри дограми. Те почти не позволяват пасвино проветрение. Тяхната цел е именно такава - добре да изолират от външният студ. Но същевременно се получава херметизиран балон, в който прекарваме поне по 12 часа всеки ден.

Във всяко жилище се образвуа влага -  готвим, перем, къпем се. Самите човешки тела отделят влага. Като отговорни родители - държим апартамента достатъчно затоплен. Но именно тези фактори - влага, топлина, липса на проветрение.. в комбинация с много органични отпадъци (най-вече от храненето ни) са идеална среда за експоненциално бързото размножаване на бактерии.

Тези фактори могат да се контролират, чрез редовно проветряване. То е най-ефективно като се отворят прозорците напълно за няколко минути и след това се затворят. По този начин хем се вкарва пресен въздух богат на кислород, който е в основата на здравето и имунната ни система. Но и се изкарват отработеният въглероден диоксид, който не ни позволява да се наспим достатъчно добре, също така изкарва и всички бактерии и болестотворни организми. Т.е. чрез проветряване действаме в много насоки - вкарваме кислород, изкарваме бактериите навън, и намаляме влажността в апартамента.

Има решения за дограми, които позволяват въздухът да навлиза контролирано[1]. По този начин при добре прокетирано и приложено пасивно проветряване - на практика няма нужда от ръчно отваряне на прозорците. Пресният въздух непрекъснато навлиза, а отработеният излиза от апаратаментите ни. 

Колкото по-ниска, но същевременно комфортна можете да поддържате температурата вкъщи - толкова по-добре. За едни семейства - идеална е 17-18 градусова температура в спалнята. За други по-скоро 20-23 градуса. Комфортни се приемат 18-23 градуса и 40 до 60 процента относителна влажност.
В нашият апартамент е с ниска влажност, но и доста топло.
Комфортните нива са между 40 и 60 % относителна влажност.
Комфортните нива на температурата са между 18 и 22 градуса.
Кислородът е най-важнят фактор за здравето като цяло. Има ултра силни личности, като бого-подобният Уим Хоф[2], който чрез дълбочината и честотата на дишането може да контролира телесната си температура, производството на адреналин,  да подтисне имунната си система. Той има много десетилетия опит в тази област и съответно дробовете, сърцето и най-вече митохондриите му са достатъчно добре тренирани и далеч над нивата на обикновеният човек. Но дори и със нормални хора - в контролирани научни експерименти успява да покаже, че някои от вегетативните, неволевите функции могат да бъдат повлияни чрез дишане.

Само дете в в затворена стая с добра дограма, след 2 часа прекарани в нея, намаля концентрацията на кислород от 21% до под 18%, които нива вече не са ефективни за физиологичните нужди. Като същевременно концентрацията на въглероден диоксид от 0.04% може да се покачи и до 2-4%. Относителната влажност може да се покачи с 10-20 процентни точки от отделеният от дишането влага. Като имаме предвид, че детето ни спи поне по 9 часа обгърнат от едни и същи 25-30 кубика въздух - трябва да ни стане ясно, че именно въздухът в нашите спални и нашите апартаменти са инкубаторите на бактерии и вируси в основата на зимните заболявания.

Вярвам, че не толкова наличието на патогени е големият проблем. По скоро факторите, които успяват да ни свалят имунната система за няколко часа или дена. Намалянето на концентрацията на кислорода в спалнята за мен е основен фактор. Кислорода е в основата на здравето. Затова и при спарени спални не се наспиваме напълно, затова и по-често сънуваме кошмари, затова и се събуждаме с подути очи. И обратно - затова в планината се наспиваме по бързо, като главата ни е чиста. Затова и очите ни стават бели, затова и кожата се опътва след хубав сън в гора. Затова и дори да прекалим с пиенето вечерта - магически сутринта сме си ОК. Затова и в планината ни се отваря апетит. Причината, разбира се е въздухът с висока концентрация на кислород. Именно тези външни прояви(чисти бели очи, опъната кожа, бързо въстановяване от алкхол, бързо наспиване) са индикация за добро здраве. И именно кислородът е основата на силна имунна система.

Като родители, трябва да се грижим нашите деца да спят в чисти, умерено хладни, но и добре проветрени спални. Разбира се, ако живеем в голям областен град, тръгваме с няколко крачки назад, понеже градският въздух с много коли, прах, и изгорено твърдо гориво, е негативен фактор в здравето ни през десетилетията.

В редките случаи, когато купуваме нов апартамент, би била добра инвестиция в здравето на семейството ни, ако можем да си позволим по-големи спални, ако можем да си позволим по високи тавани.. Почти всички можем да си позволим пасивно проветрение на прозорците[1]. 

Дълъг сън

Друг голям фактор, стоящ в основата на здравето е пълноценният и достатъчен сън. За съня най-важни са достатъчното време и достатъчното "качество". Под качество, се има предвид, че мозъкът трябва да се изключи постепенно докато стигне най-пасивните нива. Именно, когато достигне до тези дълбоки нива, мозъкът може да се почисти и възстанови. Фазата на сънищата с помощта на божественият хормон ДМТ пък стимулира развитието на въображението.

За качествен сън е нужен чист въздух, както беше обширно изложено в предишната точка. Когато нивата на кислород паднат под определени нива - не само мозъкът, но и тялото и имунната система в кръвта намаляват ефективността си.

Твърди се, също така, че трябва да е достатъчно тъмно. Възрастните хора на село дори в наше време си лягат през зимата рано. Причините са хем традиционни, хем икономически. До пристигането на електричеството, през зимата предимно се е спяло, а лятото е бил енергичният изпълнен с дейности сезон. От икономическа гледна точка - харчи се много по малко ток за осветление и отопление, ако легнеш рано завит добре с ресначите и изключиш печката.

Светлинки от нощни лампи, диодчета, уличното осветление и таблети по принцип пречат на дълбокият сън. Връзката е с хормона на сънят  - мелатонин, който се стимулира от въглехидрати[6] и подтиска от синият спектър[4, 5] на светлината.  Смятам, че до 2 часа преди лягане трябва да се минимизира досега с екраните - телевизор, лаптоп или таблет. Понеже те излъчват голям процент синя светлина. Но в нашето семейство.. по този критерии не сме постоянни. Понеже почти винаги гледаме епизод на Алф след вечеря, а понякога играем игри на телефона.

В нашата детска стая може да стане абсолютно тъмно - понеже имаме външни щори на прозорците. Но почти винаги щората на единият прозорец е вдигната, което хвърля мека светлина от уличните лампи. Усещането ми е, че клепачите ефективно могат да блокират тази светлина до достигане на ретината. А и еволюционно хората сме спали милиони и милиони години под открито небе - със сравнително силната светлина на луната и звездите.

От както на 2 годишна възраст детето ни тръгна на детска градина - започнаха честите и продължителни боледувания през зимата. С времето забелязахме закономерност - обикновено имунната система се пропуква в края на седмицата. Сополите, покашлянията и температурата започват петъка. Не всички деца могат да стават рано сутрин. Нашето е парцал. Всяка сутрин през седмица ставаме към 7:10, за да може да се измием, срешим, облечем и да успеем за 8:15.. Явно систематичното натрупване на недоспиване уронва лека по-лека имунната система и към края на седмицата има шанс да е на най-ниско ниво. Уикенда обикновенно цялото семейство се наспиваме до към 10.

Затова когато имаме възможност - в четъвртъка я оставаме да се наспи като прекарва деня вкъщи или я завеждаме късно на детска. Тази "закономерност" я открихме към 4-тата година, и именно тази година имаше само едно сериозно заболяване и то през ранната пролет. Може и просто да е съвпадение, понеже през 2-рата и 3-тата година децата изграждат добър имунитет и се опознават с флората, бактериите и патогените от детската и приятелчетата. Но въпреки това, държим на съня - тялто възстановява не само мозъка, за да може да учи, но и чрез задълбоченото коремно дишане подпомгата възстановяването на тъкнаите и имунната система.

Именно понеже въглехидратните храни стимулират съня - предпочитаме да ги даваме вечер. Гледаме да избягваме зърнените храни, въпреки че са традиционна българска храна от хилядолетия, т.е. би трябвало да имаме що годе добра поносимост към тях. Не винаги ни се получава - но това е насоката. А пък и от седмичното меню, можем да контролираме само вечерята. Закуската и обяда са от менюто в детската. А в повечето случаи в детската е на принципа на най-малкото общо зло. Ако има едно лудо активно дете - всички се водят по него. Ако родителите преценят, че рожден ден може да се празнува с торта, сокчета и барнита, чрез диктатурата на мнозинството детето ти ще расте в такава среда. Тази година дядо Коледа донесе в детската - солети, барни, шоколад и още шоколад, желирани бонбони и меденка
Подаръка със здравословни храни на дядо Коледа от детската.
Масовата диета на българина е базирана на житото и захарта. Именно затова около 70% от децата ни[7] имат зъбни кариеси дори и през 2017 година. Почти наложително е вкъщи да се избягват зърнените, тестените, захарните и лепкави храни (и да се мият много сериозно зъбите), за да получи баланс в диетата.

Но все пак картофи, ориз, зеленчуци, банан и мед е за предпочитане вечер. Въпреки че имат много захар (по точно и глюкоза и фруктоза) - тя се отделя сравнително равномерно и подпомага сънят през първите няколко часа. Експолозивни въглехидрати като шоколад или каквото и да е опаковано снаксче - по скоро биха попречили, дори и да се абстрахираме с проблема със зъбите.

Слънце

Слънцето е много голям фактор в живота на цялата ни планета. Очевидно енергията от него се влива директно в целият растителен, животински и микорскопичен свят. Но също така от него се определя климата, валежите, температуртите, вятъра. Слънцето влияе на няколко диреткно свързани с темата фактора - а именно сънят, стерилизиране на средата, подпомогане процеса на производство на енергия в митохондриите, производство на витмин Д.

За сънят вече споменахме в предишната точка - хормонът на съня се подтиска от синята светлина. През лятото диетата ни е по-лека. Има изобилно слънце, което с много по-голям процент достига до ретината ни. Затова и сме енергични и изпълнени с енергия. Докато през зимата в диетата ни включваме по-тежки храни и сме предразположени по-лесно да посягаме към сладкото, което в комбинация с късият ден и слабото слънце и сумрачните обстановки в офиса и вкъщи - ни кара да се чувстваме по мудни и по-трудно да ставаме сутрин.

Причината отчасти е в диетата, отчасти е в недостатъчното подтискане на хормона на съня, поради липса на достатъчно интензивна светлина. Затова и сверените народи, където проблемът със слънце през зимата е по сериозен - имат по ясно изразени меланхолични проблеми. Светлотерапията е един добър начин за набавяне на физиологичните нужди от светлина. Тя е под формата на ярки лампи, които от лакът растояние доставят около нужните 10 хиляди лумена до ретината ни, като по този начин стопираме производството на мелатонин. Забелязал съм, че по възрастното население в по-малките населени места, къде от икономически причини, къде от социални (всички го правят и няма нещо по-интересно), къде от традиция - прекарват повече време завити уютно в дългите зимни нощи. Вярвам, че хората сме проектирани да следваме този ритъм - докато има слънце да сме активни, а като няма да сме в покой.

Но обратно към слънцето - ултравиолетовата порция от спектъра ефективно стерилизира микроскопичните организми. Това е и една от причинте през топлите месеци да има по-малко патогенни организми и заболявания. Затова и орането на почвата от новите модерни земеделски течения се възприема като инвазивна и неефективна процедура. Понеже от една страна като се обърне почвата целият микросвят се излага на атмосферата и слънцето, като по този начин се стерилизира. От другат страна контролирането на плевелите по-този начин има само краткосрочен ефект. А и проблемът със спластяването на почвата също се разрешава само за кратко време.

Затова през зимата, когато има слънце - винаги трябва да изкарваме килимите и завивките на децата си на терасата за стерилизация. Да през зимата по нашите ширини почти няма ултравиолетови Б лъчи, но би трябвало да има от А лъчите.

Също така инфрачервената порция на спектъра стимулира производството на енергия в организма. В малките електроцентрали на всяка една от нашите клетки - митохондриите - се произвежда енергия като електроните от храната се "омесват" с кислорода, в резултат се получава вода и много енергия. Е това "омесване" е много по-ефективно, когато тялото е изложено на инфрачервена светлина. Тя успява да проникне до няколко сантиметра под-кожата и да повлияе положително тъканите, до които успее да достигне. Колкото и да е оскъдно зимното слънце по-голяма част от енергията му е инфрачервена. При всяка удобна възможност трябва да излагаме ръцете, части от краката си, дори гърлото и лицето на нея.

Ултравиолетовата порция на спектъра стимулира производството на витамин Д и много други все още неидентифицирани витамини в нашата кожа. През зимата в градовете няма ултравиолетови Б лъчи. Но докато сме на билото на планината след ските или излета, можем да попечем ръцете, краката и корема. Дори и през зимата над 1600 метра има така нужните ултравиолетови Б лъчи за производството на витамин Д на тази надморска височина! И все пак излагането на слънце винаги трябва да е разумно - не трябва да се получава зачервяване след няколко часа. Ако се получи зачервяване - значи сме предозирали и по-скоро може да е прояват с десетилетията негативните последици от ултравиолетовите лъчи.

И трите споменати вида от слънчевият спектър - и синята и инфрачервената и ултравиолетовата си имат своята роля в здравето през цялата година, но особено и през зимата. Затова в нашето семейство активно се стремим да го търсим.

Заключение

За здрави деца нашите приоритети са насочени в достатъчно добре проветрено жилище, като при наличие на слънце изваждаме килимите и завивките на терасата. Високата влажност и топлина стимулират патогенните организми - затова се стремим да ги контролираме. Кислородът, сънят и слънцето стимулират здравето и силната имунна система - затове се стремим да ги стимулираме.

Писането на тази тема ми отне няколко дена по около час на сядане пред клавиатурата. Докато я писах по-голямото от децата ни се разболя. Сутринта в денят на бъдни вечер се събуди с висока температура, цял ден беше отпаднала, нямаше апетит. Вечерта температурата спадна и за Коледа са събуди в почти нормално състояние, като изключим сополите, които продължават. Помислих си - каква ирония - пиша за предпазване от зимен грип, т.е. от презюмпцията, че сме надделяли в тази борба с тези невидими противници. И същевременно майката Природа си показва, че не всичко разбираме, и не всичко може да се обясни, системазира и предвиди.

С пожелание за щастлива Коледа, весело посрещане на Новата Година, и с много здраве, усмивки и положителни емоции през 2017 година!

Връзки

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: