Зъбите при децата

Имам дете на 4 и половина и дай-боже живи и здрави, до няколко седмици чакаме второ дете. Като всеки родител и баща - темата за здравето и възпитанието на децата ми е интересна - уча се от книги, подкасти и видеа, но и най-вече от опита и примера на по-опитните в обкръжението ми, когато се случват нещата и с положителен и с негативен резултат.
Калина на профилактичен преглед
Като част от здравето е здравето на зъбите. Бактериите навлизат в тялото ни през кожата, стомаха, ушите и зъбите. Това се местата където тялото ни е в досег с външната среда. Очевидно е, че стомаха е главното място за вход на бактерии - затова и там имунната система е най-силна. Не е толкова очевидно с ушите и зъбите. Например аз винаги съм имал проблеми с ушите - обикновено първо там ме "удря" зимата - възпаляват се леко, което се изразява в по-обилен секрет като имунна система се опитва да подтисне и изтласка нападението. И тъй като носоглътката е свързана - именно ушната инвазия от бактерии захранва с постоянен приток от войници-бактерии-нападатели гърлото - което в последствие като се възпали е по-болезнено и с по-явни симптоми. След като обърнах по-добро внимание на ушите - а именно промивки с кислородна вода, при признаци на начално възпаление - боледуванията от грип рязко намаляха при мен.

Подобно подмолно е положението със зъбите. Когато се наруши цялостта им, те са източник на постоянен приток на патогени, които влизат директно в кръвообращението. Но за разлика от стомаха, където Природата е заложила сериозни усилени контролно пропусквателни пунктове, поради постоянната близост на чужди тела, то при зъбите имаме само нормалната кръвна имунна система, нищо по специално. Най-лошото е, че повечето проблеми със тях са субклинични, т.е. нямаме болка или изразени признаци на проблеми в челюстта и зъбите, но пък повишените нива на бактерии влияят на други органи. Някои източници(1,2,3) дори твърдят, че систематичното постоянно леко завишени нива на имунна система в резултат от възпалени/развалени венци/зъби са в основата на проблемите със сърцето и нервната система след 50-60 те години.
Graham Crumb/Imagicity.com [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Широка дентална арка с добре подредени зъби
Зъбите имат и много голяма естетична функция. Едно е закръглена дентална арка, със достатъчно място за добре подредени зъби. Съвсем друго е сплескана дентална арка със недостатъчно място и разкривени зъби. Едно са малки равни подредени зъби, друго е големи, дълги или триъгълни такива. Едно е белият емайл на здрави минерализирани зъби, друго е липсващи или разноцветни от неподходящи храние, деминарлизирани зъби или направо изкуствени коронки.
Bundesarchiv, Bild 183-K1021-0014 / CC-BY-SA 3.0 [CC BY-SA 3.0 de (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en)], via Wikimedia Commons
А и нека да не се лъжем, зъболекарите не им е лесно. Не мога да си представя какво е ден подир ден да гледаш и дишаш развалените, разкървавени зъби на нехайни пациенти. Зъболекарите могат само да закрепят положението. Но и със сигурност може да се каже, че добрите зъболекари са мнооого малко в България. Повечето са - пломба за час. Т.е. сравнително претупване, за да е по финансовите възможности на масите. Много са малко пациентите, които изискват и търсят стоматолози които правят пломба за един ден. Да това си е сложна манипулация, която изисква технологичното време и спазени процедури за цял ден. И зъболекарите както и всички други лекари са добри в закърпване на текущият проблем. Помагане за намирането на причината, за ефективна превенция. Това много малко е застъпено, а и никои не взима на сериозно зъболекар, които казва такива неща.

Моите зъби не са добре. Най-вече защото не съм се научил овреме. Ако чакаме родители, училище да ни го предаде това - пожелавам ви успех ! Имах късмета да съм повлиян в тази насока от приятел, които буквално е педант и маниак на тази тема. Човек лесно се вдъхновява от положителен пример, от себеотдайността, от дълбочината на проучване на проблема. Въпросният приятел в един период имаше коригиращи скоби. Ако искате вярвайте - всяка вечер в продължение на две години прекарва по 30 минути, за да чисти зъбите със конци ! Такова ниво на отдаденост, със задълбочено проучване на темата, добро познаване на възможностите на българските зъболекари ме кара да попивам всяка дума и съвет. И да ме стимулира да инвестирам време в хигиената с конци и четки, да се обзавеждаме с иригатори, утразвукови четки и подходящи пасти. Темата си е обширна и детайлите са много, и не може да се очаква, че просто така без целенасочено и систематизирано усилия може да се обхванат и научат..

Та обратно към темата със зъбите при децата. Два са проблемите: От една страна добре оформена дентална арка със достатъчно място за добре подредени равни, малки зъби. От друга наличието на кариеси и пулпити, все едно дали в правили или криви зъби.

За добре оформената дентална арка, известният зъболекар от началото на 20-ти век, Уестън Прайс(4) е направил мащабно лично проучване около 1920 година в общества, до които все още не е достигнала цивилизацията под формата на ток, влак и магазин. Т.е. тези общества са били достатъчно изолирани, за да разчитат на собствените си сили за изхранването си, и нямат достъп до сравнително лесните и евтини индустриални храни от модерното общество - хлябът и захарта. На кратко резултатът е, че той твърди че факторът Х - е неединтифицирано вещество съдържащо се в животински продукти хранени със прясна трева. Днес знаем, че този фактор Х е витамин К2, които е много подобен на витамин К1 и се сърдържа в прясно растяща трева. Този приятен мирис на окосена млада трева, еманира от бъканите с хормони тела на тревата. Крави хранени с такава трева, имат високо съдържание на К2 - преработен от бактериите в стомаха им К1. Майки, който по време на бременността имат достъп до такива продукти "произвеждат" деца с добре оформени дентални арки, и широки ноздри. И обратно, достъпа до заместителните, евтини индустриални храни - хляб и захар - довежда до деца със стеснени дентални арки и криви зъби. Само заради този факт и детайлите около него си заслужава човек да прочете книгите Хранене и Физическа Дегенерация (на английски) и Витамин К2 и калциевият парадокс (на английски). Отделна тема ще отделя само за мастнорастворимите витамин К2 и витамин D и тяхната пряка връзка с развитието на костите, на правилно отворени ноздри, и добре оформени дентални арки, и за непряката връзка с проблемите със сърцето и отслабената имунна система.

Кариеси и пулпити

Не е тайна за никои, че проблемите свързани с кариеси и пулпити са предимно от въглехидратите(5). Разбира се има и други като индивидуална генетика, структура на зъбите  и др, но те не са под наш контрол - докато какво слагаме в устите си и тези на децата ни си е в повечето случай наш избор. Докато другата голяма група храни - мазнините дори се смята, че имат превантивно действие. А протеините - последната голяма група храни - освен ако нямаме вече големи дупки между зъбите, за да заседнат например малки късчета месо - трудно се разграждат и не залепват толкова лесно по емайла.

Въглехидратите са съвсем друга песен. Те по природа са лепкави. Как лепнат чехлите по пода ако разлеем подлсаден чай. Това е основният и проблем с кръвната захар, при диабет тип 2, инсулина не може да понижи толкова бързо съдръжанието на лепкатава захар и се получават развалени от лепкавите по тях плаки биологични машинки "напреднали захаросани крайни продукти"(89). На английски термина е  AGE(Advanced Glycation End products), която е заигравка с английската дума за стареeне, понеже се смята, че увеличават оксидантният стрес и ускоряват идването на стареенето. По принцип с въглехидратите не трябва да се прекалява, но при признаци на диабет тип 2, трябва особено да се внимава. Но пак това си е отделна обширна тема.

Именно това им свойство лесно да лепкат, дори и по такива гладки и здрави повърхности като емайла на зъбите ги прави толкова опасни. Другото е, че от еволюционна гледна точка са възникнали много рано. Т.е. те са предпочитана храна за почти всички видове бактерии и много животни. Може да се каже, че това важи и за човека. Мазниното горене е сравнително младо в еволюционната история, и само най-висшите организми са развили сложните умения за извличане на енергия от тях, а за други са си направо токсични. Затова и устните бактерии не ги обичат толкова мазнините, затова и препоръката от време на време да се жабурим с кокосово масло.

Т.е. въглехидратите - хем лесно лепкат, хем привличат какви ли не видове бактерии. Най вече най-устойчивите и еволюционно  най-ранно възникналите от онзи под клас, които горят въглехидрати безкислородно. На тях им трябва топлина, а 37 градусовата температурата около езика е перфектна, малко влажност и въглехидрати. При тази комбинация е гарантирано експоненциалното им размножаване. Както при производството на кисело мляко (откъдето иде киселият вкус на "киселото мляко" в сравнение с леко сладкият на прясното) - отпаданият продукт от безкислородното горене на въглехидрати са няколко вида киселини. Именно тези киселини с пониженото pH спомагат за разрушаване на емайла и достигане до мекият слой на дентина. Откъдето се образуват кариеси.

Храни, които да избягваме

By Haque, Abul, Photographer (NARA record: 8467822) (U.S. National Archives and Records Administration) [Public domain], via Wikimedia Commons
От гледна точка на предпазване на зъбите - следните храни трябва да ги избягваме или поне да се опитаме да ги минимизираме. Степенувани по вредност:
  1. Пакетирани снаксове. Тука се включват барнита, кроасани, солети, вафли, жокей, кексове, шоколади.
  2. Сладки напитки и тестени десерти. Тука се включват всички газирани напитки, бира, компоти, сокове. Също така различни видове торти, еклери, курабийки, кексчета и т.н.
  3. Солени и безсолни тестени изделия като хляб, гевреци, соленки, пасти, макарони
  4. Нетестените въглехидрати като картофи, ориз
  5. Сладки плодове

Първите 3 са най-опасни, понеже са комбинация между тесто и захар. Тестото не се разгражда толкова лесно като захарта, но пък е много лепкаво. Сравнително лесно се настаняват между труднодостъпните странични допирни повърхности на зъбите, в малки гънки под венците. Последните две въпреки, че са въглехидрати - не залепват толкова стабилно за емайла и сравнително лесно се почистват.

Зеленчуците, въпреки че се водят към групата на въглехидратните храни, според мен нямат негативно влияние върху зъбите. Понеже първо не са лепкави и второ целулозата в зеленчуците не се разгражда лесно.

Хигиена

В миналото хората са нямали достъп до качествени хигиенни продукти, но и са нямали толкова пакетирани, силнопреработени, неживи храни. Един зъболекър на име Уестън Прайс, през 1920 година е обикалял света да търси общества, които все още са нямали достъп до магазина, влака и тока. Тези общества са се изхранвали на местано произведена или добита прясна храна. Особено ценна за оформянето на здрави зъби според Прайс са хранителни продукти от животни хранещи се с растяща трева. Е.. децата в тези общества не са имали дори четки, да не говорим за конци, иригатори, пасти, води за уста и т.н. И въпреки това само един на всеки три деца е имал един кариес. Докато при подобни общности, но вече с достъп до магазин -  е имало по над 5 при всяко дете.

Очевидно в наше време с достатъчно добра хигиена, може да се неутрализира негативното влияние на пакетираните, лепкави, захаросани и тестени изделия. Проблемът е, че повечето не знаем какво означава достъчно добра хигиена. Не отделяме достатъчно време в четкането на зъбите, в използване на иригатори и конци. При наличието на захар и тесто, трябва да сме маниаци на миенето на зъбите, за да можем да запазим целостта им в някаква степен.

Другият вариант е да се опитаме да намалим приемането на такива храни, за нас, за семейството ни, за децата ни. Но и това е много трудна задача. Захарта сама по себе си е много пристрастряваща! Така променя мозъка ни на психическо ниво, че дори се чувстваме щастливи след хубав шоколад, или когато сме в емоционална дупка - лесно посягаме към сладки храни, за да повдигнем настроението. А и хормоните ни с нервният танц на висок-нисък инсулин, ни карат по някога да се държим маниакално в търсенето на захар. Ако това описание не се отнася до теб - може само да се смяташ за късметлия. Понеже в България по лични няблюдения - сме масово пристрастрени към захарта. И аз съм за съжаление така, и си давам сметка, че е така.

При детето ни, се опитваме вкъщи да няма лесно достъпни захарни продукти, и да минимизираме до колкото се може тестените. До момента - четири години и половина - няма особен проблем. Просто, като всяко дете, яденето не е на първо място от списъка на интересни неща, които могат да се правят. Не, че не яде, но и не проявява някакъв особен ентусиазъм. По подразбиране за всичко различно казва, че не го обича. Та е сравнително лесно, просто като няма сладки неща около нея да не консумира такива храни. И се опитваме да отделяме голямо внимание на миенето на зъбите. Имаме книжки за "Чук и Пук", които си правят къщички в зъбите, и се хранят със сладко. Имаме пясъчно часовниче за измерване на 3те минути. Имаме и електрическа четка, която тя сама си избра. Рядко, но и стържем зъбите със конец. Понякога добавяме и капка кислородна вода върху четката.

За мене лично, голяма дългосрочна цел е консумирам предимно жива, приготвена от мен храна. Като пакетираните, сладки и тестени изделия не са в тази категория. Имало е периоди дето съм успявал, но и такива който съм тотално провален в достигането на тази цел. Но това ми е философията - може да има провали по време на дългият път. И от провалите трябва да се учим.

Тази тема е много интерсна - винаги има какво ново да се научи, относно хигиената на зъбите, превенцията на проблемите. Какви храни трябва да консумира бъдещата и бременната мама, за да изгради бебчо добре закръглени дентални арки, с добре продредени малки зъби. Как да избегнем изкривяването, развалянето, лошият дъх. Обширни теми - ще се радвам да споделите в коментарите.

Връзки

  1. The heart and mouth connection: How heart disease and oral health link. https://www.deltadentalins.com/
  2. Healthy Teeth, Healthy Heart? http://www.webmd.com/
  3. Will taking care of my teeth help prevent heart disease? http://www.mayoclinic.org/
  4. Каква е истинската причина за развалянето на зъбите? http://dental-help.net/
  5. Дентална хигиена. http://dental-help.net/
  6. Фактори за поява на кариес. http://dental-help.net/
  7. Nutrition and Physical Degeneration. A Comparison of Primitive and Modern Diets and Their Effects. http://gutenberg.net.au/
  8. Vitamin K2 and the Calcium Paradox: How a Little-Known Vitamin Could Save Your Life. https://www.amazon.co.uk/
  9. Advanced Glycation End Products in Foods and a Practical Guide to Their Reduction in the Diet.  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3704564/
  10. Avoid Sugar to Help Slow Aging. http://articles.mercola.com/
  11. Diet and the evolution of human amylase gene copy number variation. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2377015/

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: