Завръщане в райската градина

Въртим, сукаме, но в основата на здравето стой храната, която консумираме. Дали храната по ресторантите е добра за нас? Дали готвят с рафинирано олио или масло? Дали зеленчуците и полодовете в магазините са третирани с пестициди, фугициди, са генно модифицирани и консервирани? Дали животинските продукти, които си купуваме са от здрави животни, които са консумирали здрава храна, виждали са слънце и са се разхождали на чист въздух.
By Leonard Bentley from Iden, East Sussex, UK (Iden, East Sussex) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

До 25 години човек изобщо не се замисля за тези фактори. Понеже Природата ни е подковала със страхотен метаболизъм, активни мускули, високи нива на хормоните. Повече е изключение ако на тези години се грижим за диетата си. Би било страхотно, но е прекалено въздухарски, нереално за приложение в практиката.

Но с напредване на възрастта неминуемо се стига до извода, че най-важното лекарство, това която взимаме в огромни количества всеки ден, е храната. И от качеството на земята, на растенията произлезли от земята, и на животните произлезли от растенията зависи нашето здраве в мнооого по-голяма степен от всичко останало! Почваме да се интересуваме от био продукти. Внимаваме какво купуваме, четем етикетите. Гледаме да готвим вкъщи, понеже палачинките не са само брашно, вода и захар. Ами слагаме бучка масалце, слагаме едно яйце и мляко. Съвсем друг вкус се получава.

Цялата био еко система на нашата планета произлиза от земята, слънцето, водата и въздуха. Както съм писал - земята е в основата на здравето. От качествена почва - такава каквато има необходимите минерали като азот, фосфор, натрии, калии, магнезии, цинк, такава каквато има необходимата киселинност, такава каквато има неободимата порестост за въздохообмен, такава каквато има необходимият капацитет за пропускане и задържане на вода - от такава почва израстват силни и здрави растения. Растения, които са сочни, които имат наситени цветове, които ухаят, които са сладки. Природата желае да се консумират имено такива здрави растения, прясно набрани и консумирани локално. Животните, живеещи на свобода, огрявани от слънцето и хранени със здрави растения дават превъзходна  храна. Така е при всички живи организми - хранят се с локално произведена храна във сезон. Развитието на мозъка на човека за последните няколко хилядолетия позволява да правим наистина немислими неща. Но и в много случай се отдалечаваме от прдисанията на майката Природата, в много случай живеем живот от пластмаса, химикали, бетон, консерванти, химикали ..

И въртим сучем, към 40-тата, 50-тата година ни влече земята. Стигаме до извода, че най-качествените продукти, са тези, за които си се погрижил сам ти. Тези за които единственият мотивираш фактор е грижата за здравето и радостта от отглеждането на живо организми. Където корумпиращият фактор на печалбата е избягнат.

Земята която може да дава живот. Земята която дава здраве. Отглеждането на зеленчуци, плодове и животни, си е своя отделна наука, изискваща добра начетеност, много опит и упоритост. Има голяма магия и удволетворение да гледаш как от зрънце се образува растение, което порасва и дава плод, за да те нахрани. Колко смело пиша тези думи, при положение, че имам само бегъл опит в обработването на земята.

Пол Галчи 

Пол Галчи е изестен натурален земеделец. Живее близо до Кандаската граница на западното крайбрежие на Щатите. Под натурален се има предвид, не ползва пестициди, изкуствени торове и генно модифицирани растения. Но най-важното е, че не копае!

Основен принцип за него е, че земята винаги трябва да е  покрита с органичен материал. Бил е вдъхновен от модела на гората, която има винаги дебела органична покривка от разлагащи се листа и клони. Гората никога не се копае, никога не се пои, никога не се пръска срещу вредители. И въпреки това гората е плодовита, влажна и в хармония с насекомите. Така е проектирала Приордата. Когато човек се опитва да подобри перфектната природна схема - като копае, тори и пръска - в крайна семтка почвата се изтощава след няколко десетилетия, винаги е твърда като камък от Август нататък, бедна на минерали, ерозира.

Големият проблем с копаенето е, че се нарушава биосистемата, като бактериите и гъбите се излагат на стерилизиращите утравиолетови слънчеви лъчи. Така от година на година ораната почва ства все по неблагоприятна за микроживота. Когато от земята само се взима, а не се връща обратно, и макроживота като червей и насекоми напуска. Обработваната индустриално земя след няколко десетилетия на интензивно обработване - става пустиня.

За хората незпознати със метода на покриване на земята с органичен материал, и избягването на нараняването на почвата - силно препоръчвам филма на "Завръщане в райската градина" с участието на Пол Галчи:
Снимката е взета от Facebook страницата на филма.

Въпреки че не копае, пръска против вредители и напоява - в неговата райска градина има един голям проблем - има прекалено много храна. Зеленчуци и плодове, които са сочни, ароматни и сладки. Ако разбирате английски - филмчето на Пол Галчи за натурално земеделие ще ви отвори очите. Поне аз вече съм вярващ.

Vasil Karpachev

Мненията изразени в статиите са само моя гледна точка. Въпреки, че искренно се старая информацията да е правилна и вярна, "правилната" гледна точка не е само една. А най-вероятно в някои случаи греша.

0 коментара: