Пролетна свежест

Пролетта почти дойде. Слънцето свети все по-отрано и все по-дълго. Дърветата се раззеленяват, птичките пеят. Идеално време за разходка из природата, или спорт, или любимо хоби на открито. Да се наслаждава човек на живота .. Да ама .. реалностите са, че на възрастният човек програмата е пълна - от както стане в 7 до 21 вечерта с грижи за детето и службата. Събуждане, сутрешен тоалет и закуска, откарване на детска, отиване до офиса, 9 часа в офиса задачи, връщане от офиса, взимане от детска, да поиграем в училището, да вечеряме, да се измием, да почетем приказка ида се приспим. Вярвам, че това е добре позната схема на  всички родители. И остават един или два часа свободно време - което се прекарва пред компютъра. И къде е слънцето и природата през седмицата..

Но предимството на Пролетта, дори и през седмицата да не можем да и се насладим толкова пълно, е че вече са налични и хубави свежи продукти. В последно време, след по тежките месни диети през зимата, тялото желае събраното слънце, витамини и свежест в зеленчуците, маслото и яйцата на свежа пролетна българска овчарска салата

Домати, краставици, лук, кашкавал, гъби, шунка, яйце и много сирене. Поръсено обилно със зехтин. Само солта беше обикновена, а не розова хималайска, и яйцето е по твърдо свараено от колкото го обичам. Идеално балансирано българско предястие :-). Бих могъл да прекалявам всеки ден за много седмици.

Този път не си поръчах хляб.. което обикновено е трудна задача. Но мисля, че навиците трупани с години - заслужават и години на нагаждане. Ако целта е прекалено амбициозна - тогава се получава психологическият проблем на "забраненият плод е най-сладък" - и със времето огорчението от спорадичните загуби се натрупва и демотивира. По добър, според мен, е варианта, при който даден вреден навик се изкоренява за дълъг период от време - като е абсолютно ОК, ако има периоди, в които изкушението надделява. Важен е крайният резултат и дългосрочното решение.


Какво ви е отношението към зърнените продукти ? Към глутена и високото съдържание на въглехидрати в тях. Имате ли проблеми ? По мои наблюдения българите сме добре адаптирани към този тип храни и до към 25-30 години не може да се усети разлика. Но след христовата възраст нивото на енергизиращите хормони почва да пада, интензивността и свободата на ергенският живот се заменят с отговорността и задълженията на семейният. От еволюционна гледна точка, човечеството е на житни растения едва от 10-20 хиляди години - от както се появило земеделието и уседналият начин на живот. А милионите години преди това жито не се е консумирало.. Само този факт за мене е сериозен аргумент, че човечеството не е достатъчно адаптирано за преодоляване на химическите защити вградени в зародишите на зърнените култури. И че към тези храни човек трябва да се отнася с необходимото уважение на потенциален враг.

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: